מסר לחמאס, אבל גם לאיראן
חיסולו של אחמד ג'עברי הוא צעד ראשון בהשבת ההרתעה מול הארגונים בעזה, ובמקביל משדר לאיראנים שישראל לא תהסס לפגוע בסמלי משטר
בראש ובראשונה, האיש עמד מאחורי אינספור פיגועים והוא אחראי אישית למספר לא מבוטל של נרצחים בצד הישראלי ואף שותף לדבר עבירה בחטיפתו של החייל גלעד שליט. אלא שאין מדובר כאן בחיסולו של עוד רוצח בלבד: האיש היה אחד מסמלי הריבונות של שלטון החמאס ברצועה ויחד עם איסמעיל הניה היה פניה של ההנהגה החמאסית. פגיעה בו היא אפוא מכה לריבונות הארגון ברצועה. יחד עם פגיעות באתרים של הארגון מאז ראשיתו של מבצע "עמוד ענן", הצעדים הללו משדרים ראשיתו של ניסיון לפגוע בעצם קיומו של ארגון הטרור בעזה.
המסר לאיראן הוא כפול: אין חסינות למטרה רחוקה או לאיש הנהגה של האויב, ככל שיהיה מעמדו רם. כשם שצה"ל פגע לכאורה במטרות היקרות ללבה של טהראן בסודאן ולא נרתע מן המרחק הרב, כך ישראל לא תהסס לפגוע בסמלי משטר המהווים סכנה למדינת היהודים ואף לנסות למגרו כליל. זהו מסר רב משמעות גם בהקשר המצרי: ביממה האחרונה לפני המבצע הצבאי נרמז כאילו מצרים מאיימת להחזיר את שגרירה מישראל אם תפתח ישראל במבצע צבאי. התשובה מירושלים היא ברורה וחד משמעית: כאשר פוקעת סבלנותה של ישראל, לא יאיים עליה שום שחקן חיצוני בניסיון להשיב את השקט והביטחון לאזרחיה. זהו מסר חשוב במיוחד על רקע התגברות הטרור מסיני ואובדן השליטה המצרית בשטח זה.
בית הספר של נתניהו וליברמן
מסר נוסף מופנה לכתובתה של "הרשות הפלסטינית" המאיימת לפנות לעצרת הכללית של האו"מ ולדרוש מעמד של מדינה משקיפה. ירושלים רמזה לא אחת כי הפרה ברורה ומוחלטת זו של הסכמי אוסלו, שאוסרים כליל כל יחסי חוץ של האוטונומיה הפלסטינית, תיתקל בתגובה קשה של מדינת ישראל. למבצע הצבאי קדמו אזהרות ישראליות רבות, שנדמו לאוזניים ערביות כאיומי סרק. כך התייחסו עד היום גם הפלסטינים להתבטאויות ישראל באשר לצעדים הצפויים במידה שהפלסטינים יפנו להכרה בינלאומית. במישור זה, כעומק המבצע הצבאי כך יהיה עומק ההרתעה של הרשות מפני צעדים בלתי שקולים באו"ם.
ואחרונים, מדיניותם של ראש הממשלה
ושר החוץ ביחס להתקפות מעזה וההדרגה בבניית התגובה ראויה להילמד בכל בית ספר גבוה ליחסים בינלאומיים. מצד אחד, הזהירו נתניהו וליברמן את המחבלים בכל המישורים הפומביים והמדיניים והכינו את הזירה הבינלאומית לתום ההבלגה של ישראל; מצד שני, הם הנחו את צה"ל להתכונן לעת פקודה. היציאה היום למבצע החיסול, כמו גם ראשית המבצע הצבאי, הם בבחינת סוף מעשה במחשבה תחילה. ניכר שהמבצע תוכנן מבעוד זמן ולא היה בבחינת תגובה אמוציונלית למעשה טרור כזה או אחר.
פרופ' אלכסנדר בליי, ראש המכון לחקר המזרח התיכון במרכז האוניברסיטאי אריאל, לשעבר יועץ ראש הממשלה לענייני ערבים