קיימות או נמות? כשאין מושג ירוק

רוצים להצליח בהטמעת מסרים ירוקים? עדיף לא להשתמש במילה "קיימות". ניסיתם להסביר, במילים פשוטות, מה זה באמת אומר?

אבי גרצמן | 19/2/2012 11:59 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר RSS
"לפני הפרסומת, פינת קיימות", הבטיח המגיש. "פינת קיימות, שקט!", אמרו הצופים והמתינו בקוצר רוח לבשורה בת הקיימא תוצרת שרי אריסון. "קיימות?", שאל ילד שזה עתה סיים את קריאת "בגדי המלך החדשים", "קיימות", הרצינו הוריו והוסיפו "קיימות".

בואו להיות חברים של nrg ירוק גם בפייסבוק
באנגלית זה נשמע טוב יותר
באנגלית זה נשמע טוב יותר צילום: שאטרסטוק

לא, זה לא עוד טור על המאמצים של חברות לצבוע עצמן בירוק, זה גם לא טור על השפה העברית. זה טור על חוסר הבנת המציאות. איך יצליחו ארגונים, רשויות ומשרדי ממשלה להטמיע בהצלחה מסרים, אם בז'רגון המילים שלהם - בדף המסרים - מופיעה המילה קיימות? מי בכלל יודע קיימות מהי? ויתרה מזאת, איך בעזרתה יוצרים שיווק מוצלח?

"קיימות" קובע המילון: "היות בר-קיימא". נמשיך במסע המילוני "בר קיימא" – "שיש בו ממש, חי, שמתקיים לאורך זמן, יציב, עמיד". מספיק ברור? נגיד שכן. המילה "קיימות" מצליחה להתחרות רק עם מילה כמו "אוריינות" (היכולת להשתמש בשפה, בייחוד בשפה הכתובה, במגוון רמותיה וגילוייה) עוד מילה מהקומה העליונה של המילון, המבקשת להעניק למשתמש ארומה של ידענות מהולה בסוד (השפה העברית).

המילה "קיימות" בטוח לא תעזור לארגוני הסביבה, לרשויות המקומיות או לחברות להתחבב על הציבור או להסביר (ונשאיר, באמת, לרגע את הציניות בצד) את הפעולות הירוקות שלהם. ההפך, המילה הארכאית עלולה להרחיק את הקהל, בטח ובטח אם מדובר בילדים הנחשבים לסוכני הסביבה הטובים ביותר.


על הסביבתן שמעתם?

גם כשהאקדמיה ללשון עברית ישבה וחשבה בשנה שעברה על פתרונות לשורה ארוכה של ביטויים בתחום הסביבה, לא ניתנה העת לאור ירוק. סְבִיבָתָנוּת, למשל, היא תפיסת עולם הדוגלת בשימור הסביבה ובהתאמת ההתנהגות האנושית לתנאי הסביבה ולמאזן האקולוגי; מִשְׁמָרִיּוּת היא אחריות החברה להעביר לדורות הבאים את נכסי הקרקע במצב טוב ככל האפשר. הבנתם? אליעזר בן יהודה יכול להמשיך לנוח על משכבו.

העולם הסביבתי הוא חשוב מדי כדי להפקירו למילים לא מובנות. איך ניתן להסביר כי תחומי העיסוק של ה"סביבתן" (אין מילה כזו, אבל רוח הדברים ברורה) אינם מסתכמים בהגנה על הנחל, הצמח והציפור הנדירה? העיסוק בסביבה הוא שם קוד, שכולל תחומי חיים חשובים ביותר – מצריכת אנרגיה,

הפקת חשמל, תחבורה ציבורית, בריאות הציבור ועד תכנון ושמירה על המרחב הציבורי. לכו תסבירו את זה עם המילה "קיימות".

הגיע הזמן לא לחפש מילים גבוהות (ראה ערך אִפְנוּם - הוספת עלויות חיצוניות סביבתיות הכרוכות בייצור המוצר או בשימוש בו למחירו של המוצר לצרכן) כדי להסביר את חשיבות הדברים. איך נסביר את עתיד משק המים עם אַקְווָה (אקוויפר) או את סיפור החיים של הזבל עם המילה דְּשׁוֹנֶת (קומפוסט). מה רע להשתמש במילים כמו "טוב", "רע", "מסוכן", "ציבור", "חיים" או אפילו "איכות חיים", "בריאות" או סתם במילה "ירוק" – זה עוד יכול לתפוס.

בואו להמשיך לדבר על זה בפורום איכות הסביבה של תפוז אנשים-
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

אבי גרצמן

צילום: שי גרצמן

עורך ערוץ ירוק ב-nrg מעריב

לכל הטורים של אבי גרצמן

פייסבוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים