פגישת נתניהו-פוטין הייתה קריטית ביותר לביטחון ישראל

מצב העניינים בסוריה דורש התנהלות דיפלומטית מורכבת, ורה"מ נסע למוסקבה כדי לפגוש את מי שמנהל את מה שקורה בשטח – פוטין. זאת מתוך הבנה כי סיכול האפשרות שאיראן וחיזבאללה ישלטו באזור צריך להיות בראש סדר העדיפויות המדיני של ישראל

שמרית מאיר | 9/3/2017 22:25
תגיות: דעות,בנימין נתניהו,ולדימיר פוטין,סוריה,איראן,חיזבאללה
למרות שהפגישה בין נתניהו לפוטין זכתה להרבה פחות כותרות מפגישתו של ראש הממשלה עם טראמפ, יתכן שמדובר בפגישה חשובה לא פחות, אולי אפילו יותר. האמריקאים מגבירים לאחרונה את מעורבותם במלחמה בדאעש בסוריה, ואף שלחו לשם כוחות רגליים - בעיקר כדי לתווך בין ארגונים אותם הם מממנים - אבל השיחה של נתניהו עם פוטין, למרות שתוכנה ודאי תואם עם טראמפ, דומה למי שמבין שלא יצא לו הרבה מנציג השירות, ומבקש לדבר עם מנהל המשמרת.
צילום: EPA
השיחה של נתניהו עם פוטין, למרות שתוכנה ודאי תואם עם טראמפ, דומה למי שמבין שלא יצא לו הרבה מנציג השירות, ומבקש לדבר עם מנהל המשמרת. פוטין ונתניהו צילום: EPA

שש שנים לאחר שהחלה, המלחמה בסוריה אולי לא הסתיימה סופית, אבל ניתן כבר לקבוע בוודאות שהמנצח הוא פוטין, ואיתו איראן וחיזבאללה שהלכו עד הסוף בלחימה לצד אסד, כל אחד וסיבותיו. נתניהו, אגב, אינו היחיד שעלה לרגל לפוטין בימים אלה. עד סוף החודש יגיעו אליו גם ארדואן ורוחאני.

ייתכן שנתניהו יודע או מעריך משהו שאנחנו לא יודעים לגבי הסיכוי להסדר בסוריה בזמן הקרוב, עם תחילתו של עידן טראמפ. אבל מה שניתן לומר בוודאות הוא שהאיראנים, במקביל ללחימה שכבר נמשכת, לא מחכים וכבר החלו לקבוע עובדות בשטח ולחלק את השלל.

איראן השקיעה משאבים רבים בסוריה, בין אם ישירות ובין אם באמצעות חיזבאללה. היא שילמה מחיר כבד, כולל ביקורת מבית, והיא מצפה לראות שכר לפעולתה. הנמל הימי הוא רק דוגמא אחת. האיראנים לא יוותרו בקלות על נוכחות והשפעה בסוריה: צבאית, פוליטית, כלכלית ודתית. 

רה"מ נתניהו בפגישה עם נשיא רוסיה פוטין (צילום: רויטרס)
קטעים נוספים
 
גם פוטין יודע את זה, ונתניהו יודע שהוא יודע, וגם יודע שהוא לא מתלהב. גם לרוסים יש שאיפות להחזיר את ההשקעה בסוריה בדמות השפעה אזורית ואינטרסים כלכליים. מצד שני, אם יש משהו שפוטין הוכיח זה שבניגוד לאמריקאים, הוא עומד לצד בנות הברית שלו.

ניהול המצב בסוריה, כפי שניתן לראות, היא משימה דיפלומטית מורכבת מאין כמותה שדורשת עדינות מחד וקשיחות מאידך. נתניהו הכין את התשתית לרגע הזה, שהיה צפוי שיגיע, בתהליך של חימום היחסים עם פוטין ויצירת מכניזם של תיאום צבאי, שעובד די חלק, עוד בעידן אובמה, כשניכר היה שהמעורבות הרוסית בסוריה הולכת ומעמיקה עד שהפכה לשליטה דה פקטו.

ניכר גם שפוטין מעוניין לשמור על יחסים טובים עם ישראל - מעצמה אזורית עם קהילה רוסית ענקית - אלא שהמציאות בסוריה החדשה עלולה להיות מאתגרת מאוד מבחינת ישראל. המציאות של השנים האחרונות, של צבא סורי שקורס לתוך עצמו ושל חיזבאללה שעסוק בסוריה ולא בנו, עלולה להשתנות.
צילום: EPA
סוריה עלולה להיות מדינה שאזורים שלמים בה נשלטים דה פקטו על ידי משמרות המהפכה האיראניים וחיזבאללה. לוחמי חיזבאלה צילום: EPA
 
סוריה, אם התהליך הזה לא ייעצר באיבו, עלולה להיות מדינה שאזורים שלמים בה נשלטים דה פקטו על ידי משמרות המהפכה האיראניים וחיזבאללה. זו התפתחות מסוכנת מאוד, ונראה שנתניהו מבין שסיכול של זה צריך לעמוד בראש סדר העדיפויות המדיני של ישראל.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

שמרית מאיר

עיתונאית ופרשנית לענייני ערבים

לכל הטורים של שמרית מאיר

המומלצים

עוד ב''דעות''

פייסבוק