למה מספרים לנו שחמאס לא מעוניין בהסלמה?
ההסלמה הנוכחית נראית כמו נסיון של הזרוע הצבאית של חמאס - להכתיב מציאות. אולי לפוצץ את הדיל המסתמן עם מצרים, אולי להזכיר, על רקע המסרים התקיפים מטראמפ ונתניהו, שאיראן ושלוחיה מסוגלים להסלים את המצב בגבול ישראל תוך פחות מיממה
"ההסלמה הישראלית לא ברורה, ונועדה ליצא את המשברים הפנימיים של הכיבוש (ישראל) החוצה". לשון הודעת חמאס נוכח שורת התקיפות של צה"ל ברצועה, בתגובה לירי שבוצע על ידי הזרוע הצבאית של חמאס או ארגונים שפועלים מתחת לאפה.הרמז העבה, אם לא הבנתם, כוון לחקירות ראש הממשלה הנוכחיות, אולם זה עדיין לא עונה על השאלה החשובה באמת - מה מביא את חמאס לבדוק את הגבולות של ישראל ולחמם את הגזרה דווקא בעיתוי הנוכחי?

תקיפת צה''ל בעזה. המנטרה חמאס לא מעוניין בהסלמה, הייתה נכונה חלקית אז, ונכונה חלקית גם היום.
צילום: AFP
התשובה לשאלה הזאת עוברת דרך המנטרה של חטיבת המחקר, הזכורה עוד מימי צוק איתן "חמאס לא מעוניין בהסלמה". האמירה הזאת הייתה נכונה חלקית אז, והיא נכונה חלקית גם היום. הפוליטיקאים של חמאס (נכנה אותם חמאס א'), אלה עם הפרופיל הגבוה, שמטיילים בנסיכויות המפרץ או מנהלים את עזה, אלה שקרובים להשגת פריצת דרך חשובה ביחסים עם משטרו של א-סיסי במצרים, שתאפשר, אולי, פתיחה של מעבר רפיח – פתח יציאה מעזה לעולם שהעזתים, ושלטון החמאס, זקוקים לו כאוויר לנשימה, אלה שנמצאים במרכז תשומת הלב התקשורתית והמודיענית - הם אכן לא מעוניינים בהסלמה.
אלא שחמאס היא יצור רב ראשי ופלורליסטי. בד.נ.א של הארגון יש מסורת של פיזור הכוח לכמה מוקדים, שמתנהלים תוך איזון והתייעצות ביניהם. התכונה הזאת משרתת אותם היטב בזמנים טרופים מעין אלה, כאשר צריך ללכת בין הטיפות ולתחזק קשרים טובים עם גורמים שמסוכסכים קשות בניהם, כמו סעודיה ואיראן. חמאס ב' (הזרוע הצבאית) ממשיכה לקושש כסף מאיראן בעוד חמאס א', הזרוע המדינית, שומרת על יחסים חמים עם סעודיה, קטר, איראן וכעת גם מצרים.

שריפת דגל ישראל בסיום קורס ההכשרה של חמאס בעזה. בד.נ.א של הארגון יש מסורת של פיזור הכוח לכמה מוקדים.
צילום: AFP
לא כולם קונים את הדואליות הזאת, מה שמסביר את מצבה הכלכלי הקשה עד קריטי של חמאס ושל עזה. אבל בחמאס א' הגיעו למסקנה ששנה נוספת שבה עזה חנוקה לחלוטין תהיה בלתי נסבלת ועלולה להעמיד את שלטונם בסכנה ולכן עשו מאמץ יסודי לסלול דרך לליבו של המשטר המצרי. ראשית, הם חתכו במידה ניכרת את היחסים שלהם עם ארגונים דאעשיים בסיני ובתוך מצרים, שנית, התרחקו מתנועת האם שלהם, האחים המוסלמים במצרים, יריבתו הגדולה של א-סיסי, לפחות באופן הצהרתי.
ברקע הדברים, מתרחש אירוע שעובר מתחת לרדאר: הבחירות להנהגת החמאס, שמתקיימות בימים אלה בקרב פעילי הארגון, בשקט ובאופן חשאי. חמאס מעצבת את פניה לשנים הבאות, ולמרות האופן הדיסקרטי שבו הדבר נעשה, המתחים בין האגפים השונים בתנועה לעתים דרמטיים.
ההסלמה הנוכחית, שבה מעורבים גם ארגונים מסוג דאעש, שירו מעמדות סמוכות לעמדות חמאס, נראית כמו נסיון של חמאס ב' - הזרוע הצבאית - להכתיב מציאות. אולי לפוצץ את הדיל המסתמן עם מצרים, אולי להזכיר, על רקע המסרים התקיפים מטראמפ ונתניהו, שאיראן ושלוחיה מסוגלים להסלים את המצב בגבול ישראל תוך פחות מיממה.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg