ליברלים? כבר לא בטוח

הפתעה: 52 אחוז מיהודי ארה"ב הביעו תמיכה ב"חוק אריזונה", השנוי במחלוקת. האם אנו עומדים בפני מהפך היסטורי בעמדות היהודים?

שמואל רוזנר | 25/10/2010 8:39 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מטבע הדברים, כשפורסם הסקר החצי-שנתי של עמדות יהודי ארצות הברית לפני שבועיים, התמקדו הכותרות בשחיקה הנמשכת בתמיכתם בנשיא אובמה. אבל לא זה היה הנתון המרעיש ביותר בסקר של "הוועד היהודי אמריקאי". המסקרן יותר, המפתיע יותר - כפי שהודה גם מנהיג הארגון, דיוויד האריס - התקבל בתשובה לשאלה שאין לה דבר עם הנשיא, או עם ישראל. שאלה שנושאה הגירה.

הנה היא: "חוק חדש באריזונה נותן למשטרה את הכוח לבדוק את מעמד התושבות של אנשים שעוכבו על ידה. תומכי החוק אומרים שהוא יעזור לבלום את ההגירה הבלתי חוקית, מתנגדיו אומרים שהחוק יפגע בזכויות אדם ויוביל למעצר על סמך הפרופיל האתני. האם אתה תומך או מתנגד לחוק הזה?".

רוב הציבור האמריקאי תומך בחוק של אריזונה, שכבר כתבנו עליו במדור זה. הממשל מתנגד, וכך גם רבים מהמחוקקים של המפלגה הדמוקרטית וכמובן ארגוני זכויות אדם, עובדים ומהגרים. היהודים - כך הניחו רוב קוראיו של הסקר הזה - יהיו רובם ממתנגדי החוק. זה צריך להיות כנראה האינסטינקט האוטומטי של אמריקאים ליברלים, בנים למיעוט דתי ומי שארגוניהם הייצוגיים נרשמו רובם בצד השוללים את החוק של אריזונה. "המועצה היהודית ליחסי קהילה" כתבה למושלת המדינה מכתב נגד החוק, וכך גם "הוועד היהודי-אמריקאי". הצטרפו אליהם "הליגה נגד השמצה" ו"מרכז סימון ויזנטל". ראש העיר פיניקס, יהודי, דמוקרט, גינה את החוק. הרב דייויד ספרסטין, מהתנועה הרפורמית, קבע שהחוק "אינו מתיישב עם ערכים אמריקאיים".

גינוי מקיר לקיר. והפתעה: הארגונים היהודיים אולי נגד החוק - המצביעים היהודים לא בהכרח. הפער לא גדול אמנם, ובכל זאת קיים: 52 אחוז מהיהודים אמרו שהם בעד החוק, רק 46 אחוז הצביעו בסקר נגדו. כלומר: היהודים עדיין הרבה יותר ליברלים מכלל האוכלוסייה האמריקאיתבציבור הרחב אחוז התומכים בחוק מגיע לכ-65, אך הם הרבה פחות ליברלים, לפחות בעניין הזה, מכפי שמנהיגיהם חושבים.
זזים ימינה לכיוון השמרני?

או שלא. שהרי, מנהיגים יהודים מיהרו לחפש הסברים נפתלים לתשובה שהתקבלה בסקר. כל תשובה - ובלבד שלא תהיה המסתברת ביותר: היהודים תומכים בחוק. האריס אמר שאולי הכנסת המילים "בלתי חוקית" הטתה את הנשאלים בעד החוק. אחרים אמרו שאולי לנשאלים הייתה בעיה בהבנת המונח "פרופיל הגזע" (במקור: Racial Profiling). כלומר , הם העדיפו להניח שהיהודים טיפשים או לא ממש מעודכנים במושגי יסוד, העיקר לא לחשוד שחלילה נפל פגם באמונות היסוד הליברליות שלהם.

שאלת ההגירה הבלתי חוקית באריזונה אינה אלא פרט המעיד על הכלל. זה הכלל שבעטיו נחשבת השאלה הזאת למעניינת כל כך. אם אריזונה היא אירוע חריג, אם הסקר הזה עקץ בנקודה חריגה - אין בזה עניין ממשי. אבל אם יתברר שאריזונה היא רק קצה קרחון, אזי מדובר ברעידת אדמה, לא פחות.

אם יתברר שיהודי אמריקה זזים ימינה לכיוון שמרני יותר, אזי מדובר במהפכה גדולה. ממילא, מוקדם מדי לקבוע שכך אכן קורה. אבל יש סימנים שאולי זו המגמה.

טבי טרוי, שהיה מיועציו של הנשיא בוש, הציע בעניין זה את התיאוריה הבאה: המומחים מסתכלים לכיוון הלא נכון. אולי במקום לעקוב אחרי הבחירות לנשיאות - שבהן היהודים ממשיכים להצביע ברוב עצום לדמוקרטים - צריך להסתכל על ההעדפות המקומיות במדינות השונות, בערים השונות. אולי בהן כבר מסתמנת תזוזה ימינה. דוגמה: מושל ניו ג'רזי, כריס כריסטי, הצליח לזכות בכמעט 40 אחוז מקולות היהודים במדינה, והוא רפובליקאי. תיאוריה מעניינת, שתעמוד למבחן בעוד עשרה ימים בכמה מירוצים חשובים לקונגרס. אם יתברר שהיהודים העדיפו מחוקקים שמרנים, ישנם ספרים שיצטרכו להיכתב מחדש.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

שמואל רוזנר

צילום: .

מומחה להיסטוריה ומדיניות ארה"ב, כותב את הבלוג "Rosner's Domain". עורך ספרי העיון בהוצאת כינרת-זמורה. עמית ב"מכון למדיניות העם היהודי". מחבר "שטעטל בייגל בייסבול: על מצבה הנורא והנפלא של יהדות אמריקה"

לכל הטורים של שמואל רוזנר

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/nrg_opinions/ -->