ויקיפדיה היא הטוב האנושי

ההנחה העומדת בבסיס האנציקלופדיה המקוונת היא שיצר האדם טוב מנעוריו: אנשים לא יכניסו שקרים לערכים רק כדי לעוות וללכלך

עפר שלח | 18/1/2011 10:56 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: ויקיפדיה
יום אחד גיליתי, לתדהמתי, שיש עליי ערך בויקיפדיה. 392 מילים, נכון לאתמול. אין לי מושג מי כתב אותו; אין לי גם מושג מי טורח לעדכן אותו במהירות ובקפדנות עם כל שינוי במצבי האישי או בסביבת העבודה שלי. כשבדקתי אותו, לצורכי כתיבת המאמר הזה, גיליתי שאותו כותב או עורך אלמוני (ואולי אלמונים; מי יודע, אולי מדובר בכת שלמה של תמהונים) עקב אחרי התוכנית שאני מגיש בערוץ הספורט, וכשאביב לביא הוחלף בגילי מוסינזון זה קרה גם בויקיפדיה, כמעט בו ברגע.

הכל מדויק, למעט עובדה אחת שולית מאוד: לא ברור לי את מי זה משמש או למה זה חשוב. ברור שעכשיו כל מי שרוצה לדעת משהו על אודותיי יכול לעשות את זה בקליק אחד, ברמת פרטנות, עדכון ודיוק שאין בערך "ירושלים" באנציקלופדיה העברית. אני לא יודע אם הקביעה הזו תקפה לגבי כל הערכים באנציקלופדיה המקוונת, שהשבוע מלאו לה עשר שנים. זה מדגם של ערך אחד, שולי במיוחד - וזה מה שיש.

איש לא היה מעלה בדעתו להכניס אותי לאנציקלופדיה העברית על 32 כרכיה (בדקתי בויקיפדיה) - ובצדק, כמובן. חבר העורכים המכובד של האנציקלופדיה החליט מה ראוי שנדע ובאיזה היקף, ולא היה מעלה בדעתו להכניס כל עיתונאי. איני אדם ששווה לבזבז עליו עשרה סנטימטר נייר; אבל בייטים מי סופר, וכך מי שרוצה לדעת משהו עליי יכול, והכל אפילו נכון.

אי אפשר לתאר את מה שויקיפדיה והאינטרנט בכלל עשו לנו, הפועלים השחורים של תעשיית המידע. כשכתבתי ספר על מלחמת לבנון השנייה, למשל, עבדתי עם חלון פתוח בגוגל, שם נבדקה
כל עובדה שולית. באחת מאלפי הפעמים, נדמה לי כשרציתי לבדוק מתי בדיוק נכנס ראש אמ"ן עמוס ידלין לתפקידו, חשבתי כמה זמן ועבודה היו מתבזבזים על שלוש מילים כאלה עשר שנים קודם. וזו רק דוגמה אחת איך מנועי החיפוש והאתר השולט באיסוף המידע עשו הכל לזמין ומהיר, כלי עזר שאין שני לו לייצור מידע חדש ורלוונטי.

הדבר היפה ביותר בויקיפדיה בעיניי הוא שהיא מטילה עלינו את האחריות. דווקא משום שעל העובדות המופיעות בה אין חותמת כשרות של פרופסורים, דווקא משום שהיא אנונימית ופרוצה לכאורה, לנו כמשתמשים יש אחריות למה שאנחנו עושים איתה. אנחנו מחליטים אם להמשיך לבדוק, אנחנו מחליטים מה רלוונטי ומה לא.

בדיוק כשם שבחיינו מוטלת עלינו האחריות להחליט למה אנחנו מאמינים ולמה לא (לאיראן תהיה פצצה בשנה הבאה או ב-2015) ואסור לנו לעצום עיניים וללכת אחרי בעלי סמכא לכאורה, רק מפני שיש להם תואר יפה עוד יותר הוא שעד כמה שאפשר לשפוט, האחריות הזו אינה מנוצלת לרעה.

לויקיפדיה יש עורכים ואחראים, אבל ההנחה העומדת בבסיסה היא שיצר האדם טוב מנעוריו: אנשים לא יכניסו שקרים רק כדי לעוות, בודדים ילכלכו את המרחב הציבורי רק מפני שאפשר. כשם שאתרים המבוססים על המלצות גולשים נותנים לך בדרך כלל תמונה מדויקת למדי - אני מסתמך עליהם כבר שנים בבחירת בתי מלון בחו"ל, ומעולם לא נפלתי - כך גם מי שלוקח על עצמו אחריות לתת מידע פועל לרוב מתוך כוונת טוב. קשה להאמין, במיוחד לישראלים, אבל בויקיפדיה זה קורה יום יום, ערך ערך.
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עפר שלח

צילום: .

בעל טור במעריב, מגיש תוכנית בערוץ 10 ופרשן הכדורסל של ערוץ הספורט. פירסם ששה ספרים. רץ מרתונים להנאתו

לכל הטורים של עפר שלח

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/nrg_opinions/ -->