אין קולות צפים

המיתוס של גוש בוחרים חסר החלטה הצף ללא כיוון הוא מוטעה ומטעה; יש מתלבטים בין מפלגות קרובות אידיאולוגית - והם אלה שיכריעו את מערכת הבחירות

פרופ' גבי וימן | 1/2/2009 17:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הסקרים וכותרות העיתונים מרבים להציג גוש ענק של "קולות צפים" המונה כשליש מהבוחרים. אלה "חסרי החלטה" ו"מתלבטים" שבחירתם אינה ברורה גם היום, כשבוע לפני הבחירות.

שר הפנים מאיר שטרית טען כי מפלגת קדימה מתכננת לכבוש את קולות המתלבטים הרבים, אותם העריך בכ-30% מכלל קולות המצביעים: "הניסיון מראה שקולות צפים הם משכבות אינטלקטואליות יותר והם יכריעו מי יהיה ראש הממשלה". גם המשנה לראש הממשלה חיים רמון התייחס לאחוז הגבוה של הקולות הצפים, ואמר כי בגלל אחוז זה לא ניתן להעריך את תוצאות הבחירות. הוא אף העריך כי הם מונים כ-30 מנדטים. לא במקרה הייתה הכותרת של אחד הדיווחים בחדשות: "חברי כנסת הגיעו היום לנמל תל אביב בניסיון לעצור את המשך הטביעה בסקרים ולאסוף כמה שיותר קולות צפים".

לפי הסקרים הרבים המתפרסמים בימים אלה, אכן יש ריכוז חסר תקדים של "חסרי החלטה" וזאת ימים לפני בחירות גורליות. אחוז זה גבוה הפעם מכל מערכות הבחירות הקודמות והוא אכן מהווה פוטנציאל אלקטורלי עצום. שוו בנפשכם כי כל ה"קולות הצפים" היו מצביעים יחד למפלגת "הצפים": מפלגה זו הייתה מובילה בבחירות ומרכיבה את הממשלה הבאה...

אבל אין באמת "קולות צפים". פשוט אין דבר כזה. המיתוס של גוש בוחרים חסר החלטה הצף ללא כיוון על ים האפשרויות האינסופי הוא מוטעה ומטעה. אמנם יש רבים, כמו בכל מערכת בחירות בישראל, שאינם יודעים עדיין במי לבחור אבל הם אינם "צפים" בכל מרחב האפשרויות. הרי אין בהם כאלה המתלבטים בין בל"ד לבין ליברמן או בין הליכוד לבין מרצ. יש להם "אזורי ציפה" מוגדרים וברורים: הם מתלבטים בין אפשרויות מוגבלות בלבד.

כך ניתן למצוא "קולות צפים" רבים בין הליכוד לישראל ביתנו, בין מרצ לעבודה, בין קדימה לעבודה. ניתן לזהותם בסקרים מתחוכמים יותר מאשר אלה המתפרסמים בתקשורת: בוחנים את עמדותיהם בנושאי מפתח, את המפלגות ביניהן הם מתלבטים, את המפלגות להן לא יצביעו – וכך ניתן לזהות את "אזור הציפה" שלהם. באזורי ציפה אלה נמצאים כיום רוב ה"לא מחליטים" והם כיום היעד החשוב והמבטיח ביותר לתעמולת בחירות.
אזורי ציפה

בימים שנותרו, יסתערו המפלגות על המתחבטים וחסרי ההחלטה ויתקפו בעיקר את מי שמתחרה בהם על "אזור הציפה" שקרוב אליהן. לכן נראה את הליכוד תוקף ביתר שאת את ליברמן וכך תעשה גם קדימה, כי לשתי המפלגות יש גוש מתלבטים בשוליהן וביניהן לבין ליברמן. גם לעבודה יש יעדים כאלה לתקיפה ישירה וסמויה (מתלבטים בינה לבין מרצ למשל). התקיפה הישירה והגלויה תהיה בתשדירים, במודעות ובשילוט חוצות. אך יש גם "מנהרות" שכנוע סמויות השמורות לחוגי בית, למסרונים אנונימיים, לאתרי אינטרנט חסרי זהות ברורה, לשמועות של הרגע האחרון.

בימים

שנותרו ישקיעו מטות הבחירות את עיקר מאמציהן ב"אזורי הציפה" הקרובים אליהן,  אפילו במחיר של פגיעה בשותפים עתידיים או במפלגות הקרובות זו לזו מבחינה אידיאולוגית או פוליטית. המפלגות יפנו אל ה"חצרות האחוריות" שלהן, כי שם יש פוטנציאל גיוס של מתלבטים,"קולות צפים קרובים" ושוליים רכים של מפלגות קרובות אידאולוגית או פוליטית.

אין "קולות צפים" אבל יש כיום הרבה מאד ישראלים אדישים, חסרי החלטה מתחבטים, מתלבטים ב"אזורי ציפה" ברורים ומוגדרים. אלה הבוחרים שיכריעו את מערכת הבחירות הקרובה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

גבי וימן

צילום:

פרופסור חוקר תקשורת פוליטית בחוג לתקשורת, אוניברסיטת חיפה

לכל הטורים של גבי וימן

עוד ב''פוליטי/מדיני''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים