החשיבות הבלתי מוצדקת של איווה

מדינת איווה היא תמיד הראשונה לבחור מנצח בפריימריז בארה"ב. אבל הכוח שקיבלו תושביה הוא מוגזם, מיותר וחסר כל היגיון

בן טיין | 30/11/2011 18:18 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הבחירות המוקדמות (הפריימריז) בארה"ב לקביעת המועמדים לנשיאות האמריקאית מתקיימות בתחילת שנת בחירות, מתוך כוונה לסיימן באופן רשמי לפני חודשי הקיץ, בהם נערכות שתי ועידות (אחת רפובליקנית ואחת דמוקרטית) ושני המתמודדים הסופיים מקבלים את המועמדות באופן רשמי.

נשיא ארה"ב המכהן, ברק אובמה, יהיה המועמד הדמוקרטי ובעוד מספר חודשים ייבחר יריבו הרפובליקני. שיטת הפריימריז האמריקאית מסובכת, ארוכה ומעוותת. מדינת איווה היא תמיד הראשונה לבחור מנצח ואחריה ניו-המפשייר. אחריהן יבחרו מדינות נוספות עד אשר מתמודד אחד יצבור מספיק אלקטורלים כדי לייצג את המפלגה בבחירות הכלליות. מעין אירוויזיון פוליטי.

בשנת 1972 הדמוקרטים הפכו את איווה למדינה הראשונה שבוחרת בפריימריז. תשומת הלב האדירה שהמדינה השלווה, בדרך כלל, זכתה לה גרמה לרפובליקנים לעשות כן גם ב-1976. כך הפכה איווה לממליכת מלכים, אך גם לבית קברות פוליטי למפסידים.

המטרה באיווה היא לאו דווקא ניצחון, אלא היכולת להשיג תוצאה טובה שתשכנע את התורמים הגדולים במפלגה שהמתמודד יכול לזכות במועמדות הסופית ולהזרים את הכסף הדרוש לקמפיין למטהו ולא לזה של יריביו. לכן, הצלחה באיווה היא למעשה נבואה המגשימה את עצמה. מתמודדים שאינם מצליחים להשיג תוצאה טובה באיווה יתקשו להמשיך לנהל קמפיין מוצלח, ויש כאלה שפורשים עוד לפני הבחירות עצמן משום שסקרי הרחוב בדה-מוין, בירת המדינה, מנבאים להם מפלה.
כולם חושבים על הקמפיין העתידי

חשיבות מיקומה של איווה והרצון להצליח בבחירות המוזרות המתקיימות בה (אין פתקי הצבעה אלא התכנסויות של אנשים במספר אסיפות בחירות, caucuses) מעניק לאיווה ולתושביה כוח מוגזם, מיותר וחסר כל היגיון (שאינו פוליטי).

איווה היא מדינה חקלאית והתירס הינו גידול משמעותי התורם לכלכלת רבים מתושביה. לכן, אין זה מפתיע שפוליטיקאים בארה"ב מתחרים ביניהם מי יהיה התומך הגדול יותר בהענקת סובסידיות

לאתנול, וזאת למרות שהדבר גורם לעלייה במחירי המזון ומבטל את הצורך בחיפוש אחר חלופה זולה וטובה יותר לאיכות הסביבה.

בעיה זו נכונה לא רק בתקופת הקמפיין הנשיאותי אלא גם באופן שוטף. הסיבה לכך היא שאת תמיכתם של חברי קונגרס רבים בשינוי הסטאטוס-קוו בנושא זה יהיה קשה מאוד לקבל מכיוון שהבכירים שבהם רואים עצמם מועמדי נשיאות פוטנציאלים וצריכים לחשוב על הקמפיין העתידי שלהם.

הנושאים החשובים נמצאים בתחתית הרשימה

בנוסף, תושבי איווה אינם מייצגים נכונה את האוכלוסייה האמריקאית וכתוצאה מכך גם צרכיהם שונים. על פי מכון "ברוקינגס" בוושינגטון, עשרים וחמש הערים הגדולות בארה"ב אחראיות לכ-52 אחוזים מהתוצרת הכלכלית האמריקאית ובהן מתגוררים כ-42 אחוזים מכלל האוכלוסייה.

דה מוין, מדורגת במקום ה-88 מבחינת מספר תושביה שעמד ב-2010 על מעט יותר מחצי מיליון איש (כולל בפרברים). לכן, טבעי הדבר שנושאים חשובים המטרידים תושבים עירוניים נמצאים בתחתית הרשימה ואינם זוכים להתייחסות משמעותית כנדרש.

הדבר נכון גם לגבי נושאי חוץ מגוונים כל עוד, כמובן, הם אינם קשורים לסחר בינלאומי העלול לסכן את המשך התנאים הטובים של חקלאי איווה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

בן טיין

צילום: .

עבד בבית הנבחרים האמריקאי וייעץ בעבר למדלן אולברייט ודניס רוס. מייסד פורום הצעירים הישראלי לסוגיות גלובליות.

לכל הטורים של בן טיין

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים