עכו: דברים שרואים מכאן לא רואים משם

לרובנו עכו העתיקה מתקשרת לים כחול, דייגים, שוק שוקק והחומוס של סעיד. על בעיות האוכלוסיה הערבית במקום אף אחד לא מדבר

איילת בך ושירי טישלר | 10/6/2010 6:30 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
לרובנו עכו העתיקה מתקשרת לים כחול, דייגים, עתיקות, היסטוריה, שוק שוקק חיים והחומוס של סעיד, הידוע כחומוס הכי טוב בצפון. בצעירותנו, כשנסענו לטייל עם המשפחה בעכו, נהגנו ללכת לאורך החומה, לקנות ירקות ופירות בשוק, לאכול חומוס, להשתאות כל פעם מחדש מהצעירים שקופצים לים מהחומה וליהנות מהנוף שנשקף ממסעדת הדגים. כיום, עכו בשבילנו היא יותר מסתם עוד עיר יפה עם אטרקציות תיירותיות. בביקורים שלנו שם, במסגרת הקליניקה לזכויות אדם בחברה, גילינו את העוני, הסמטאות הצרות, האנשים המתגוררים בהן ואת הקשיים היומיומיים עימם הם מתמודדים.

חומוס.
חומוס. צילום: נאור רהב
מדובר באוכלוסיה ערבית ברובה במצב סוציו-אקונומי ירוד, המתמודדת עם קשיי שפה, אשר מובילים לחוסר מודעות וחוסר הבנה של מצבה המשפטי, בעיקר בכל הנוגע לזכויות בדירות בהן מתגוררת אוכלוסיה זו. רוב הדירות הללו הן בבעלות המדינה ולא בבעלות הדיירים. מרבית הדיירים הינם דיירים מוגנים והשאר מתגוררים בשכירות בלתי מוגנת.

לרוב, הדיירים אינם מבינים את המשמעות של מונחים אלו ולכן נוצר בלבול בנוגע לזכויותיהם בדירה. כך למשל, דיירות מוגנת אמנם מעניקה לדייר המתגורר בדמי מפתח הגנה נרחבת יותר מפני פינוי,  וזכויות יתר, אך היא אינה מקנה חסינות כוללת מפני אפשרות לפינויו מהדירה בהתקיים תנאים מסוימים. חלק מהדיירים סבורים בטעות כי זכויותיהם בדירות זהות לזכויות של בעלים בנכס ועל כן אינם ערים לעובדה כי חלות עליהם חובות (שלא חלות על בעלי נכס) וכי הם חשופים לתביעות משפטיות שונות, ובכלל זה תביעות כספיות או תביעות לפינויים מהדירה.

שכירות (רגילה או מוגנת) אינה מקנה מעמד של בעלות בדירה כפי שהם לעיתים סוברים. כאמור, מרבית הבעיות המשפטיות המתעוררות, נוגעות לזכויותיהם של הדיירים בדירותיהם. החברות אשר הדירות בבעלותן, הן הממשלתיות אשר פועלות מטעם המדינה והן הפרטיות, מגישות תביעות לפינוי בעילות שונות.

בהיעדר ייצוג משפטי, אין בידי הדיירים להתגונן ולעמוד על זכויותיהם בדירה. בנקודה זו נכנסת הקליניקה כגוף משפטי, הפועל בליווי צמוד של עורכי דין, אשר בא לייצג ולייעץ לדיירים. הקליניקה פועלת בעכו כשמונה שנים והאוכלוסייה רואה בה כעזר רב לפיתרון בעיות משפטיות, אך לצערנו רוב הפניות של התושבים לקבלת יעוץ משפטי נעשות בשלב מאוחר של ההליך המשפטי. פעמים רבות התיק מגיע לקליניקה לאחר שכבר התקיים דיון בבית המשפט במעמד צד אחד, כלומר מבלי שהדיירים התייצבו לדיון ואף ניתן פסק דין נגדם. לעיתים נפסק כי עליהם לשלם כסף רב על מנת להישאר בדירה ולעיתים כי עליהם לפנות אותה.
הסיפור של ו'

אחד המקרים בו אנו מטפלים במסגרת הקליניקה הינו המקרה של ו', אלמנה קשת יום שפנתה אלינו לאחר שניתן נגדה פסק דין במעמד צד אחד, אשר קבע שעליה להתפנות מהדירה. במהלך עבודתנו על המקרה, התברר לנו כי ו' כלל לא פתחה מכתב ישן, המודיע על פתיחת הליכים. במצב בו היינו נתונים, היה עלינו לפעול ראשית לביטול פסק הדין שניתן נגדה, בטרם נוכל לעסוק בהגנה הלכה למעשה. לשמחתנו, הצלחנו לבטל את פסק הדין, אך חשוב לציין כי אין הדבר מובן מאליו. בינתיים, נותר רק לתאר כיצד היו העניינים מתגלגלים לו היא הייתה פותחת את המכתב ופונה אלינו בשלב מוקדם יותר.

לעומת זאת, במקרה אחר, הגיע אלינו א' עוד בטרם הוגשה נגדו תביעה, כשההליכים המשפטיים היו בראשיתם. במצב כזה, נקודת הפתיחה בין הצדדים (כלומר בין התובעת לנתבע) הינה שווה וא' אינו נמצא בעמדת נחיתות לעומת הצד השני, דבר המאפשר לנו לעזור לו בצורה טובה יותר ומגביר את סיכויינו לזכות בתביעה.

המקרה של ו' הינו דוגמא אחת מתוך מקרים רבים בהם אנו מטפלים, אשר מדגיש את חוסר

המודעות לחשיבות המסמכים ולקבלת ייעוץ משפטי מוקדם ככל האפשר. התנהלות זו, לפי התרשמותנו, נובעת ככל הנראה מתוך מחשבה ותקווה של הדיירים, שאם יתעלמו מהמכתבים הללו, אולי ייעלמו מעצמם. תפיסה זו אולי תישמע כלא הגיונית לחלקנו, אולם כאשר מבינים כי היא מבוססת על ההנחה המוטעית כי הדירה בבעלותם ולכן לא ניתן לפנותם, ניתן אולי להבין את ההיגיון העומד מאחוריה.

פעילותה של הקליניקה בעכו העתיקה אמנם תורמת להעלאת המודעות בקרב האוכלוסייה ומשפרת את מצבה, אך השינוי המיוחל עוד רחוק. ישנם גורמים אשר מנצלים את חוסר המודעות של הדיירים, על מנת לפנותם מדירותיהם, למטרת שינוי פני העיר.

הכנסת כוחות חדשים לעיר היא מבורכת ועשויה לתרום להעלאת קרנה, אך אנו סבורות כי יש לעשות זאת תוך שיתוף התושבים בהליכי התכנון ותוך התחשבות בזכויותיהם ובצרכיהם. האוכלוסייה הקיימת היא חלק מעכו העתיקה שאנו זוכרות מהילדות וכפי שישנם אתרים לשימור שהוכרזו כאתרי מורשת עולמית, כך גם יש לשמר את האוכלוסייה המקורית ואת זכויותיה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

הקליניקה

צילום:

הקליניקות למשפט ושינוי חברתי בפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה, הן תוכניות אקדמיות במסגרתן סטודנטים, בליווי עורכי דין ואנשי סגל, מזהים בשטח כשלים וחסמים למיצוי זכויות - ופועלים לתיקון ושינוי מערכתי.

לכל הכתבות של הקליניקה

עוד ב''הקליניקה''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים