לה-פן תיבחר? קריאת השכמה לישראלים-צרפתים
הבחירה בין מקרון, פרוגרסיבי ופרו-אירופאי ללה-פן שונאת הזרים ומכחישת השואה, הייתה אמורה להיות ברורה, אבל בכל יום שעובר היתרון של מקרן הולך ומתכווץ. צרפתים-ישראלים רבים אפילו לא יודעים שיש להם את הזכות להשפיע בבחירות ההיסטוריות האלו
לאזרחי צרפת יש הרבה סיבות להיות מתוסכלים. במשך כשני עשורים הכלכלה הצרפתית בקושי מדשדשת; האבטלה בקרב הצעירים גואה; מתקפות טרור בהשראת דאעש הפכו לחלק משגרה נוראית, שמוכיחה שהרפובליקה הצרפתית כשלה בשילוב ילדי המהגרים המוסלמים שקלטה. לאור נסיבות כלכליות וביטחוניות אלו, יותר ויותר יהודים עלו ארצה מצרפת בשנים האחרונות.החברה הצרפתית מגיבה לגלובליזציה ולניאו-ליברליזם בתסכול שמתפרץ ואשר זרק את ציבור הבוחרים לכיוונים שונים וקיצוניים בסיבוב הראשון לנשיאות ב-23 באפריל. מארבעת המועמדים המובילים, רק אחד שייך למפלגה מסורתית בנוף הפוליטי הצרפתי.
פרנסואה פיון, היורש של הנשיא הקודם סרקוזי, ואיש השמאל המובהק והאנטי-אירופאי, ז׳אן-לוק מלנשון, הגיעו למקומות השלישי והרביעי בהתאמה. המועמדים המובילים, שיעמדו לבחירה בסיבוב השני ביום ראשון, ה-7 במאי, הם עמנואל מקרון ומרין לה-פן.

מרין לה פן, עמנואל מקרון. הבחירה ביניהם אמורה הייתה להיות ברורה
צילום: AFP
ההבדלים בין מועמד מרכזי, צעיר, פרוגרסיבי ופרו-אירופאי לבין פופוליסטית, שונאת זרים, אנטישמית, מכחישת שואה ואנטי-אירופאית היו צריכים להפוך את הבחירה ביניהם למובנת מאליה. הנה כמה מההבדלים הבולטים:
מקרון הוא שר הכלכלה לשעבר. המצע שלו מדויק, חד ונבדק על-ידי כלכלנים מובילים. הוא תומך בזכויות נשים, מיעוטים ויוצא כנגד כל גילוי אפשרי של אפליה. המדיניות החברתית שלו היא מובהקת, אבל לא מרתיעה את בעלי ההון. יש לו יחסים טובים עם מנהיגים מערביים אחרים ויש לו תכנית מוצקה לביטחון-פנים, שנתמכת על-ידי המומחים הטובים ביותר בתחום הלוחמה בטרור. כל הכוחות הפוליטיים והאינטלקטואליים המובילים בצרפת מתייצבים מאחוריו.
לה-פן, מצד שני, התבררה כמושחתת בתפקידיה הקודמים בפרלמנט האירופי והיא מציגה נטיות אוטוקרטיות ברורות. תכניתה הכלכלית לצאת מהאיחוד האירופי מלאת חורים ובכל מקום בו זכתה מפלגתה (״החזית הלאומית״) בבחירות המקומיות החוב נסק ועיתונאים ספגו איומים.
חשוב מכך, לאזרחים ישראלים עם דרכון צרפתי, לה-פן ומפלגתה כיום היא אנטישמית לא פחות מכפי שהייתה תחת הנהגת אביה (הידוע בהתייחסויותיו ליהודים, לתנורים ול״עסק בלתי-גמור״), לא פחות מכפי שהיא אנטי-מוסלמית: היא הזדרזה להתנער מאחריותה של צרפת לשואה. כשהבהירה שאזרחים צרפתים לא יוכלו להיות אזרחים של מדינה אחרת, בחרה להתייחס דווקא לישראלים-צרפתים. לבסוף, תכניתה לעצור את הטרור האסלאמי מעל-ידי הפחתת ההגירה לצרפת לאפס, במדינה בה רוב הטרוריסטים נולדו בה ולא היגרו אליה, היא ססמא חלולה.

מרין לה פן. רבנים מובילים הזהיר שאם לה-פן תיבחר, יהודי צרפת יאלצו לעזוב.
צילום: AFP
לבסוף, נשיאות של לה-פן גם תוביל להתנגשות עם ממשלת ישראל: מועמדה לראשות הממשלה, ניקולא דופון-אניאן דרש בעבר התערבות הסכסוך הישראלי-פלסטיני, קרא להכרה צרפתית במדינת פלסטין, להוציא את ישראל מההתנחלויות ולעצור את המתקפה ה״בלתי-פרופורציונאלית״ בעזה במבצע צוק איתן. על-כן הזהירו רבנים מובילים שאם לה-פן תיבחר, יהודי צרפת יאלצו לעזוב. הנשיא ריבלין גינה את לה-פן על ״הכחשת השואה מסוג חדש״ שהיא מייצגת.
הבחירה בין שני המועמדים הייתה צריכה להיות פשוטה, אבל היתרון של מקרון בסקרים מתכווץ בכל יום שעובר. אנטישמיות כבר אינה טיעון חזק כל-כך בצרפת של 2017 כפי שהייתה ב-2002, כשאביה של מרין לה-פן התמודד מול שיראק. אחרי ההפתעות של משאל העם בריטניה וניצחונו של טראמפ, שום דבר כבר לא מובן מאליו בפוליטיקה העולמית. הפעם, הדמוקרטיה הצרפתית, עמוד תווך באיחוד האירופי והבת של הקהילה היהודית השלישית בגודלה בעולם, עומדת לבחירה.
מתוך כ-200 אלף ישראלים-צרפתים, 75 אלף זכאים להצביע בבחירות לנשיאות צרפת. עם זאת, בסיבוב הראשון ב-23 באפריל הצביעו רק 14 אלף מתוכם. צרפתים-ישראלים רבים אפילו לא יודעים שיש להם את הזכות להשפיע בבחירות ההיסטוריות האלו.
אם קיבלת איזושהי פנייה בעניין הבחירות מצד המועמדים או מצד הקונסוליה הצרפתית - את/ה זכאי/ת להצביע ויכול/ה לברר את אתר ההצבעה באתר הקונסוליה באופן פשוט למדי. אם יש לך ספק, אפשר להתקשר לקונסוליה ולבדוק את זכאותך להצביע.
הבחירות יערכו ביום א׳, 7 במאי, בין 8:00 ל-19:00. תהליך ההצבעה פשוט (ואם אין לך זמן באותו יום - אפשר אפילו לבקש ממתנדב שיצביע בשמך!). הפעם זה חשוב מתמיד - לאירופה, לישראל וליהודים.
טל הריס הוא סטודנט לתואר שלישי, פעיל פוליטי, דור שלישי לניצולי שואה
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg