דיוויד קמרון נתן לעולם שיעור בדמוקרטיה
ראש ממשלת אנגליה עמד תחת כיפת השמים ונתן את הופעת חייו בנאום שהדגיש את הנקודה הנכונה: העם אמר את דברו. כעת איישם את הכרעת הבוחר באופן הטוב ביותר למדינה גם אם עליי ללכת
בצל התוצאה הדרמטית ורבת ההשלכות של משאל העם על ה"ברקזיט", בריטניה תאבד השנה מנהיג גדול, פוליטיקאי מוכשר ודמוקרט אמיתי. דיוויד קמרון, שנבחר לראש הממשלה ב-2010 וזכה שוב בבחירות החלטיות ומכריעות בשנה שעברה, הודיע ביום שישי שיתפטר מתפקיד ראש הממשלה עד חודש אוקטובר.עוד דעות ב-nrg:
- ברק מדבר על 'שיח של תקווה'? גם אני יכול
- יעלון לא בשל להנהגה, ברק רוצה תשומת לב
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
המפלגה השמרנית תצטרך לבחור מנהיג חדש שימלא את נעליו הגדולות. הם יתקשו לעשות זאת. בין המועמדים הסבירים היושבים על ספסלי הקואליציה באולם הפרלמנט אין כיום אדם בעל היכולות הרטוריות והאנושיות של קמרון, מול מצביעים ברחוב ומול יריבים בפרלמנט. אין שם אדם בעל מיומנות בניהול מערכות ממשל לצד כישרון אדיר ב"שואו" שראש ממשלה צריך לתת בתקשורת ובאירועים פומביים. ובעיקר, אין שם מנהיג דמוקרטי באמת.
צפו בנאום ההתפטרות של דיוויד קמרון
דיוויד קמרון עמד ביום שישי תחת כיפת השמים, מול הפודיום שהוצא לרחוב דאונינג, ונתן את הופעת חייו בנאום שהדגיש את כל הנקודות הנכונות: הבאנו בפני העם את ההחלטה אם להישאר באיחוד האירופי או לעזוב, הצגנו בפניו את עמדתנו בצורה הטובה ביותר, העם אמר את דברו. כעת איישם את הכרעת הבוחר באופן הטוב ביותר למדינה. ואם זה אומר שעליי ללכת, אני אלך.
זו החלטה כואבת – אשתו שעמדה לידו בעת ההכרזה דמעה באופן גלוי כמעט – אבל נכונה. קמרון לא יכול להוביל את עזיבת האיחוד, בגלל חוסר אמון בתוך מפלגתו שיביא לכך שהוא יודח באמצע התהליך. טוב למנות מנהיג חלופי, מתומכי הברקזיט, שיקבל את אמון המפלגה. מאוחדים תחת מנהיג חדש יוכלו השמרנים לעשות את מה שהעם דרש במשאל.

ראש ממשלת בריטניה דייוויד קמרון בנאום ההתפטרות
צילום: AFP
מעבר לכאב שבהחלטה להתפטר, היא לא תביא לקמרון שום כבוד. בתוך דקות אחרי ההודעה החלו בתקשורת הבריטית המרכזית לסמן אותו כראש ממשלה כושל. השוו אותו לנוויל צ'מברליין של הכישלון מול גרמניה ב-1940, או לאנתוני אידן של משבר סואץ (הידוע אצלנו בשם "מבצע קדש").
למעשה, אין כמעט סיכוי שהוא לא יירשם בהיסטוריה כאסון נורא. אם עזיבת האיחוד תיושם ותצליח, הוא יהיה ראש הממשלה שהתנגד לה; אם היא תיושם ותיכשל, הוא יהיה ראש הממשלה שגרם לה; ואם היא לא תיושם, הוא יהיה ראש הממשלה שגרר את בריטניה לבזבוז זמן מיותר. בין כך ובין כך, הוא עלול להיות ראש הממשלה שבגללו נטשה סקוטלנד את הממלכה המאוחדת.

התומכים בהישארות באיחוד לאחר התוצאות
צילום: EPA
ובכל זאת, קמרון עשה את המעשה הנכון. מלכתחילה, כשהחליט ללכת למשאל עם, הוא עשה זאת כדי לאחד את השורות במפלגתו ולנהל היטב את הממשלה – אבל גם כדי לתת לעם לקבוע את עתידו, בתוך האיחוד או מחוצה לו. כשנפתח הקמפיין במשאל העם, הוא הכריז על עמדתו, ולחם למען צד ה"להישאר" באמונה גדולה, אף שידע שעתידו הפוליטי יהיה תלוי בניצחון, ואם יפסיד ייאלץ להתפטר. וכעת, לאחר שנקבעו התוצאות, הוא מכיר בהן ולא נאבק בקול הדמוקרטי.
הוא גם עושה זאת בדרך הנכונה. לא מיד - אלא רק אחרי מאבק מנהיגות הוגן ודמוקרטי, בפיקוחו שלו. ובינתיים, עד שייבחר מנהיג, הוא לא יקדם את עזיבת האיחוד - מהלך שצריך להיעשות בחשיבה אסטרטגית מדויקת ולא כלאחר יד. אבל מעל הכול, הוא נותן לעם זמן לעכל את התוצאה, ולהכיר בה כהחלטה דמוקרטית המחייבת את כולם.

דיוויד קמרון ורעייתו לאחר הנאום
צילום: AFP
קמרון מראה לחבריו את הדרך. הוא מלמד אותם – וגם אותנו - שהמטרה במשאל עם ובבחירות איננה רק לקבוע את המדיניות, אלא גם לתת לגיטימציה למדיניות שנקבעה. בערך מחצית מאזרחי בריטניה רוצים לעזוב; בערך מחצית רוצים להישאר. הפער היה קטן באחוזים (וגדול במספרים, למעלה ממיליון לטובת "לעזוב"), אבל קיומו של המשאל מקבע את הלגיטימציה של המדיניות - ובמקרה הזה, של עזיבת האיחוד.
עכשיו על חברי מפלגת השלטון לקיים את רצון העם, ולעשות זאת באופן הטוב ביותר לבריטניה. האמירה הזאת, שהייתה צריכה להדהד יותר מכל דבר אחר בנאום של קמרון (יותר אפילו מההודעה על התפטרותו), היא לבה של הדמוקרטיה לפי קמרון - והיא גם לב הטרגדיה שלו. בריטניה מאבדת מנהיג דגול. האם הוא ייזכר כך?
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg