"ישראל ביתנו" נגד בנט: בגללו קיבלנו בראש במועצת הביטחון

בכירים במפלגתו של שר הביטחון ליברמן תוקפים בחריפות את הבית היהודי ומצהירים כי הכרזות בנט על חוק ההסדרה הביאו להחלטת מועצת הביטחון. במקביל משבר השבת שוב מאיים על הקואליציה וההתנהגות של חברי הכנסת הערבים שוברת שיאים כל פעם מחדש

זאב קם | 6/1/2017 8:25
תגיות: דעות,פוליטי,ליברמן,בנט
חידת ליברמן כשר ביטחון היא מהמרתקות שידעה המערכת הפוליטית שלנו בקדנציה הנוכחית. רבים שאלו השבוע איך יכולות לדור בכפיפה אחת העובדה שחברי סיעתו של ליברמן - סופה לנדבר, רוברט אילטוב ועודד פורר - נכחו בהשקת הצעת החוק להחלת הריבונות הישראלית על מעלה אדומים, ביחד עם ההכרזה של ליברמן עצמו מהשבוע על כך שאין זה הזמן לכל מיני יוזמות סיפוח למיניהן והחלת ריבונות? אגב, השרה לנדבר, בימים שלפני כניסתה של ישראל ביתנו לקואליציה, הגישה בעצמה הצעת חוק שהתמקדה באופן ספציפי בבנייה במעלה אדומים. ולמרות זאת, אנשי ישראל ביתנו לא התייצבו השבוע למערכה להחלת הריבונות על העיר שנמצאת בקונצנזוס. בשאלה הזו נחלקו בימים האחרונים גורמים בכירים בימין.
צילום: מירי צחי
בליכוד טענו כי הוא כבר ויתר על קולות הימין ההתיישבותי-מתנחלי. ליברמן צילום: מירי צחי

בליכוד היה מי שטען שליברמן למעשה ויתר על קולות הימין ההתיישבותי-מתנחלי מאז שנכנס ללשכת שר הביטחון וכי הוא מתמקד בחלקים אחרים בגוש הימין-מרכז, בעיקר בכל הנוגע למסרים שקשורים בחברי הכנסת הערבים. על הקולות מיהודה ושומרון הוא ככל הנראה ויתר. גורמים אחרים בימין טוענים שליברמן לא ויתר על קולות המתנחלים, ומביאים כראייה את שיתוף הפעולה ההדוק שמתנהל בין משרדו ובין חלק לא קטן מראשי היישובים ביהודה ושומרון במגוון נושאים שחשובים להתיישבות. ובכל זאת, קשה היה להתעלם השבוע מהעימות החזיתי בין ליברמן לבנט, על רקע יוזמת החלת הריבונות על מעלה אדומים, ובהמשך גם סביב הצעות החנינה לחייל אלאור אזריה.

ובכן, למי שסבר שלאחר העקיצות ההדדיות ינסו הצדדים להרגיע מעט את הרוחות, כדאי שיתכונן להתפתחות הפוכה מזו – העימות הזה עולה עכשיו מדרגה נוספת, לאחר שבכירים בישראל ביתנו יוצאים בהאשמה יוצאת דופן בחריפותה וטוענים שהפעילות של השר בנט סביב חוק ההסדרה, ביחד עם חלקים נוספים בליכוד שפעלו באותו כיוון, היא זו שהובילה, בין היתר, להחלטה נגד ישראל במועצת הביטחון של האו"ם. "מה יצא מהדיבורים בזמנו על חוק ההסדרה?", שואלים אותם בכירים במפלגתו של ליברמן. "בעקבות זה רק קיבלנו על הראש את ההחלטה במועצת הביטחון.
צילום: יונתן זינדל/ פלאש 90
בישראל ביתנו טוענים כי פעילותו בנושא חוק ההסדרה הובילה להחלטה במועצת הביטחון. נפתלי בנט צילום: יונתן זינדל/ פלאש 90
 
הרי למה לא בנו כלום במשך שנים בהתיישבות? בגלל שלא היו הבנות עם האמריקנים. רק דיברו. בנט וגורמים מסוימים בליכוד הם אלו שפוגעים הכי הרבה בהתיישבות. מההצהרות שלהם לא יישאר בסוף כלום, אבל לעומת זאת ההחלטות של מועצת הביטחון כן יישארו". על מנת לסבר את האוזן, מדובר בלא פחות ממצב של מלחמה פתוחה בין שתי המפלגות. ההודעה שהוציא הבית היהודי ביום רביעי, שרמזה שליברמן לא יפעל למען חנינה לאלאור אזריה, פגעה בבטן הרכה של שר הביטחון ושל ישראל ביתנו. במערכת הפוליטית כבר נערכים לתגובה של בנט להאשמות החריפות שנשמעו כאן מכיוון ישראל ביתנו, ואחר כך לתגובה של התגובה, וכך הלאה. במילים אחרות, העימות הזה לא ממש עומד להסתיים בקרוב.
משבר השבת שוב מאיים על הקואליציה

שני נושאים הצליחו עד היום לזעזע את אמות הסיפים של הקואליציה הנוכחית – משבר עמונה, ביחד עם חוק ההסדרה, וסוגיית השבת. בעוד שענייני ההתיישבות ביו"ש נמצאים כרגע בהמתנה לממשל החדש בארה"ב, ובמקביל חוק ההסדרה כבר הספיק לעשות כברת דרך מכובדת בכנסת, משבר השבת חוזר להעסיק פעם נוספת את סיעות הקואליציה ובמלוא הקיטור. אמנם המשבר הקודם נגע בעיקר בסיפור עבודות הרכבת בשבת, אולם כבר אז סיפרנו לכם שהנושא הבעייתי באמת הוא בכלל שאלת סגירת או פתיחת מרכולי הקניות בשבת.

כבר היינו בסיפור הזה לפני כמה חודשים, כששרי הממשלה החליטו לבסוף לדחות את הטיפול בנושא המרכולים לרגע האחרון. ובכן, השבוע התברר שהרגע האחרון הגיע. הוא ממש כאן איתנו. בתחילת השבוע הבא אמורה המדינה להשיב לבג"ץ מהי עמדתה בשאלת פתיחת המרכולים בת"א בשבתות. האם היא תומכת בחוק העזר העירוני שנחקק במועצת העיר ת"א, שמסדיר את האפשרות לפתוח מרכולי קניות בשבת, או שהיא מתנגדת לחוק הנפיץ. בשאלה הזו בדיוק עסקו השבוע ראש הממשלה וראשי מפלגות הקואליציה בישיבתם השבועית. פתרון, נכון לעכשיו, אינו נראה באופק.

צילום: קוקו
המשבר הקודם סביב השבת היה סביב העבודות. עבודות הרכבת בתל אביב צילום: קוקו

המלכוד מבחינת ראש הממשלה ושרי הליכוד הוא כפול. מצד אחד נמצאים החרדים, ביחד עם ציבור מסורתי תומך ליכוד, שאינם מוכנים לשמוע על אפשרות שיאושר חוק עזר עירוני שירחיב את העסקים הפועלים בשבת. מצד שני, ישנו ציבור גדול לא פחות, שחלקים רבים ממנו הם תומכי ליכוד, שלא יסלח לממשלה שתחליט לסגור באופן טוטלי את המרכולים בשבתות. לכאורה, הפתרון המתבקש, שגם אומץ בעבר יותר מפעם אחת, הוא פשוט לא להכריע בסוגיה. אלא שכאן נכנס לפעולה המלכוד השני. מסתמן שאם הממשלה מחליטה שלא לדון בנושא ואינה משיבה תשובה ברורה לבג"ץ, המשמעות המעשית היא אישור של החוק שמסדיר את פתיחת המרכולים בשבת.

כדי למנוע מהחוק להיכנס לתוקף נדרשת הממשלה לקבל החלטה אקטיבית שהחוק האמור מבוטל. במילים אחרות, החלטה שלא להחליט היא למעשה החלטה כן להחליט – בעד פתיחת המרכולים. נציגי המפלגות החרדיות כבר הבהירו השבוע לראש הממשלה נתניהו שאת האפשרות הזו הם אינם מתכוונים להכיל. אז איך מוצאים פתרון יצירתי? "רק אלוהים יודע", הודה אמש שר בכיר בליכוד שמעורה היטב בפרטי התסבוכת. העניין הוא שמצד אחד החרדים אינם רוצים משבר, ובטח שלא על רקע נושאי דת ומדינה. אך מצד שני אין שום דרך שבעולם שהם יסכימו לכך שהממשלה תאשר את החוק לפתיחת המרכולים.
צילום: הדס פרוש, פלאש 90
חייבים להחזיר את הסמכות לדרעי. ליצמן צילום: הדס פרוש, פלאש 90

"חייבים להחזיר לשר דרעי (כשר הפנים, ז"ק) את הסמכות בנושא", דרש השר יעקב ליצמן מראש הממשלה בישיבת ראשי המפלגות. "כשהיה חשוב לך נושא התאגיד, אנחנו עמדנו דום. כשלמישהו אחר היה חשוב נושא עמונה, אנחנו עמדנו דום. שותפות זה שכולם חייבים לכולם. הפעם זה התור שחייבים לנו". השר אריה דרעי וח"כ משה גפני אמרו דברים דומים. "כבר הגזמתם לגמרי עם נושא השבת", נזף בהם בתגובה השר יריב לוין מהליכוד. "תראו את הסקר מאתמול על יאיר לפיד".  לוין הבהיר לשותפיו החרדים כי במידה וחוק המרכולים יבוטל והעסקים ייסגרו בשבת אז מספר המנדטים של לפיד ממש לא ייעצר ב-27. ראש הממשלה הנהן בהסכמה. "מתי לפיד זינק?", פנה לוין בשנית לחרדים. "בעקבות משבר הרכבת בשבת. הטעות הכי גדולה שנעשה זה לתת לו עוד תחמושת בעניין הזה".

גם יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן הודיע שהוא לא יאפשר פגיעה בציבור החילוני. "פתרון של סגירת כל המרכולים בשבת לא בא בחשבון", הודיע. גם החרדים מבינים שמשבר סביב נושא השבת נוגד את האינטרס הציבורי שלהם, אולם ידיהם כבולות. "זו בעיה מורכבת", הודה נתניהו, לפני שביקש ממזכיר הממשלה לנסות לפתור את הפלונטר, בסיוע השר לוין. אלא שזמן רב לא עומד לרשות השניים. ביום ראשון נגמר הזמן שהקציב בג"ץ לתשובת המדינה בנושא. נכון לעכשיו, אין פתרון באופק.

ח"כ ג'בארין מצא את האשמים האמיתיים בפרשת גטאס

למחוזות הפסיכיים שלוקחים אותנו חלק מחברי הכנסת הערבים כבר פחות או יותר התרגלנו. בין אם מדובר בתמיכה פומבית של חלק מהם בקצב מדמשק, הנשיא הסורי אסד, ובין אם במקרה אחר שלושה מהח"כים תועדו כשהם עומדים דום לזכר מחבלים שנהרגו. את כל אלו כבר ראינו. העניין הוא שאם יש מוסד אחד בכנסת שתמיד היה מחוץ לאירועים הללו, זוהי ועדת האתיקה של הכנסת. מעבר לעובדה שדיוני הוועדה סגורים וחסויים, במשך שנים רבות הם גם התאפיינו כסמל לרצינות ולהחלטות נקיות, שמנותקות מהרעשים ומההפרעות שבחוץ.

אלא שהשבוע התברר כי הטירוף חדר גם מבעד למעטה הענייניות העבה של קיר הוועדה. אנשים שנכחו בישיבה שקיימה ועדת האתיקה ביום שני האחרון, בעניינו של ח"כ באסל גטאס, מספרים על הופעה מנותקת במיוחד של הנציג הערבי בוועדה, ח"כ יוסף ג'בארין. מעבר לעובדה שהוא התנגד לעמדת שאר חברי הוועדה, שביקשו להרחיק את גטאס מדיוני הכנסת למשך חצי שנה, איתר הח"כ מהרשימה הערבית המשותפת גורם אחר שאשם בכל סיפור הברחת הטלפונים הניידים למחבלים בכלא. מתברר כי אליבא דג'בארין, גטאס אינו האיש הרע בסיפור הזה, אלא הסוהרים בבית הכלא שקיבלו את פניו באותו ביקור. שמעתם נכון. אילולא הם, כל האירוע הביטחוני הזה היה נמנע.

צילום: פלאש 90
הטירוף חדר גם מבעד למעטה הענייניות העבה של קיר הוועדה. ח''כ יוסף ג'בארין צילום: פלאש 90
 
"הסוהרים לא היו בסדר כי היה להם מידע מוקדם והם היו צריכים למנוע ממנו להבריח את הטלפונים ולא לחכות שהוא ייתפס", הסביר ברצינות ג'בארין (לאו דווקא במילים המדויקות הללו) לשאר חברי הוועדה ההמומים. הח"כ הערבי הוסיף שכל אירוע המעקב אחרי גטאס והברחת הטלפונים זה דבר שהשב"כ צריך לאשר אותו. ולמעשה, כך טען, בכלל טמנו לגטאס פח. "היה אפשר למנוע ממנו להכניס את הטלפונים", הימם ג'בארין פעם נוספת את הח"כים בתוך דקה. "נו, ומה זה משנה?", ניסה יו"ר ועדת האתיקה ח"כ יצחק וקנין לשמור על איפוק יחסי למרות הדברים המקוממים. "ואם היו רואים את זה במגנומטר, והיו מגלים את זה, אז לא היו מאשימים אותו?".

ח"כ עליזה לביא העירה שדבריו של ג'בארין אינם הגיוניים מאחר ואף פעם לא בודקים חברי כנסת שמגיעים לבקר בבתי כלא ברחבי הארץ. "תמיד מעבירים אותנו חלק", הוסיפה. "אני מבינה שכל קבוצה בחברה הישראלית צריכה להגן על הקיצוניים שלה", התייחסה ח"כ רחל עזריה לכך שג'בארין המשיך לשכב על הגדר עבור גטאס. "אבל גם אנחנו בציונות הדתית כבר לא עושים את זה. אם יש אנשים קיצוניים, אנחנו לא מוכנים להגן עליהם רק בגלל שהם גדלו איתנו באותו מקום".

ג'בארין עוד ניסה לברוח לנתיב מילוט אחר וטען כי ועדת האתיקה בכלל לא רשאית לדון בעניינו של גטאס, מאחר ומתנהלת חקירת משטרה בנושא, לפני שחברי הוועדה העיפו את הטיעון הזה מכל המדרגות. "חייבים לעשות את המהלך הזה מכיוון שאני לא אוהב את חוק ההדחה", הסביר ח"כ איל בן ראובן. "אם אנחנו לא נשתמש בכלים שלנו אז אחרים ישתמשו בכלים שלהם". וכך נפרד ח"כ גטאס מדיוני הכנסת לחצי השנה הקרובה. שלום ולא להתראות.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

זאב קם

אריק סולטן

הכתב הפוליטי של nrg ו"מקור ראשון". עיתונאי, משפטן ובזמנו החופשי גם אוהד מכבי

לכל הטורים של זאב קם

המומלצים

פייסבוק