אז איך פועלי העולם יתאחדו?

התקשורת מסקרת בעיקר את התוצאות ו"הצבע" של מאבקי עובדים. הציבור אינו נחשף לפרטי הדינמיקה הזעירה המלווים את המאבק

איתי גורדון ואביחי שטרן | 27/6/2010 7:46 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
קליניקה משפטית היא מעבדה ייחודית בה לא מאיצים חלקיקים או בונים חיידקים, אלא מנתחים סוגיות משפטיות ובוחנים באופן פרקטי וביקורתי את יישומן בחיי היום יום. זוהי צומת דרכים ייחודית בה נפגשים המחקר התיאורטי עם הפעילות המעשית.

הפגנת עובדים
הפגנת עובדים צילום ארכיון: כוח לעובדים -צוות תקשורת
המסגרת התקשורתית מביאה לעיתים למודעות הציבורית ידיעות בדבר התארגנויות עובדים. עבור רובינו הדבר נותר בגדר ידיעה עיתונאית, בעלת צביון כמעט הרואי של מלחמת המעטים ברבים.

הפועלים מעוטי היכולת הלוחמים למענם לחמם וחמאתם בעתירי הממון חסרי הרגש. התקשורת לרוב מגלה אמפטיה לסיפורים אלה, אך מביאה לידי המתעניין את סיפור המסגרת ואת התוצאות בלבד. הציבור אינו נחשף לפרטי הדינאמיקה הזעירה ולנבכי ההתארגנות על שלל גווניהם.

במסגרת הפעילות בקליניקה ביקשנו להיות מעורבים וללוות התארגנות ממין זה. בטרם התחלנו פרויקט זה (שהתחיל בשלב זה מנקודת האפס) התעוררו מספר שאלות ותהיות. מה הוא מקומנו כסטודנטים, שאינם אנשי מקצוע, בשלב זה של ההתארגנות? מה הם האספקטים המשפטיים הנדרשים להתארגנות עובדים?

האם תרומתנו צריכה להיות מחקרית (כגיבוי תיאורטי) או שמא עלינו "לרדת לשטח" ולפעול באופן מעשי? האם עלינו לקבל החלטות של ממש בקדמת הבמה או שנהיה גוף מלווה הפועל מאחורי הקלעים ומשרת את המתארגנים? שאלות רבות, שלחלקן נמצא מענה וחלקן נותרו עמומות.
הגורם המניע

כאן באים לידי ביטוי מספר אספקטים ייחודיים של המסגרת הקלינית המשפטית. מדובר במסגרת המספקת תשתית. מנוף לפעולה. הסטודנטים הם שנדרשים לקבל את ההחלטות, תוך גיבוי וייעוץ של אנשי המקצוע המלווים את פעולתם. אין מדובר במסגרת פורמאלית הפועלת באפיק קבוע, כתוכניות הלימודים הרגילות.

חופש הפעולה שקיבלנו והיצירתיות שנדרשנו לגלות שונים מהקו הננקט בקורסים אחרים. מרבית השיעורים באקדמיה פועלים בשיטה המוכרת לכולם, של הרצאה המועברת על ידי המרצה כשהתלמידים מהווים גורם די פאסיבי. בניגוד לכך, בקליניקה, הסטודנטים הם הגורם המניע את גלגלי המערכת והעבודה. שיעורים בקורסים אחרים יקומו ויפלו על יכולותיו של המרצה. התנהלות הקליניקה תלויה בעיקרה בסטודנטים, בנמרצותם וברצונם ללמוד ולראות תוצאות בשטח.

מאחר והפרויקטים שלוקחת הקליניקה הם

חברתיים בצביונם, נדרשנו לשלב מספר גישות במסגרת העבודה. אחת הגישות היא הימנעות מהשתלטות על מהלך העניינים והעברת המושכות לידי העובדים המתארגנים. התובנה הבסיסית הייתה כי המאבק חייב לצמוח "מלמטה" ולא לחסות בצל חשרת העננה המשפטית.

לעיתים, בעת עבודה על נושאים חברתיים, על עורך הדין לרסן את נטיותיו לפעולה באפיקים המשפטיים אליהם הוא רגיל. יש והמטרה אינה השגת פסק דין "מכונן" בבית המשפט או קבלת פיצוי כספי. יש והחשיבות הגדולה באמת הינה ליצור תהודה ולחזק את מעמדם ותודעתם של העובדים.

הן בעיניהם עצמם והן בעיני החברה. מכאן שהיה צורך חשוב ביותר להטות אוזן, להיות קשובים למתארגנים ולקבל את העובדה כי אנו איננו העיקר כאן. אנו גורם לומד וחוקר, אך כזה הפועל למען ההתארגנות ולא מנסה לנווט אותה על ידי הכלים המוכרים לנו.

קיבלנו הצצה לקשיים

כבר עם תחילת ההתארגנות נתקלנו בלא מעט קשיים. עם אלו אנשי מקצוע להיוועץ? האם לפנות לתקשורת ובכך לחשוף את ההתארגנות ולהפכה לגלויה או שמא נכון יותר להמתין שההתארגנות תצבור עוד כוח? איזה אפיק משפטי לחקור בדיוק? פעולות אלה נעשו כולן בתיאום מוחלט עם ראשי ההתארגנות. אלה נעזרו בייעוץ מגופים משפטיים, אנשי תקשורת ובעלי מקצוע נוספים בתחום.

במהרה התגלו הקשיים הרבים שבהתארגנות מסוג זה, במיוחד כשמדובר בהתארגנות ששאיפותיה אינן מקומיות-נקודתיות, אלא פעילותה משתרעת ברמה הארצית. במהרה הבנו כי מדובר בפעולה מסורבלת, כזו שדורשת מאמץ רב, ספקטרום מחשבתי נרחב, עלות גבוהה ובייחוד תובעת זמן רב.

נוסיף על כך את העובדה שיוזמי ההתארגנות אינם אנשי מקצוע ואינם בעלי ניסיון בתחום. עם זאת בשלבים אלה קורמת ההתארגנות עור וגידים. מטה ההתארגנות מאורגן לצוותים. ביניהם צוות תקשורתי, משפטי, צוות האחראי על גיוס עוד עובדים, צוות האחראי על מימון ומשאבים ועוד.

מסגרת הפעילות הקלינית המחישה לנו מה שהיה עבורנו עד כה חומר תיאורטי לבחינה. קיבלנו הצצה לקשיים בדרך ולמסכת התלבטויות גדולה המעסיקה את העוסקים בדבר. נוכל להעיד כיום כי הפער בין ציון בבחינה לבין ציון דרך בפעולה של ממש הוא פער ניכר אותו ניתן להבין רק במסגרת התבוננות אקטיבית ושיתוף פעולה של ממש.
 

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

הקליניקה

צילום:

הקליניקות למשפט ושינוי חברתי בפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה, הן תוכניות אקדמיות במסגרתן סטודנטים, בליווי עורכי דין ואנשי סגל, מזהים בשטח כשלים וחסמים למיצוי זכויות - ופועלים לתיקון ושינוי מערכתי.

לכל הכתבות של הקליניקה

עוד ב''הקליניקה''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים