הפנימו את גודל הצרה
ההחלטה להעניק סיוע כלכלי לספרד, התקבלה רק לאחר שהספרדים הסכימו להודות בחומרת הבעיה שלהם. מה אנחנו יכולים ללמוד מהם?
ההחלטה התקבלה רק לאחר שהספרדים הפנימו סוף-סוף את חומרת הבעיה שלהם, והסכימו לפנות בבקשת סיוע למדינות הגוש. ההכרה הגיעה במרוצת השבועות האחרונים, לאחר שהתבררה חומרת המצב בספרד, שהתבטאה, בין השאר, באפשרות להורדת דירוג האשראי ובמפולת בשוק אגרות החוב.
הספרדים התעקשו עד היום, משיקולים של גאווה לאומית, שלא להודות בחומרת מצבם. הם לא רצו לקבל את הסיוע כדי לא ליצור פאניקה וכדי לא להיות כבולים להחלטות ולצעדים שיוטלו עליהם בעתיד הקרוב על ידי מדינות הגוש.
כל המדינות שקיבלו עד כה סיוע - ובהן יוון, אירלנד ופורטוגל ובמיוחד יוון) - התקשו עד כה לשלם את המחיר הנדרש עבורו, שכלל צמצומים, התייעלות, פיטורי עובדים ופגיעה בתנאי העסקה במגזר הציבורי. הדברים הגיעו ללכך שביוון נפלה הקואליציה הממשלתית ובשבוע הבא תתקיימנה שם בחירות נוספות.
ההחלטה לסייע לספרד, שכלכלתה היא דומיננטית במדינות הגוש, הגיעה בעיתוי קריטי. גם אם בבחירות ביוון תתחזקנה המפלגות הקיצוניות מימין ומשמאל, ולא ניתן יהיה להקים קואליציה שתאשר את הקיצוצים, סכנת ההידבקות של ספרד במגפה הפיננסית תיפחת. במקרה זה, גם אם יוון תפרוש מהגוש, הסכנה למהלך דומה בספרד תקטן משמעותית.
מה למדנו?
תוכנית הסיוע לספרד נועדה לייצב את המערכת הבנקאית, ובראשה בנק "בנקיה", שהוא הרביעי בגודלו בספרד, שנזקק להזרמה של 19 מיליארד אירו. המערכת הבנקאית הספרדית זקוקה בסך הכל ל-37 מיליארד אירו לחיזוק הונה ואיתנותה הפיננסית, וכדי למנוע פאניקה (שסימניה הראשונים כבר החלו), שתכלול משיכת כספים מבוהלת מהחשבונות.
השווקים הפיננסיים קיבלו בתשואות את תוכנית החילוץ לספרד, וכבר ביום שישי נרשמו עליות שערים בוול סטריט. נראה שגם אצלנו, בבורסה באחד העם, ייפתח היום שבוע המסחר במגמה חיובית.
לנו בישראל יש הרבה מה ללמוד מהלקח הספרדי.
ראשית, חשוב מאוד שהמערכת הבנקאית
המקומית תמשיך להיות חזקה ויציבה עם כריות הון גדולות, שיאפשרו לה להתמודד עם כל סערה פיננסית אפשרית. מבחינה זו, נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, עושה עבודה מצוינת, ומונע הידבקות של הבנקים הישראלים במגפת הפופוליזם.
הלקח הנוסף נוגע לתקציב המדינה: בימים אלה משלימים באוצר את הכנת תקציב המדינה ל-2013. המשבר באירופה מוכיח מעבר לכל ספק את חשיבות העמידה ביעדי הגרעון התקציבי, ובהמשך הפחתת החובות, ונראה שכך גם יהיה. במקרה של משבר פיננסי חלילה, מדינות האיחוד האירופי לא יחלצו אותנו ולא ישגרו לפה עשרות מיליארדי אירו, וגם לא מיליארדים בודדים.