דוח

דו"ח המבקר: השתיקה המביכה של לפיד

דו"ח המנהרות מצביע על אלה שלכאורה אשמים – גנץ, יעלון ונתניהו, ועל זה שהתנהל נכון – בנט. אבל הקשבה לשתיקות שעולות בין השורות מגלה כי מי שמתיימר להיות רה"מ הבא, לא ממש מוכן לכך

אלי ברק | 1/3/2017 16:06
תגיות: דוח צוק איתן, דעות
נסו לדמיין את הסיטואציה הבאה. אתם נמצאים בשיחה סגורה עם איש מודיעין בכיר ולפתע הוא אומר את הדברים הבאים: "יש מידע התרעתי שברצועת עזה מתכננים 'פיגועים אסטרטגיים' נגדנו, כשהציר המוביל זה כמובן דרך מנהרות שעוברות לישראל. אנחנו יודעים על סדר גודל של מספר מנהרות. אפילו קיימת אופציה שיש גם מנהרות שנמצאות בתוך יישוב ישראלי".

איך הייתם מגיבים? הייתם שואלים שאלות? הייתם מביעים חשש? הייתם מבקשים מידע נוסף? אני יודע איך יאיר לפיד הגיב כששמע את ראש השב"כ אומר משפט כמעט זהה בישיבת קבינט שהתקיימה בתחילת חודש יולי 2014. על פי דו"ח המבקר לפיד פשוט שתק.

ולא רק ראש השב"כ דיבר על מנהרות מעזה. בדיון קבינט שהתקיים ב-13.3.14 עקב הסלמה בגזרת עזה שהתבטאה בירי רקטות, אמר ראש המל"ל: "בתווך התת-קרקעי יש להם כמה עשרות מנהרות עכשיו. יכול להיות שיש גם בשטח ישראל. גדוד יכול לצאת באיזה קיבוץ, או יישוב, זה סיפור. זה מה שמתרחש כרגע בעזה". ולפיד שתק.
 
צילום: מירי צחי
ולפיד שתק. צילום: מירי צחי

בדיון קבינט שהתקיים 23.3.14 ציין ראש השב"כ, יורם כהן, בנוגע לאיומים מעזה כי "הדבר השני לאחר ייצור רקטות בעזה שהוא משמעותי לא פחות הוא המנהרות חוצות הגבול. האיום שלהן הוא כמובן דרמטי, מדובר בעשרות מנהרות. אנחנו יודעים מה הקשיים שאנו נתקלים בהם בניסיון לאתר אותן". ולפיד שתק.

באותו דיון שר הביטחון לשעבר יעלון ציין: "יש את עניין המנהרות שזה חלק מההתעצמות. אני יכול להגיד לכם שעכשיו, בעקבות חשיפת המנהרה, בסבב הקטן הבא אנחנו נתקוף כמה יעדי מנהרות". ולפיד שתק.

בסיכום הדיון אמר ראש הממשלה כי "אנחנו צריכים לפתור את בעיית המנהרות. התווך התת-קרקעי, חלל גדול וכמו כל חלל הוא הולך ומתמלא במנהרות". ולפיד שתק.

בישיבת הממשלה שהתקיימה באותו היום ושבה נמסר על גילוי מנהרה ברצועת עזה אמר ראש הממשלה: "חשפנו מנהרה של החמאס, מנהרת תקיפה. אני מציין את זה לשרי הממשלה כדי שתבינו שלטפל בתווך התת-קרקעי ולשפר את היכולת שלנו לטפל בו זה יעד גבוה מאוד, בנסיבות הביטחון הלאומי שלנו". ולפיד שתק.

דו"ח המבקר: המידע שלא הועבר לקבינט (עריכה: עלאא עאקלה)

 
קטעים נוספים


יעלון ציין כי "זה מצביע על כוונות החמאס להפעיל מנהרות התקפיות ביום פקודה, במידה וירצו לבצע פעולת חטיפה, או פעולה כנגד אזרחים - להחדיר דרך מנהרה כוח ליישוב שיבצע טבח או כל דבר אחר". ולפיד שתק.

בדיון קבינט בזמן מבצע "שובו אחים" שבו הובאה לאישור הקבינט הצעה לתקיפה אווירית חריגה בעזה, ציין שר הכלכלה לשעבר, נפתלי בנט, כי "יש היום עשרות מנהרות שקיימות, שמחברות בין עזה לדרום הארץ. המנהרות נועדו לחטיפה. זה פיגוע אסטרטגי שרק ממתין למימוש". ולפיד שתק.

בסיום הדיון אמר ראש הממשלה, כי "דבר מרכזי שהועלה על ידי נפתלי ולדעתי אנחנו צריכים לבחון אותו ולהיערך אליו זה הנושא של המנהרות שדיברנו עליו לפני הקבינט. הוא איום ממשי על מדינת ישראל. הוא שונה משום שאירועי חטיפה או חדירה לתוך תחומנו ישנו את המאזן בינינו לבינם. מול חדירה של עשרות מנהרות אל תוך שטחנו עם כוח של עד גדוד שנכנס, הוא גם חוטף והוא גם הורג, זה שינוי. זה דמורליזציה ענקית. זה לא יכריע את מדינת ישראל, גם טילים עדיין לא הכריעו את מדינת ישראל, אבל זה נותן לנו מכה איומה". ולפיד שתק.
 
צילום: עמוס בן גרשום/לע''מ
נתניהו במנהרות בגבול עזה, במאי 2016. ''איום ממשי על מדינת ישראל''. צילום: עמוס בן גרשום/לע''מ

לא עשה, לא טעה

למעשה מציין המבקר כי מלבד ראש הממשלה ושר הביטחון, רק השר בנט היה זה ששאל שאלות לגבי המנהרות וביקש הבהרות ותוכניות מבצעיות. עשר פעמים מציין המבקר בדו"ח שעל אף אזכור נושא המנהרות השרים לא שאלו שאלות ולא ביקשו הרחבה ופירוט על הסכנה.

הקבינט של צוק איתן היה קבינט צעיר. לשניים מבכיריו, בנט ולפיד, הייתה זו קדנציה ראשונה כשרים וכמובן כחברים בפורום החשוב. מהדו"ח עולה שבנט ניסה לאתגר את מערכת הביטחון, שאל שאלות ודרש לקבל תשובות. ולפיד? לפיד היה נוכח נפקד. לא שואל שאלות. לא מבקש תשובות. לא מביע את דעתו באופן כללי.

בימים שלפני פרסום הדו"ח וגם אחריו בחר לפיד להגיב בדרך מאוד מסוימת. הוא טוען כי צה"ל ומערכת הביטחון למדו את הלקח מימי המבצע והפיקו לקחים בעוד הדרג המדיני, ההנהגה, ממשיכים להתנהל באותה דרך בעייתית שבה התנהלו לפני שנתיים וחצי. המטרה של לפיד ברורה. הוא מחבק את הצבא, את הקונצנזוס, ופועל פוליטית נגד יריביו. אבל למעשה לא ברור מאיפה לפיד מסיק את המסקנות שלו וכיצד הוא יודע מי הפיק לקחים ומי לא.

לכולם ברור היום שלפיד בונה על מערכת הבחירות הבאה כדי להתמודד על ראשות הממשלה ועל הנהגת המדינה. כל סקר שנעשה לאחרונה מלמד כי הוא האופציה היחידה כרגע להחלפת נתניהו. אבל ממי שמקווה יום אחד להיות ראש ממשלה היינו מצפים לקצת יותר נוכחות בדיונים שעוסקים במלחמה, שעוסקים בחיי אדם.

הדו"ח של מבקר המדינה מצביע על אלה שלכאורה אשמים בהתנהלות – גנץ, יעלון ונתניהו – ועל זה שהתנהל נכון – נפתלי בנט. יכול בהחלט להיות שראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל עשו טעויות, אבל משפט ישן אומר "מי שלא עושה לא טועה". אז לפיד אולי לא טעה אבל זה בעיקר מכיוון שלפיד לא עשה.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

אלי ברק

.

ראש דסק חדשות ב-nrg. למעלה מעשור גר בעיר אבל עדיין מושבניק

לכל הטורים של אלי ברק

המומלצים

עוד ב''דעות''

פייסבוק