שדמית אדומת כנף מחפשת דרך חזרה
הן היו נפוצות עד שנות ה-60 של המאה הקודמת. תיעוש החקלאות פגע גם בציידת החרקים המעופפת. לאחרונה הן חוזרות לאגמון החולה. זן נדיר
היא שייכת לסדרת החופמאים, שרובם חובבי מים ובוץ, אך היא מעדיפה דווקא לבלות את ימיה בשדות יבשים ובמישורי עשב. לבושה היפה הופך אותה לאחת החביבות על צלמי הציפורים בישראל – סינר עדין שחור מקיף את הגרון, ליפסטיק אדום בביס המקור, וכולה משדרת חינניות ועדינות.

השדמית היא ציפור מתלהקת, הדוגרת במושבות המונות לעתים עשרות זוגות, צדה את מזונה בלהקות, וגם נודדת בקבוצות גדולות. אוכלוסיה לא קטנה של שדמיות נודדת דרך ישראל, בין אזורי הקינון בדרום אירופה לבין אזורי החריפה במרכז אפריקה ובמזרחה. גם האוכלוסיה הדוגרת בישראל מבלה את החורף באפריקה, ושבה אלינו באביב, לרוב בתחילת אפריל. עונת הדגירה מתרחשת בתקופה בה מזג האוויר מזעזע במיוחד בעמקי הצפון – חום ולחות שבוחנים את סבלנותם והתמדתם של צפרים וחוקרים, אך לאוכלי חרקים כמו השדמית מזג אוויר כזה פירושו סיבה למסיבה.
בשנותיה הראשונות של המדינה עוד הייתה נפוצה השדמית בעונת הדגירה בישראל,

בשנים האחרונות נראה שיש התאוששות כלשהי בגודל האוכלוסיה הדוגרת בישראל. באגמון החולה החלו לדגור בשנים האחרונות כמה עשרות זוגות, וכנראה שגם בעמק בית שאן ובשפלת יהודה. כיום השדמיות מעדיפות לדגור בשדות בוטנים או תפוחי אדמה.
באגמון החולה, שיתוף הפעולה הפורה עם חקלאי העמק מאפשר לשדמיות להשלים את מחזור הקינון לפני חריש השדות שעשוי לקטול את הקינים ואת האפרוחים, והחקלאים מגינים על השדמיות המקננות בשדותיהם. אך בעמק בית שאן ובשפלת יהודה עוד לא נמצאו קיני השדמיות החבויים היטב, וכנראה שקינונים אלה אינם מצליחים להביא צאצאים חדשים לעולם.
כולנו תקווה כי נצליח להחזיר את השדמיות לאזורים נוספים בארץ, נשמע את קריאותיהן הרמות ונצפה בחינניותן כאשר הן ממלאות את האוויר בחיפושיהן אחר החרקים.
הכותב: יואב פרלמן, מרכז הצפרות הישראלי, החברה להגנת הטבע