עופרת יצוקה: הקרב על התחקיר
בצלם עשה מאמצים כבירים בכדי לערוך תחקיר אודות ההרוגים במבצע עופרת יצוקה שתוצאותיו לא הוכתבו מראש. ולמי אתה מקשיב, ד"ר פבל?
>>למאמרו של ד"ר טל פבל, "תקשיב לפלסטינים, גולדסטון (17.9)
במהלך מבצע "עופרת יצוקה" חטפו שלושה פעילי חמאס חייל צה"ל, והצליחו להחזיק אותו במשך שלושה ימים. כוחות צה"ל לא הצליחו לשחררו, והפציצו מהאוויר את הבית בו הוחזק. כולם נהרגו. נשמע הזוי? התקרית הזאת לא התרחשה במציאות, אולם כך נוסחו הדברים באתר האינטרנט של הזרוע הצבאית של חמאס. אתר אינטרנט זה ודומיו היו, ככל הנראה, מקור המידע מאחורי מחקרו של ד"ר טל פבל, שתוקף את אמינות נתוני ההרוגים במבצע "עופרת יצוקה" שפרסם "בצלם". האירוניה היא שכדי להוכיח שישראל פעלה כשורה במהלך המבצע, ושחמאס שיקר והגזים במספר ההרוגים האזרחים, פבל בוחר להסתמך על אותם האתרים שאמינותם מוטלת בספק.
ההסתמכות על האינטרנט והבלוגוספירה כמקור מידע יחיד מביאה לתוצאות מביכות. כך, לדוגמה, איימן אל קסקס, שעל פי הרשימה שפרסם פבל נהרג ביומו הראשון של המבצע, משום שכך דווח בטעות באתרי אינטרנט, חי ובריא ומתגורר בשכונת זייתון. הוא ישמח לשוחח עם עיתונאים. איסמעיל חמדאן, "השהיד הלוחם" לפי רשימתו של פבל, הוא למעשה ילד בן תשע שנהרג עם שתי אחיותיו, ושעותק תעודת הלידה שלו שמור במשרדי בצלם בירושלים. אחמד סבייח, תלמיד שאיתרע מזלו להיות בעל אותו השם של לוחם חמאס, הופך אצל פבל למחבל משום שחבריו העלו
את תמונתו וטקסט המתאר את אדיקותו הדתית לפורום אינטרנטי המזוהה עם חמאס.
העובדה שתמונתו של הרוג מופיעה על גבי כרזה, או ששמו מוזכר בפורום באינטרנט אינה יכולה להיות הראיה היחידה עליה יתבסס סיווגו כלוחם או אזרח. הדרך היחידה לברר את העובדות לאשורן היא לשלוח תחקירן לשטח. וכך עשה בצלם. עובדי השטח שלנו בעזה גבו עדויות מעדי ראיה, ושוחחו עם משפחות ההרוגים. הם אספו מסמכים רפואיים ותעודות פטירה, ותיעדו זירות אירוע. "בצלם" מצליב לאחר מכן את המידע שנאסף בשטח עם כל מקורות המידע הגלויים, בהם גם אתרי אינטרנט ובלוגים, אולם לא יסתמך עליהם כעל מקור יחיד.
בצלם עשה מאמצים כבירים בכדי לערוך תחקיר אודות ההרוגים במבצע עופרת יצוקה שתוצאותיו לא הוכתבו מראש. בניגוד למה שטוען ד"ר פבל במאמרו, לא האשמנו את ישראל בהרג חסר הבחנה של אזרחים, אלא קראנו לה לנהל חקירה עצמאית ובלתי תלויה לבירור נסיבות הריגתם של כ-770 תושבים בעזה. מספר זה כולל יותר מ-300 קטינים ומאה נשים. תעודות הלידה והפטירה שלהם שמורות במשרד "בצלם", אולם כיוון ששמותיהם של רובם לא הוזכרו באינטרנט, פבל מתכחש לקיומם. בעולמו נהרגו במבצע עופרת יצוקה רק שתי נשים. אילו זה לא היה כל כך מקומם, זה היה מצחיק.