נדרש שינוי כיוון במדיניות התגובה של צה"ל בעזה

בצה"ל המשיכו את המדיניות של תקיפת מטרות של חמאס בתגובה לטילים מהרצועה, גם כשלירי אחראים ארגוני טרור אחרים המסוכסכים עמו. ייתכן כי צריך להעניש גם את ארגונים אלה על הפרת השקט בדרום. למרות התגובות המאיימות, אף אחד לא מעוניין כעת בהסלמה

יוחאי עופר | 7/2/2017 10:52
תגיות: צבא וביטחון,רצועת עזה,ירי טילים,צה"ל
לילה שקט עבר על יישובי עוטף עזה, ובכל זאת מתיחות נרשמה הבוקר (ג') בגבול הדרום על רקע שורת תקיפות חריגה שביצע צה"ל אתמול בעזה באמצעות טנקים ומהאוויר, בתגובה לירי רקטה בודדת לשטח פתוח במועצת חוף אשקלון.

פוטנציאל הנפיצות היה גבוה גם אתמול במהלך היום, ובמערכת הביטחון סבורים לפי שעה כי יום הלחימה המקומי לא עתיד להתפתח להסלמה.

רקטה שוגרה לעבר עוטף עזה (רויטרס)
 
קטעים נוספים

על פי הודעת דובר צה"ל שהופצה אמש לאחר שהסתיימו התקיפות, שלוש תשתיות טרור השייכות לארגון חמאס בצפון ובדרום הרצועה נפגעו. בפועל מדובר בשורה של תקיפות נרחבות מהאוויר במהלך כל היום, שנוצלו כדי לפגוע בתשתיות אסטרטגיות של חמאס. "התקיפות במהלך היום בוצעו לאור אירועים שהתרחשו במהלך החודש האחרון", נמסר בהודעה.

כזכור, אתמול בשעות הבוקר נורתה רקטה והתפוצצה בשטח פתוח, ובתגובה בוצעה תקיפה מהאוויר וירי של טנק לעבר ארבע עמדות חמאס. בהמשך דיווח כוח צה"ל על ירי לעבר סיור באזור גדר הגבול של הרצועה, ובמקביל המשיכו תקיפות נרחבות של צה"ל על אותן תשתיות הטרור של חמאס. זאת כחלק ממדיניות הצבא בחודשים האחרונים לנצל הזדמנויות לפגוע בחמאס לאחר ירי רקטות לשטח ישראל, ולגבות ממנו מחיר על הפרת השקט.
 
צילום: AFP
תקיפת צה''ל בעזה צילום: AFP

ברצועת עזה לא שתקו בתגובה לפעילות צה"ל. בחמאס האשימו את ישראל כאחראית להסלמה, ואף שלחו מסרים מאיימים והגדירו את ההסלמה "טיפשית". הם הוסיפו כי הימשכות ההסלמה תכה "כמו בומרנג בפניו (של "האויב הציוני" - י"ע)". בארגון הג'יהאד האסלאמי הבהירו כי אינם מעוניינים בהסלמה, וקראו לישראל להפסיק את "הפעילות התוקפנית שלה" לדבריהם. "אנחנו מוכנים לכל תרחיש", ציינו בהודעה מטעמם.

בשורה התחתונה, מסתמן כי גם בארגון הטרור חמאס ככל הנראה לא מעוניינים בהמשך ההסלמה, אולם בעבר כשנשמעו מסרים כאלו מצד שני הצדדים - ישראל וחמאס - הידרדר המצב במהירות יחסית. למרות זאת, הפעם לא נראה שזה המצב, ובמערכת הביטחון מניחים כי השקט שנשמר עד עתה יימשך ויישמר, על אף התגובה החריפה יחסית שנרשמה אתמול.

"אנחנו מניחים שאין אינטרס לאף אחד להסלים עוד את המצב", אמר מקור ביטחוני. לדבריו, בעבר אחרי תקיפות נרחבות של צה"ל, הגיבו חמאס או ארגוני הטרור האחרים בירי לעבר שטח ישראל במהלך הלילה, אך הפעם זה לא קרה. "זיהינו שניסו לאתגר אותנו כמה פעמים בחודש האחרון. פעילות הצבא הייתה ניצול הזדמנות, ואנחנו מניחים שגם בצד השני מבינים את זה ויודעים שזו תהיה התגובה שלנו. פגענו בתשתיות די איכותיות", הוסיף המקור.
 
צילום: EPA
ארכיון: שיגור רקטה לעבר ישראל צילום: EPA

את ירי הרקטה ביצע ככל הנראה אחד הארגונים הסלפים הפזורים ברחבי הרצועה. ערוץ התקשורת הפועל מטעם זרם ה''סלפיה ג'יהאדיה'' ברצועה פרסם כרוז רשמי זמן קצר לאחר הירי לעבר שטח ישראל, אך לא נלקחה בו אחריות רשמית על הירי.

בעבר ביצעו את הירי ארגונים דומים על רקע מערכת יחסים עכורה מול חמאס, וזה כבר הפך לריטואל קבוע: אחרי עימות בין אותם ארגונים לחמאס, מתבצע ירי לעבר שטח ישראל בהנחה שזו תפעל דווקא נגד חמאס, משום שהיא רואה בארגון כבעל הבית ברצועה. כך בעצם אותם ארגונים קטנים "תוקעים אצבע בעין" לחמאס. 

בכרוז של ''סלפיה ג'יהאדיה'' נטען כי חמאס ביצע לאחרונה ברחבי הרצועה שורת מעצרים נוספת נגד גורמים סלפים. עוד נטען כי העצורים עוברים עינויים כגון שפיכת מים קרים והנחת קוביות קרח על גופם, הכנסתם לתוך מקררים או מקפיאים, או הכאתם במקומות רגישים והצלפה על גופם בחוטי תיל.

בסופו של יום, ישראל נגררת בכל פעם למגרש המשחקים המקומי ברצועה, ומענישה דווקא את הגורמים שאינם מבצעים את ירי הרקטות. ייתכן כי נדרש לשנות את המחשבה ולאמץ מדיניות תגובה גם נגד אותם ארגונים סלפים – כך שישלמו מחיר על הפרת השקט של תושבי הדרום.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

יוחאי עופר

כתב לענייני צבא וביטחון ב-nrg ומקור ראשון

לכל הטורים של יוחאי עופר

המומלצים

עוד ב''דעות''

פייסבוק