בוז'י, טיפת תשומת לב
סניפי טיפת חלב הם חוליה חשובה בה תינוק מתחיל את חייו. אז איך זה שאין להם עיגון בחוק והם לא מתואמים עם בתי החולים?

חרף תפקידן החשוב של מרפאות טיפות החלב, הביקור בהן אינו בגדר חובה על ההורים אף על פי ששירות זה אינו כרוך בתשלום. באופן זה, במקרים חמורים של התעללות בילדים עשויים הורים מתעללים למנוע מילדיהם את שירותי טיפות החלב ולהרחיקם מגורם חיצוני שיכול לגלות סימני מצוקה אצל הפעוט.
חשוב לציין, שזהו אינו החשש היחידי מהיעדר החובה לבקר בסניפי טיפות החלב. בעקבות מחקרים שונים שערכנו, התעורר בנו החשד להיעדר מודעות מצד הורים לחשיבותם של הטיפולים ושל המעקבים הניתנים במסגרת טיפות החלב. בעיה זו יכולה להוביל למצב בו פעוטות הסובלים מבעיות בריאותיות, כאלה או אחרות לא יאובחנו באופן נאות עד גילאים מאוחרים יותר.
עקב כך, יכול להיווצר מצב שהם לא יזכו לטיפול שיכול לשפר או למנוע הידרדרות במצבם ובכך לשפר את איכות חייהם. השערתנו היא כי חוסר מודעות זה רווח בעיקר באוכלוסיות חלשות יותר מבחינה סוציו-אקונומית שמידת נגישותן לטיפול רפואי או למידע על זכויותיהן קטנה יותר.
במסגרת הקליניקה לזכויות אדם ובשיתוף עם העמותה לפיתוח קהילתי עכו, הפועלת בעיר, ניסינו לעמוד על הסיבות שעשויות למנוע את הגעתם של פעוטות לביקורים הסדירים בטיפות החלב. הנקודה הראשונה שעלתה התמקדה בדיווח ובתיאום בין הגורמים השונים.
טיפות החלב אינן מחוייבות על פי חוק לזמן את התינוקות הרכים אליהן. מעבר לכך, במספר בתי-חולים נוכחנו לדעת שהיולדת הטריה אינה מוסרת כל דיווח שהוא על קופת החולים בה היא חברה לאחר הלידה,
יתרה מכך, גם אם מידע על יולדות אכן מגיע אל טיפות החלב, הן אינן מחויבות לזמן את היולדות אליהן- פועל יוצא מכך הוא שעיקר האחריות מוטלת על כתפי ההורים אך אין עליהם כל חובה בחוק לפעול. חובה כזו, כאמור, לא קיימת גם על טיפות החלב או על קופות החולים.
בשנת 2008, בעקבות גל של מקרי אלימות ורצח כלפי ילדים הוקם צוות בין משרדי להתמודדות עם הנושא. באחת ההזדמנויות התבטא שר הרווחה, הרצוג, כי אחת מן היוזמות, מטרתה לעגן את החובה לבקר בטיפות החלב בחוק.
לא ברור על מי תוטל החובה, על ההורים או המדינה, אך החלתה קריטית בעיננו לפתרון הבעיות שמצאנו.
אחת הטענות כנגד חקיקה מהסוג הזה יכולה להיות מצד אלו שאינם מאמינים בטיפול רפואי קונבנציונאלי והקושי לחייב בחוק קבלת טיפול רפואי בשל זכות האדם על גופו. לדעתנו יש לחייב בחוק את עצם הביקור בטיפות החלב ולא בהכרח את קבלת הטיפול הרפואי, כדי ליצור גוף נוסף שיפקח ויתריע על פעוטות הסובלים מהזנחה או מהתעללות בפני רשויות הרווחה.
כאמור אחת הבעיות שאיתרנו היתה חוסר מודעותם של ההורים לחשיבות המעקב הסדיר אחר התפתחות ילדיהם. חוסר מודעות זה ממשיך גם לאחר שהפעוטות גדלו ועברו את הגיל שבו הם נמצאים בפיקוח טיפות החלב.
משיחה שערכנו עם גננת בגן לחינוך מיוחד באזור הצפון גילינו שהיא עדה למספר מקרים בהם ילדים החלו בטיפול בסניפי טיפות החלב, אך המשכו לא היה רציף. אחת הילדות, לדוגמא, הייתה זקוקה למעקב תקופתי סדיר, שיכול היה למנוע הידרדרות במצבה, אך חרף יידוע הוריה על נחיצות המעקב בפועל מעקב כזה לא נעשה.
ההורים אינם מודעים לחשיבות הטיפול או שסבורים כי יזומנו על ידי סניף טיפת החלב במידת הצורך ולא יוזמים בעצמם המשך טיפול. בעיה זו עשויה להיות חמורה יותר בקרב אוכלוסיות חלשות או בקרב עולים שלא מודעים לזכויותיהם ואין בידיהם הכלים לבררן.
אנו סבורות כי ראוי שאמצעי כה חשוב לפיקוח על בריאות של פעוטות חסרי אונים – מרפאות טיפות החלב – יהיה מעוגן בחוק. אנו מציעות כי על ההורים תוטל חובה לבקר במרפאות טיפות החלב כפעם או פעמיים בשנה לכל הפחות. בדרך זו ניתן יהיה לעזור, ואף להציל לעיתים, פעוטות הנמצאים בסיכון כלשהו. בנוסף, אנו מאמינות כי מודעות הציבור לחשיבות מרפאות טיפות החלב תעלה בעקבות החקיקה. במסגרת הקליניקה אנו פועלות לעיגון כלי חשוב זה בחוק ובתקנות, וקוראות לשר הרווחה להרים את הכפפה.