מחקר חדש קובע: קופים עוברים את משבר גיל הארבעים
צוות חוקרים ומתנדבים רבים שבדק 508 קופי אדם גילה כי גם הם חווים את משבר אמצע החיים. לדברי עורכי המחקר התוצאה מלמדת כי לתופעה הזו יש יתרון ביולוגי המסייע לשרידת האדם

מתמודדים עם דכאונות. שימפנזה צילום: ברקאי וולפסון
את המחקר פורץ הדרך ערכו החוקרים על קופים המוחזקים בגני חיות ובמקלטים שונים בארצות הברית, יפן, קנדה, אוסטרליה וסינגפור והשתתפו בו מלבד צוות המדענים, כל השומרים והמטפלים של החיות. הצוות הענקי מיפה, על פי שורה ארוכה של פרמטרים וקריטריונים, את שמחת החיים של הקופים לאורך תקופה ארוכה וזאת כדי להשוות את שמחת החיים שלהם וההתנהגות שלהם ככל הניתן להתנהגות האנושית לאורך אותו זמן.
הכלכלן פרופ' אנדרו אוסוולד מאוניברסיטת וורוויק בבריטניה, שלקח חלק במחקר, סיפר: "רציתי להבין דרך המחקר את הסיבה לחידה האנושית הזאת של מדד האושר האנושי המציית לעקומת ה-U. מבחינה זו המחקר שלנו מוכיח כי הדיכאון שאנשים רבים חווים באמצע החיים אינו קשור לגובה המשכנתא שלהם בבנק, לפרידה מבן הזוג או לכל אספקט אחר של החיים המודרניים המתועשים שלנו. עובדה שגם הקופים חוו משבר למרות שהם לא מתמודדים בכלל עם צרות מהסוג הזה".
גם הפסיכולוג ד"ר אלכס וייס מאוניברסיטת אדינבורו שהשתתף בצוות, רואה במחקר פריצת דרך גדולה: "מלכתחילה הערכנו שנמצא מתאם בין קופי האדם להתנהגות האנושית. אלא שלמרות זאת המציאות אינה תמיד מתאימה להנחה המדעית המוקדמת. לכן זה נפלא לגלות באופן ממשי ולאורך סדרה רחבה של פרמטרים מדעיים את הקשר הזה בין האדם לקרובי המשפחה הביולוגיים שלו באופן ממשי".
צוות החוקרים הגדול, שכלל פסיכולוגים מיפן וארצות הברית, מציין בממצאי המחקר כי משמעות
התוצאה שהתקבלה לא שוללת את ההשפעה של הקשיים הכלכליים והמשפחתיים על בני האדם אולם "המחקר מוכיח כי למשבר אמצע החיים יש סיבה אבולוציונית או ביולוגית חזקה שגורמת לו".
בנוגע לכך אומרים החוקרים כי יתכן והירידה בפעילות האנושית בגיל המעבר קשורה לצורך ביולוגי למנוע מהאדם בגיל זה להיכנס ללא צורך למצבים מסכני חיים. "ירידה בפעילות בגיל זה מגינה על האדם ומשפחתו וייתכן שזו הסיבה האמיתית שעומדת מאחורי המשבר הזה", מעריכים החוקרים.
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום המדע -
