שפעת החזירים זה כאן: 5 דברים ששווה לדעת

עכשיו שלישראל הגיעה וכמובן באיחור, הפאניקה משפעת החזירים, אולי כדאי שנלמד מניסיון ההתמודדות של בריטניה המשופעת

מדווחים לנו שישראל גילתה את שפעת החזירים. שהיא פותחת מהדורות, מכתיבה כותרות ראשיות ומעוררת סוף סוף את הפאניקה שהיא מורגלת אליה. עשרות אנשים מגיעים לבתי החולים להיבדק, במשרד הבריאות מדברים על הידבקות של רבע מהאוכלוסייה ומוות של 700 איש לפחות, ואפילו מערכת החינוך בכוננות לסגירת כיתות. הגיע הזמן.

מתגוננים מפני שפעת החזירים
מתגוננים מפני שפעת החזירים צילום: פלאש 90
כבר חודשים שישראלים שמתעתדים להגיע ללונדון מתעקשים להרים טלפון ולתהות, בתערובת אופיינית של דאגה וזלזול, כיצד אפשר להתגונן מהווירוס במדינה מוכת המגפה הזו, בריטניה. מאיזו סיבה עלומה, הם הסיקו ששפעת החזירים היא מין בעיה של מדינות מתפתחות כאלה - כמו בריטניה או ארצות הברית, נניח.

עכשיו, כשכל זה מאחורינו ובישראל כבר מתכנסות מסיבות העיתונאים הקודרות של "בכירי מערכת הבריאות",‬ אפשר לחלוק עצות מניסיונה העגום של בריטניה.

בכל זאת, אין מדינה באירופה שספגה מכה קשה ממנה. לפני ארבעה חודשים היו בבריטניה ארבעה חולים, היום יש יותר ממאה אלף בשבוע, 32 מתים עד כה ומאות מאושפזים במצב קשה. הבריטים, שתמיד עשו שימוש מושכל ותקיף בתכונה הגאוגרפית הבולטת שלהם - היותם אי - לא הצליחו למנוע את התפשטות שפעת החזירים, ואפילו הודיעו לפני כמה שבועות באורח רשמי כי הם עברו מ"בלימת הפצת המחלה" לשלב ה"טיפול במחלה",‬ שזה, בלשון הבירוקרטית המקובלת כאן, הודאה בכישלון. אז הנה, היישר מלונדון המשופעת, חמש הערות על שפעת החזירים.
‭.1‬ מי יממן את החיסון?

בשבוע שעבר בישר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי "הורה" לרכוש חיסונים נגד שפעת החזירים. קצת קשה להחמיא לנתניהו על ההחלטה המנהיגותית שלו, בהתחשב בכך שמרבית העולם המערבי הספיק להזמין את החיסונים כבר לפני חודשים. למה הממשלה התעוררה רק עכשיו? הרי כבר חודשים שארגון הבריאות העולמי מגדיר את שפעת החזירים כמגפה מתפשטת ובינלאומית.

שאלת התזמון המוזרה של ממשלת ישראל היא ממש לא שאלה תיאורטית. חלק מיצרני החיסון הודיעו שיספקו אותו על בסיס ‭,First Served First Come‬ או במילים אחרות: לפי התור. ואנחנו לא בראש התור. מאות מיליוני חיסונים הוזמנו ממדינות ברחבי העולם, ונתניהו רק "הורה" על רכישת החיסון? בבריטניה כבר הזמינו שתי מנות חיסון לכל אזרח. הם היו הראשונים. בישראל

אפילו עוד לא פתחו במשא ומתן עם חברות התרופות, שטוענות כי הן קורסות תחת עומס ההזמנות.

בנוסף לצרות האלה, שר האוצר יובל שטייניץ הודיע כי "אין בכוונתו להדפיס כסף" כדי לממן את רכישת החיסונים, ובמשרד האוצר הוסיפו ש"אין הוכחה" שהשפעת מסוכנת יותר משפעת רגילה. שטייניץ רוצה שהחיסון ימומן מתקציב משרד הבריאות, על חשבון סל התרופות. מעניין שבמדינות מפגרות כמו בריטניה או ארצות הברית, שרי האוצר לא התחילו להתקוטט על מי יממן את החיסון.

אולי זה משום שהם מבינים כי אם חצי מהאוכלוסייה תידבק - זו אחת ההערכות הפסימיות - הנזק לתוצר הלאומי יהיה גדול יותר. ואולי זה משום שהם מבינים פוליטיקה בסיסית, ולא מתכוונים להודיע לציבור שאין כסף לקנות חיסון. אבל שטייניץ מבין טוב יותר.

‭.2‬ אסכולת "בלי פאניקה"

אחד הדברים המשונים לגבי המחלה הזו הוא ציר ההתבטאות הציבורית, בין פאניקה לרגיעה מוחלטת. בדרך כלל זה מתחיל ברגיעה המוחלטת. ככה זה היה בבריטניה, וגם בישראל בתחילה. הרופאים והמומחים עולים לשידור, מרגיעים ומסבירים ש"זה לא יותר גרוע משפעת רגילה".‬ תוך כמה חודשים מתברר שאנשים בריאים מתחילים להגיע לבתי חולים, העניין הופך לכותרות ראשיות, ואותם רופאים שהסבירו ש"הכל בסדר" ממליצים לזוגות לא להיכנס להיריון כי מי יודע איפה השפעת הזו תיגמר.

חיסון לשפעת החזירים
חיסון לשפעת החזירים צילום: רויטרס


המסקנה מבריטניה היא שעדיף להיות קצת יותר בלחץ בהתחלה מאשר להיקלע לפאניקה קצת אחר כך. כמובן שעניינית צפירות ההרגעה הן שטויות. שפעת החזירים - כך לפי בית החולים להיגיינה ולמחלות טרופיות בלונדון, אחד המוסדות המובילים בעולם - היא מחלה שמאופיינת ביכולת הדבקה גבוהה מאד.

משום שלרובנו אין עמידות בפני השפעת הזו, היא הפכה תוך זמן קצר למגפה בינלאומית. הנקודה היא שכולם נדבקים בה, והנקודה הנוספת היא שהמדענים חוששים שהחורף הקרוב יביא איתו מוטציה אלימה יותר.

בבריטניה יש 32 מתים, מתוכם כ-40 אחוז לא סבלו ממצב רפואי כרוני או ממצב כרוני קל יחסית (אסתמה קלה, לדוגמה‭.(‬ האמירה "בכל שנה מתים אנשים משפעת" היא נכונה, אבל בדרך כלל מדובר בקשישים במחלקות פנימיות, אנשים שכבר סובלים מסיבוכים אחרים וכו‭.'‬ במקרה של שפעת החזירים מדובר באנשים צעירים יחסית, במיוחד נשים בהיריון.

התכונות הללו הפכו את שפעת החזירים לסיפור בינלאומי. זה לא שארגון הבריאות העולמי קם בוקר אחד והחליט להכניס את כולנו לפאניקה על ידי פיזור שמועת שווא על איזו הצטננות קלילה. במקסיקו נכנסו ללחץ, ובצדק, וסגרו את חיי המסחר והתרבות במקסיקו סיטי לשבוע: התוצאה הייתה צניחה משמעותית במקרי השפעת. בבריטניה, מאז שהתלמידים יצאו לחופשת הקיץ, יש צניחה ברורה במספר ההידבקויות. לפעמים לחץ עובד.

‭.3‬ נפלאות הטמיפלו

טמיפלו, בניגוד למה שנטען בכל מיני אתרי קונספירציה באינטרנט, דווקא יעילה בטיפול בשפעת החזירים. לפחות בינתיים ובתנאי שרושמים אותה מיד כאשר מופיעים הסימפטומים הראשונים. בהולנד גילו מקרה ראשון של חולה עם זן של הנגיף שגילה עמידות לתרופה, אולם זה היה מקרה יחיד עד כה.

מה שמעניין לגבי טמיפלו הוא מה שלא אומרים לכם עליה: שהיא יעילה גם כדי להפחית את סיכויי ההידבקות, לפחות כך נכתב בהוראות היצרן. בבריטניה הזמינו מלאי אדיר של טמיפלו כבר לפני שנים, והקימו רשות לאומית שאחראית לחלוקת התרופה.

היום, בבריטניה, מי שרושם טמיפלו לאזרחים הם לא רוקחים ולא רופאים, אלא נציגים במרכז שירות ממשלתי. אתה מתקשר, מודיע על תסמיני השפעת, מקבל קוד, הולך איתו לבית מרקחת ומקבל תרופה בחינם - בלי שתדביק את הרופא ואת כל המרפאה.

מוחות זדוניים עשויים לתהות מדוע הבריטים לא מדווחים, כולם ועכשיו, על תסמיני שפעת - ומקבלים את התרופה. התשובה היא שאין צורך בכך: יש טמיפלו לכולם. אין שום מחסור, כי הממשלה הבריטית הצטיידה שנים ארוכות במלאי אדיר לכל האוכלוסייה. בישראל, לשם השוואה, יש טמיפלו רק ל-30 אחוז מהאוכלוסייה.

‭.4‬ מזל שיש סחבת

תארו לעצמכם מה היה קורה אם ישראל הייתה משק יעיל. אם הרפורמה בשוק התעופה הייתה מושלמת, נתב"ג היה הופך לצומת בינלאומי של טיסות. אם הממשלות בישראל היו מפגינות כושר ניהול מינימלי, באיזור גוש דן כבר הייתה לנו רכבת תחתית נהדרת.

מזל שיש סחבת
מזל שיש סחבת צילום: אריק סולטן
 
הבריטים הפראיירים האלה: הם חיים במדינה מרושתת רכבות, עם רכבת תחתית מפוארת בלונדון. היתרו הוא אחד מנמלי התעופה העמוסים בעולם.

עכשיו שפעת החזירים מכה בהם בעוצמה - היתרו זימן להם את ההדבקות הראשונות במחלה, והרכבת התחתית, שבה מתניידים בקרונות צפופים מיליוני בני אדם, היא כלי הדבקה מרכזי. בישראל פסחו עלינו הרעות החולות הללו - משק תעופה חופשי ותחבורה ציבורית יעילה - ולכן שיעורי ההדבקה נמוכים יותר.

‭.5‬ אפשר לעשות מזה כסף

אם מדברים על חזירים, ברור שיש מי שעושה כסף מהשפעת. לדוגמה, מחזיקי המניות של גלקסו-סמית-קליין ‭,(GSK)‬ שמייצרת חיסונים לשפעת החזירים, שילשו את הונם מאז מרץ. חברת התרופות הענקית עומדת לייצר לפחות 300 מיליון חיסונים, והיא גם יצרנית התרופה רלנזה, שיעילה נגד השפעת הנוכחית ומתאימה גם לנשים בהיריון, בניגוד לטמיפלו. GSK היא חברה בריטית.

הטיימס הבריטי ציין לאחרונה בלשונו הציורית כי הרווחים של גלקסו ושל החברה שמשווקת את הטמיפלו (רוש) "עולים במהירות רבה יותר מכספית במדחום עתיק".‬ ברוש מצפים לרווח של כ-‭1.2‬ מיליארד ליש"ט הודות לטמיפלו, אך למעשה חברה אחרת, ‭,GILEAD‬ היא שמייצרת את התרופה ובעלת הפטנט עליה.

מי שעמד בראשות מועצת המנהלים של החברה הזו הוא לא אחר מאשר שר ההגנה האמריקאי לשעבר דונלד ראמספלד, שבוודאי זוכה כעת לתגמול נאה. כמובן שבתי המרקחת מרוויחים יפה מכל העניין. יש התעניינות גוברת בכל רחבי העולם המערבי בוויטמינים, בתרופות להקלת הצטננות, בג'לים אלכוהוליים לחיטוי ידיים, בסבונים אנטי בקטריאליים, במדחומים (רשת בתי המרקחת הגדולה בבריטניה דיווחה כי מכרה פי שבעה יותר מדחומים השנה משנה שעברה‭.(‬ הצד השלילי מבחינת הרוקחים הוא שהם בקבוצת סיכון לחטוף את השפעת - אולם סביר להניח שיהיו להם די תרופות כדי להתגבר עליה.

האינטרנט, מצדו, מספק שורה של יוזמות עסקיות שדרכן כולנו נוכל להרוויח. דף בפורום שיווק הצהיר לאחרונה: "שפעת החזירים עכשיו ברמה ‭!6‬ הרווחים צומחים לרמה ‭!10‬ למה אתה עדיין לא מרוויח מזה?".‬

הפורום מסביר שהגולשים יכולים להרוויח מהעובדה ששפעת החזירים הפכה למושג המחופש ביותר בגוגל. הוא מציע מאמרים מדעיים על שפעת החזירים למכירה, מאמרים שאפשר להצמיד להם לינק בבלוגים או באתרי אינטרנט תמורת תשלום. נניח שיש לך אתר שעוסק במכירת עוגות, אז אתה שם מאמר קטן על שפעת חזירים ומקבל מאות גולשים אבודים. 37 דולר למאמר של ‭5,000‬ מילה. מציאה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים