זה לא שרע פה, זה רק עידן הפוסט אמת
בעולם שבו התעמולה והדמגוגיה מכתיבות את הטון, קל לשכוח את האמת הפשוטה. לתועלת הציבור, הנה העובדות מאחורי כמה הנחות יסוד שגויות נפוצות
מילת השנה היא "פוסט־אמת". בכל שנה מכריז מילון אוקספורד על מילה חדשה שכבשה את השיח בשנה החולפת. המילה שנבחרה ל־2016, "פוסט־אמת", מתארת עולם שבו לעובדות האמיתיות אין כבר חשיבות רבה, אלא רק לתעמולה. כיוון שאני שייך לעולם הישן, הטרום־פוסט־אמת, אני מרשה לעצמי לקוות שהמילה של השנה הבאה תהיה "אמת". או של השנה שאחריה. כתרומה צנועה לשאיפה הזו, נחשוף כמה שקרים מוסכמים, "פוסט־אמת", שכולנו שומעים כל הזמן.פוסט־אמת: "רק בישראל אין הפרדה של הדת מהמדינה".
האמת: כמעט בשום מדינה בעולם אין הפרדה כזו. באנגליה, המלכה היא ראש המדינה וגם ראש הכנסייה. ברוב מדינות אירופה יש דת־מדינה ממוסדת. באיטליה מוצב לפי החוק צלב בכל כיתת לימוד. ואפילו בארה"ב, שיש בה הפרדה כזו, כל מושב של הקונגרס נפתח בתפילה.

ראשת ממשלה בריטניה תרזה מיי ממונה על ידי המלכה אליזבת. המלכה היא ראש המדינה וגם ראש הכנסייה.
צילום: AFP
פוסט־אמת: "מגילת העצמאות כרכה את שני המרכיבים יחדיו ללא הפרד: יהודית ודמוקרטית, דמוקרטית ויהודית - בדיבור אחד נאמרו".
האמת: הציטוט הזה, מתוך נאום של אדם בכיר מאוד במדינתנו, הוא חסר בסיס. המילה "יהודי/ת", בהטיותיה השונות, מופיעה עשרים פעם במגילת העצמאות. המילה "דמוקרטית", לעומת זאת, לא מופיעה בה אפילו פעם אחת. ואם תאמרו שאך שוגג הוא, הרי בגרסה מוקדמת של מגילת העצמאות, שכתב השופט העליון לעתיד צבי ברנזון, נכללה המילה הזו. דוד בן־גוריון עבר על הטיוטה, ומחק ממנה את המילה "דמוקרטית".
פוסט־אמת: "פעם הממשלה סיפקה לאזרחי ישראל רשת ביטחון. היום הממשלה הפסיקה להשקיע באזרחים".
האמת: ההוצאה הציבורית בישראל, כלומר: הסכום שהממשלה מוציאה על אזרחיה, היא היום בסביבות 40 אחוזים מהתוצר המקומי. עד למלחמת ששת הימים ההוצאה הציבורית בישראל הייתה בממוצע כ־30 אחוזים מהתוצר. רשת התמיכה שהממשלה העניקה לאזרח בימים ההם הייתה מצומצמת מאוד. הצמיחה, אגב, הייתה גבוהה להפליא.
פוסט־אמת: "שיעור העניים בישראל לא מפסיק לעלות".
האמת: שיעור העוני בישראל נמצא במגמת ירידה מאז שנת 2009.
פוסט־אמת: "האי־שוויון בישראל נמצא בעלייה מתמדת".
האמת: האי־שוויון בהכנסה בישראל נמצא במגמת ירידה מתמשכת מאז שנת 2001 לפי שיטת מדידה אחת, ומאז 2006 לפי שיטת מדידה שנייה.
פוסט־אמת: "יש רבע מיליון ילדים רעבים בישראל".
האמת: מנכ"לית הביטוח הלאומי לשעבר הבהירה: בואו לא נגזים, אנשים בישראל לא רעבים ללחם.

בואו לא נגזים, אנשים בישראל לא רעבים ללחם.
צילום: SHUTTERSTOCK
פוסט־אמת: "רק 2 אחוזים מהתלונות על הטרדה מינית הן תלונות שווא".
האמת: הנתון הזה מצוטט ממחקר למחקר, אך ד"ר יגיל הנקין הראה שמקורו כנראה בהערת אגב של שוטרת אחת בניו־יורק בשנות השבעים. ד"ר יואב מזא"ה סקר מחקרים מאוחרים יותר, שהציגו נתונים סותרים לגבי שיעור תלונות השווא, מ־1.5 אחוז ועד 90 אחוזים. לסיכום: לאף אחד אין מושג.
פוסט־אמת: "הדמוקרטיה בישראל נמצאת בסכנה".
האמת: פרופ' אשר כהן ציין שבמדדים הכלל־עולמיים למידת הדמוקרטיה של מדינות העולם, מדד ה־Freedom House ומדד האקונומיסט, הדמוקרטיה בישראל נמצאת דווקא בעלייה. בדו"ח מדד הדמוקרטיה העדכני של "המכון הישראלי לדמוקרטיה" נכתב בעדינות כי "השיח הציבורי הכאוב והמיואש השכיח בארץ, והתחושה הרווחת שמצבה של הדמוקרטיה הישראלית מידרדר ובשפל המדרגה... הם כנראה לא לגמרי מדויקים לאור הממצאים הבינלאומיים".

הדמוקרטיה בישראל נמצאת דווקא בעלייה.
צילום: מישל דוט קום
פוסט־אמת: "יש בישראל הקצנה דתית. אנחנו הופכים לאיראן".
האמת: בשנות השמונים, כשהייתי ילד, ניסו לפתוח בשבת את קולנוע "היכל" בפתח־תקווה. הארץ רעדה מההפגנות שהתקיימו שם בכל שבת. בכל המדינה אי אפשר היה למצוא סופרמרקט שפתוח בשבת. היום בכל שבת פועלים מרכזי קניות ענקיים. בכל קניון שני אפשר להשיג בשר חזיר, למי שמעוניין דווקא בתפריט הדוחה הזה. באופן כללי, אפשר למצוא בישראל מגמה בולטת של הקצנה חילונית. לפני עשרים שנה, אף חילוני לא העלה על דעתו שקשר של גבר וגבר יכול להיקרא נישואין. היום ההשקפה הזו נראית אלמנטרית בחוגי הציבור הנאור.
פוסט־אמת: "קשה לחיות בישראל".
האמת: "מדד האושר העולמי" מדרג את ישראל במקום ה־11 מבין 157 מדינות. אזרחי ישראל מאושרים יותר מאזרחי ארה"ב, צרפת, בריטניה, גרמניה ואיטליה. תוחלת החיים הממוצעת של הישראלים היא השישית בעולם, הרבה לפני זו של האמריקנים, למשל. מתברר שהישראלים חיים הרבה שנים, באושר רב, למרות כל השקרים שמנסים למכור להם.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg