נתניהו צריך ללמוד ממעשה אייזנהאואר
התייחסות המתנחלים להחלטת ממשלת ישראל על הקפאת ההתנחלות מציבה בפני נתניהו אתגר מנהיגותי
ראשי הרשויות ביהודה ושומרון הכריזו בריש גלי כי "החלטת הממשלה היא לא לגיטימית, לא מוסרית, אנטי ציונית ובלתי אנושית, ואנו נמשיך בבניית הארץ עם הממשלה או בלעדיה". על בסיס זה החליטו על כמה צעדים אופרטיביים שימנעו מהממשלה לממש את סמכותה וליישם את החלטתה.
אסור לזלזל בקביעות ובאמירות אלה. לא מדובר בנוער גבעות פוחז או בנערות אולפנה נבערות מדעת שמחפשות אקשן. כאן מדובר בנבחרי ציבור הממלאים תפקידים בשכר מטעם. הכרזתם ומעשיהם הם בגדר מרי והם מציבים בפני ראש הממשלה את המבחן הגדול - האם הוא ייסוג לאחור ויימנע מביצוע החלטת ממשלתו בגללם, או אולי יקבע כראש ממשלה בדמוקרטיה חופשית כי עיקרון שלטון החוק מחייב אותו לפעול בכל כוחו נגד אותם מנהיגים ולממש את החלטת הממשלה, גם אם ברמה האישית היא קשה לו עד מאוד.
כדאי לביבי להיזכר במנהיג גדול אחר, שביבי עצמו מרבה להזכיר, מנהיג שעמד בפני מבחן קשה עוד יותר וצלח אותו: נשיאה ה-34 של ארה"ב, דווייט אייזנהאואר. ב-24 בספטמבר 1957 הציל אייזנהאואר הלכה למעשה את הריבונות האמריקאית. שלוש שנים קודם לכן פסק בית המשפט העליון בוושינגטון (בפסק דין בראון נגד מועצת החינוך של טופיקה) שההפרדה הגזעית בבתי ספר בין ילדים שחורים ללבנים נוגדת את החוקה ולכן אסורה ובטלה.
בעקבות תקדים מהפכני זה, שהתקבל בהתנגדות עזה על ידי מרבית האמריקאים (למעלה מ-80 אחוז) ובראשם הנשיא אייזנהאואר עצמו(!), נרשמו תשעה ילדים שחורים לתיכון המרכזי של ליטל רוק שבארקנסו. מושל המדינה, מתנגד חריף לאינטגרציה, הכריז כמו מנהיגי המתיישבים אצלנו שזו החלטה לא מוסרית, בלתי לגיטימית ולכן הוא יעשה הכל כדי למנוע את יישומה. הוא הורה לחיילי המשמר הלאומי שלו לחסום בגופם את התלמידים השחורים.
זכורה במיוחד תמונה של ילדה אחת, אליזבת אקפורד, שעמדה
למראה תמונה זו, אייזנהאור (שהתנגד להחלטת העליון) לא היסס ושלח את הדיוויזיה המוטסת ה-101 לליטל רוק כדי לאכוף את ההחלטה. הפעולה גרמה לתסיסה כה גדולה עד כדי חשש להתלקחות מחודשת של מלחמת האזרחים, אבל הוא סבר שאין לו ברירה: זה מתחייב מעליונות שלטון החוק בדמוקרטיה. החיילים ליוו את תשעת התלמידים לכיתה, וחוקרים רבים סבורים שזה יום הכרזת העצמאות האמיתי של ארה"ב. היום שבו הפכה רפובליקת העבדים לדמוקרטיה חופשית אמיתית. למרות כל הישגיו כגיבור מלחמת העולם השנייה, ההיסטוריה האמריקאית מצדיעה לו בעיקר על מעשה השלטון הזה.
כעת ביבי עומד בפני מבחן דומה. האופן שהוא יצלח אותו יכתיב לא רק את הדרך שבה תיזכר מנהיגותו בדברי הימים, אלא גם את המשך כינונה של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית.