צבא מקצועי ומצומצם

במקום לכפות את שירות החובה על מגזרים מיוחדים, הגיע הזמן לעבור ל"צבא קטן וחכם" שבו הטכנולוגיה מאזנת את כמות הלוחמים

ד''ר אפרים כהנא | 3/9/2012 17:42 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר RSS
תגיות: צה"ל
המחאה הצודקת על אי-השוויון בחלוקת הנטל הכרוך בשירות צבאי או לאומי והחלתו על מגזרים נוספים, דוגמת חרדים וערבים, מסיטה את המיקוד מסוגיה מהותית עוד יותר - האם בישראל 2012 יש צורך בשירות חובה?

בעולם המערבי קיימת מגמה כללית של מעבר מצבא שבו השירות הוא חובה לצבא של מתנדבים, כאשר מדי שנה משנות מדינות נוספות את שיטת הגיוס ועוברות לצבא מקצועי מלא. בצבא ארצות הברית, המבוסס על מודל צבא מתנדבים, קיימת מגמה מתמשכת של העלאת הגיל הממוצע של החיילים המשרתים. מגמה זו מלווה בתהליך של סינון, בקרה ופיקוח על המתגייסים המביא לידי צבא איכותי, סתגלני ומותאם ביעילות לאתגרים הטכנולוגיים של שדה הקרב המודרני.

אך האם מה שטוב לארצות הברית טוב גם ליהודים במזרח התיכון הסוער? התשובה היא הן מהדהד. בעבר, כאשר אוכלוסיית ישראל הייתה קטנה מבחינת האוכלוסייה, היה אכן צידוק להישען על לוחמים על פני טכנולוגיה. כיום הצבא הישראלי הסדיר (חובה מילואים) הוא צבא גדול מדי, במיוחד בעידן של לוחמה בליסטית ושק"ר (קרי, "שדה קרב ריק" שבו לאויב אין טנקים).

אהוד ברק התייחס לגודלו האופטימלי של הצבא לאחר שהתמנה לרמטכ"ל בשנת 1991 באמירתו כי דרוש לנו "צבא קטן וחכם" והבהיר כי כל מה שאינו יורה - יבוטל. אם הדבר היה נכון אז, הרי הוא נכון שבעתיים בעידן המודרני שבו הטכנולוגיה מאזנת את כמות הלוחמים.

אך גם הם לא יחסרו לנו. יחידות העילית בצה"ל מאוישות כבר היום מהון אנושי על בסיס התנדבותי. מפקדי היחידות הקרביות מדווחים על מוטיבציית שיא בגיוס אוגוסט האחרון: "על כל מקום ביחידה קרבית נאבקים שישה לוחמים פוטנציאליים". כוחות הלחימה לא יצטמקו עקב ביטול חובת הגיוס, אלא יותר משאבים יופנו להכשרתם של החיילים, הדרכתם והתאמתם לשדה הקרב העתידי. חיילים אשר יבחרו לשרת בתפקידים תומכי לחימה יזכו להכשרה מקצועית, הכרה ותגמול הולם. הצבא יוכל לקבוע קריטריונים גמישים יותר לאורך השירות והיקף ההכשרה. עסקה שממנה כל הצדדים יכולים לצאת מרוצים.

בהיבט הכלכלי מראים מחקרים מודרניים כי דווקא צבא מקצועי מצומצם הינו זול יותר מצבא חובה (כפי שמראה מחקרם הידוע של הכלכלנים לי ומקנזי). בהיבט החברתי, סוציולוגים רבים יעידו כי דווקא שירות החובה פוגע במרקם החברתי העדין ומעצים את תחושת האפליה בין המשרתים ובין בעלי הפטור. ביטול חובת השירות יביא לאיחוי הקרע. אם כן, המסקנה המתבקשת היא כי אל לנו להתפלמס על גיוסם של מגזרים מיוחדים לצבא. ראוי יותר לעסוק בביטול שירות החובה ולהפוך אותו לצבא מקצועי, איכותי, "קטן וחכם".
הכותב הוא ר' המחלקה למדע המדינה במכללה האקדמית גליל מערבי

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

טור אורח

צילום:

nrg מעריב מציע במה לכותבים אורחים על ענייני השעה

לכל הטורים של טור אורח

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים