המטבח

הלבן הלבן הזה: 4 מתכונים שעושים כבוד לקוקוס

אגוז אחד, מוצרים רבים ממיץ עד חמאה - ומגוון אינסופי של מתכונים. אם אתם אוהבים קוקוס, הגעתם למקום הנכון

מקור ראשון
אפרת ליכטנשטט | 24/2/2017 8:15
תגיות: המטבח של אפרת,אגוזים, קוקוס,
סביב שולחן השבת שלנו דנים בפוליטיקה, מספרים על חוויות השבוע החולף ומתווכחים על סוגיות קולינריות הרות גורל כגון ״המרגרינה לאן?״ ״מקומה של אבקת המרק בחיינו״, ״צבעי מאכל רק בימי הולדת - האומנם?״ ואי אפשר בלי: ״האם שמן קוקוס זה בריא?״

בשבת גוגל נח, ולכן אנחנו ממשיכים בווטסאפ המשפחתי ביום ראשון. מאז ששכנעתי את אמא שלי להפסיק להשתמש במרגרינה ובשמנת צמחית, שמן קוקוס וקרם קוקוס מתחילים למצוא מקום קבוע אצלה במטבח. אצלי הם בני בית כבר שנים רבות, ואני מרבה לשלב אותם באפייה ובבישול, בזכות טעמם והערכים התזונתיים הגבוהים שלהם.
 
אפרת ליכטנשטט
גאוני. שבשבות במילוי קוקוס אפרת ליכטנשטט

ולשאלת השאלות: האם שמן קוקוס וקרם קוקוס הם בריאים? ובכן, יש יותר מדעה אחת בעניין. בעבר יצא לשמן הקוקוס שם רע בגלל הקישור לשומן הרווי. ואולם, יש הבדלים חשובים בין השומן הרווי המצוי במוצרים מן החי או במוצרים מעובדים לבין השומן הרווי הטבעי שבקוקוס.

ההסבר לכך מדעי אך מעניין: יש שלושה סוגי חומצות של שומן רווי - קצרות, בינוניות וארוכות שרשרת. השומן ארוך השרשרת, כמו זה הקיים במוצרים מעובדים, הופך בגופנו לשומן. ואילו החומצות הבינוניות, אלו שבשמן הקוקוס, עוברות ממערכת העיכול ישירות לדם ויוצרות אנרגיה. מחקרים רבים טוענים ששמן קוקוס הוא הבריא ביותר לאדם מבין כל השמנים.
עוף עם בטטה בקארי

תבשיל מהיר וטעים שאני מכינה כמעט כל שבוע, ומתחסל באותה מהירות שבה מכינים אותו. הטעמים האסיאתיים מתאימים לעוף באופן מושלם והרוטב שנוצר מתאים במיוחד להגשה עם אורז.
 

אפרת ליכטנשטט
מתחסל באותה מהירות שבה מכינים אותו. עוף עם בטטה בקארי אפרת ליכטנשטט

מרכיבים:
1 כוס קרם/ מי קוקוס (אחוזי השומן לבחירתכם)
1 כפית קארי
½ כפית פלפל שחור
½ כפית בהרט
2 כפות רוטב סויה
1 כף סילאן
500־700 גרם חזה עוף חתוך לרצועות דקות או קוביות בגודל ביס
½ צרור כוסברה קצוצה גס
1 בטטה גדולה חתוכה לקוביות

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות.
2. מרתיחים מים בסיר בינוני ומבשלים את קוביות הבטטה עד שמזלג ננעץ בקלות, אבל לא יתר על המידה (אפשר להחליף בגזר או תפוח אדמה).
3. שמים את חלב הקוקוס בתבנית עמוקה, מוסיפים את כל התבלינים וטורפים לתערובת אחידה.
4. מוסיפים את העוף החתוך ואת הבטטה ומערבבים היטב.
5. מכסים ברדיד אלומיניום ואופים כ־18 דקות.
6. פותחים ובודקים שהעוף מוכן, ואופים עוד כמה דקות לפי הצורך. חשוב לא לאפות יתר על המידה כדי שהעוף לא יתייבש.

תבשיל מש עם קוקוס ותפוחים

תבשיל הודי מיוחד עם שילובים שיוצרים טעמים חדשים ומפתיעים. אני מכינה מש פעמים רבות בגרסה הידועה עם בצל מטוגן, עגבניות וטחינה, אבל השילוב המרענן והטעים עם קוקוס ותפוחים לא ישאיר אף אחד אדיש.
 

אפרת ליכטנשטט
טעמים חדשים ומפתיעים. תבשיל מש עם קוקוס ותפוחים אפרת ליכטנשטט

מרכיבים:
½1 כוסות שעועית מ‪ש
½ כוס קוקוס טחון
2 תפוחי גרנד מקולפים ופרוסים
1 כפית אבקת זנגוויל
½ כפית אבקת שום/ 2 שיני שום כתושות
¼ כפית כורכום
1 כף סוכר דמררה
½ כפית מלח
¼ כפית פלפל
1 כוס קרם קוקוס
3 כוסות מים
1 חופן כוסברה

אופן ההכנה:
1. שמים את כל החומרים בסיר ומביאים לרתיחה.
2. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים 35־45 דקות עד שהמש רך ונגיס.
3. בודקים מדי פעם ומוסיפים מים אם יש צורך.
4. מגישים חם לצד אורז לבן או תבשיל בשר.

שבשבות במילוי קוקוס

כשראיתי את העוגיות האלו בבלוג Pasta every day של חברתי שרון, ידעתי שיבוא יום ואכין אותן - פשוט כי הן כל כך יפות. כשראיתי את מרתה סטיוארט ממלאת שבשבות בקוקוס, הבנתי שהגיע הרגע ושילבתי בין המתכונים. מתכון הבצק של שרון הוא לא פחות מגאוני: שלושה מרכיבים שיוצרים בצק טעים ונוח לעבודה. מילוי הקוקוס עדין ומפתיע, ואם תרצו תוכלו למלא את השבשבות בריבה כמו במתכון המקורי.
 

אפרת ליכטנשטט
מילוי עדין ומפתיע. שבשבות במילוי קוקוס אפרת ליכטנשטט

מרכיבים:
לבצק
250 גרם קמח
250 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
250 גרם גבינת ריקוטה

למילוי
100 גרם גבינת שמנת בטמפרטורת החדר
3 כפות סוכר
1 כוס קוקוס טחון

להברשה
ביצה טרופה

אופן ההכנה:
1. שמים במעבד מזון קמח וחמאה ומעבדים בפולסים קצרים לתערובת פירורית.
2. מוסיפים את הריקוטה ומעבדים קצרות עד שהבצק מתאחד.
3. מעבירים את הבצק למשטח שעליו ניילון נצמד, משטחים לצורת דיסקית ועוטפים בניילון נצמד. מקררים כשעה.
4. מכינים את המילוי: שמים בקערה את הגבינה והסוכר, ובעזרת כף עץ מערבבים היטב עד שנוצר קרם חלק. מוסיפים את הקוקוס ומערבבים שוב.
5. מרכיבים את השבשבות: מניחים את הבצק הקר על משטח מקומח ומרדדים לריבוע גדול בעובי של כ־5 מ״מ (לא דק מאוד).
6. בעזרת גלגלת פיצה או סכין חדה חותכים לריבועים בגודל 8X8.
7. מניחים כדור קטן של המילוי במרכז כל ריבוע ויוצרים חתכים אלכסוניים בפינות, כמעט עד המילוי.
8. מקפלים פינה אחת מכל חתך לכיוון המילוי ומהדקים על המילוי.
9. מחממים תנור ל־180 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
10. מעבירים את השבשבות בעזרת תרווד לתבנית ואופים כ־15 דקות, או עד שהבצק זהוב ומשחים מעט.
11. מצננים לטמפרטורת החדר ומפזרים אבקת סוכר בנדיבות.

עוגת קוקוס ושוקולד רכה

משהו בטעם של עוגת קוקוס תמיד מחזיר אותי לילדות ולזיכרונות מהמטבח הקטן והעמוס כל טוב של סבתא שלי בגבעתיים.
 

אפרת ליכטנשטט
מהמטבח של סבתא. עוגת קוקוס ושוקולד רכה אפרת ליכטנשטט

מרכיבים:
2 ביצים
1 כוס סוכר
½ כוס שמן קוקוס (או רגיל)
200 מ״ל חלב אורז/ שקדים/ רגיל
2 כוסות קמח (אפשר להמיר 50% בקמח כוסמין מלא)
2 כפיות אבקת אפייה
¼ כפית מלח
1 כפית גדושה קינמון
½1 כוסות קוקוס טחון
150 גרם שוקולד לבן קצוץ דק (או שוקולד מריר לגרסה פרווה)
אפשר גם: 100 גרם אגוזי פקאן קצוצים

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות ומשמנים תבנית עגולה בקוטר 24 ס"מ או תבנית אינגליש קייק מוארכת.
2. בקערה גדולה טורפים היטב ביצים, סוכר, שמן וחלב אורז.
3. בקערה נוספת מערבבים קמח, אבקת אפייה,
מלח, קינמון וקוקוס.
4. מוסיפים את התערובת היבשה לתערובת
הרטובה, מוסיפים גם את השוקולד הקצוץ ובוחשים עד לאחידות אך לא יותר מכך.
5. מעבירים את הבלילה לתבנית המשומנת
ואופים 40־35 דקות או עד שקיסם יוצא יבש.
6. אם העוגה כבר משחימה אך עדיין לא מוכנה מבפנים, מכסים אותה ברדיד אלומיניום לדקות האפייה האחרונות.
7. שומרים בטמפרטורת החדר מכוסה היטב, עד שלושה ימים.

איך מבדילים בין מוצרי הקוקוס השונים?

 

שאטרסטוק
מוצרי קוקוס - המילון השלם. המחשה שאטרסטוק

"חלב" קוקוס הוא הנוזל הפנימי שנמצא בתוך אגוזי קוקוס ירוקים, ולמעשה בישראל אסור לכנות אותו כך, כי על פי התקן המילה שמורה רק לחלב מהחי.

את שכבת הקוקוס העבה מקלפים היטב ועושים ממנה את פתיתי הקוקוס המוכרים לנו.

מריסוק הפתיתים במים מתקבלים כמה מוצרים שונים - קרם קוקוס (18 אחוז שומן ומעלה), או נוזל קוקוס  (8 אחוז שומן או פחות). ככל שתהליך הטחינה איכותי יותר, כך אחוז השמן בנוזל גבוה יותר. בקוקוס טבעי, אגב, יש כ–35 אחוזי שומן.

חמאת קוקוס מייצרים בתהליך שדומה לייצור של חמאה: טוחנים את פתיתי הקוקוס עד שהם משנים את צורתם לחלוטין והופכים לממרח דמוי חמאה. בחמאת קוקוס יש למעשה את כל תכונות האגוז, כולל הסיבים. יש הטוענים שהיא בריאה ביותר, אך היא לא מומלצת לטיגון ולאפייה אלא מתאימה למריחה או לממתקים ללא אפייה.
***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום"

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק