התרופה לפגיעה בתנאי ההעסקה
כשכימאגיס נרכש על ידי חברה אמריקאית, הוא הפך ממפעל תרופות עם אווירה משפחתית למקום עבודה עם 250 מועסקים. הרגשנו פגיעה בתנאים והפתרון היה ברור: הקמת ועד. בהתחלה ההנהלה כעסה ונאלצנו להכריז על סכסוך עבודה. הסוף טוב: חתמנו על הסכם קיבוצי לשביעות רצונם של שני הצדדים. מונולוג של יו"ר הוועד

מאיר לחמי, יו"ר הוועד במפעל כימאגיס, מברך את העובדים וההנהלה בטקס הרמת כוסית לכבוד ראש השנה
בכימאגיס מייצרים את החומרים הפעילים בתרופות. תמיד היינו מפעל קטן, פרטי, עם אווירה משפחתית והרגשת שייכות. כאשר המפעל נקנה על ידי חברת פריגו מארצות הברית, הפכנו למקום עבודה עם 250 עובדים. הדבר הוביל לשינוי ביחס לעובדים, בפגיעה בתנאי ההעסקה - והכי חשוב מבחינתי - בהרגשת השייכות והמשפחתיות שאפיינה אותו במשך 17 השנים שקדמו למכירתו.
ההחלטה שלי להצטרף לוועד, ואף להנהיג אותו מאוחר יותר, נבעה בעיקר מתוך אהבה לעובדים ולמפעל. הרגשתי שאוכל לתקן ולשנות את הדברים שכאבו והפריעו לעובדים, ולהחזיר להם ולמנהלים את הרגשת השייכות וה"ביחד".
הקמת הוועד נעשתה בצורה שקטה. על מנת למנוע מההנהלה לעצור את המהלך, העובדים הוחתמו בחשאי על טפסי ההצטרפות, ובמוצאי שבת התקיימה ישיבה של העובדים עם יו"ר ההסתדרות במרחב הנגב, מאיר בביוף. מיד לאחר הישיבה שהתקיימה בבית ההסתדרות, שלחנו מכתב להנהלת המפעל. במכתב הודענו על הקמת הוועד ודרשנו להכיר בו ולהתחיל במשא ומתן על הסכם קיבוצי.
ההנהלה קיבלה מכתב זה בתדהמה ובכעס וניסתה לשכנע את חברי הוועד לסגת מהרעיון, אולם עמדתנו הייתה ברורה ונחרצת. בשיחות שערכתי עם מנהלים, הבהרתי להם כי אין כל כוונה לפגוע במפעל אלא להפך, לדאוג שהחברה תמשיך לשגשג ולצמוח. את זה, אמרתי להם, נוכל לעשות רק אם נדאג למשאב הכי חשוב הקיים במפעל - המשאב האנושי, אשר נפגע קשה מהמדיניות החדשה שנקבעה.
המשא ומתן על הסכם קיבוצי והסכם שכר ארך כמעט כשנה, שבמהלכה נקלענו לא אחת לוויכוחים ומריבות. לבסוף אף נאלצנו להכריז על סכסוך עבודה, ובעקבות כך הצלחנו לחזור למשא ומתן, שנוהל בצורה מכובדת ועניינית. בסיומו חתמנו על הסכם ראשון והיסטורי, ששיפר את תנאי העסקתם של העובדים והסדיר את יחסי העובד-מעביד לשביעות רצונם של שני הצדדים.
ליווי צמוד

טקס החתימה על ההסכם הקיבוצי במפעל כימאגיס
לפני מספר חודשים נערכו בחירות בפעם הראשונה לוועד העובדים.
הבחירות היו סוערות ובסופן נבחר ברוב גדול ועד חדש הכולל את סיגלית פררס, עופר חביב ואנוכי. לשמחתי, כל חברי הוועד עובדים בשיתוף פעולה ובהרמוניה, דבר התורם לעבודתנו הרבה ולהשגת המטרות אשר הצבנו לעצמנו. אין ספק כי עבודת ועד דורשת מאמץ רב, הרגשת שליחות ואחריות עצומה כלפי העובדים ומקום העבודה. אני מאמין שנצליח לעבור את המכשולים העומדים בפנינו גם בעתיד ולהחזיר את הביטחון והאווירה הטובה ששררה בכימאגיס.
הכותב הוא יו"ר ועד העובדים ואחראי משמרת במפעל כימאגיס. בן 41, נשוי ואב לשתי בנות