אייכלר איננו גזען, החברה החרדית כן

גזען הוא אדם בעל תפיסת עולם עקבית שרואה בעדה אחרת פחותה בערכה, ח"כ אייכלר איננו כזה. עם זאת, שפה מלמדת על תרבות, והעובדה שהוא כינה את המזרחים "פרענקים", יותר משהיא אומרת עליו היא מעידה על הסביבה שבתוכה הוא חי

מנדי גרוזמן | 9/7/2017 11:54
תגיות: אייכלר, חרדים, גזענות, מזרחים, דעות
ביום שישי האחרון פורסם בעיתון ב-360 וב"מקור ראשון" תמלול מתוך הקלטה שחשפתי, במסגרתו ח"כ ישראל אייכלר, נציגה של חסידות בעלז בכנסת, אמר כי "הפרענקים הולכים לצבא, כי יש אצלם רפיון". הרשת, כצפוי, סערה. מזרחים ואשכנזים כאחד זעמו על הביטוי שמשמש ככינוי גנאי, לצד אחרים, אשכנזים ומזרחים כאחד, שהגנו על חבר הכנסת וטענו כי אין בדבריו נימת גזענות.

בעידן של היום, כשהרשת אומרת את דברה חזק ומהר על הידיעות המתפרסמות בתקשורת, הכתב המדווח הוא רק חלק קטן מכל הסיפור. אין לו יכולת שליטה על כל אמירה שנאמרת בעקבות דיווחו, וטוב שכך, למרות שיש כאלו שמעמיסים עליו אחריות יתר ורואים בו עומד מאחורי שלל האמירות שרווחו במסגרת השיח. הדיווח ניתן בענייניות, כלל ציטוט מדויק, ואף מילה של פרשנות לא נכתבה בו, גם לא מרומזת. כעת דומני שמותר גם לי לחוות את דעתי האישית על הסוגיה:
 
צילום: יונתן זינדל פלאש 90
הרב אייכלר. לא גזען. צילום: יונתן זינדל פלאש 90

1. הביטוי "פרענק" הוא כינוי גנאי. אלו שטענו כי בשפת האידיש הביטוי "פרענק" הוא המילה התקנית למזרחים, שכחו אולי שמוצאה של משפחתי איננה ממרוקו. אשכנזי בן אשכנזים אני, וגם אם אינני דובר אידיש רהוטה שמעתי מספיק אידיש בסביבתי כדי לדעת מתי אומרים "ספארדישע" (ספרדים) ומתי "פרענקן". מעבר לכך, טרם הפרסום התייעצתי עם מגוון של דוברי אידיש, בתוכם גם מומחה מקצועי לשפה. הביטוי "פרענק" הוא כינוי גנאי.

ההקלטה של אייכלר:

קטעים נוספים


2. חבר הכנסת אייכלר, בעיניי, איננו גזען. צריך להיזהר בכינויים מכל הצדדים. גזען הוא אדם בעל תפיסת עולם עקבית שרואה בעדה אחרת פחותה בערכה. אייכלר איננו כזה, ולהיפך. עם זאת, שפה מלמדת על תרבות, והעובדה שהוא כינה את המזרחים "פרענקים", פעם אחת פעם במהלך השיחה, יותר משהיא אומרת עליו היא מעידה על הסביבה בתוכה הוא חי. החברה החרדית נגועה בגזענות. לא במקרה הביטוי המדובר שכיח אצלה. העובדה שאשכנזי לא יישא מזרחית איננה סוד גדול. 69 שנה אחרי הקמת המדינה, התירוץ הקלוש של פערי תרבות כבר לא מתקבל אפילו כתירוץ. מדובר בקוד תרבותי לקוי מיסודו שראוי שייפסק מן העולם. השינוי צריך להתחיל מהשפה, אבל ממש לא להסתיים שם.
 
צילום: יונתן זינדל/ פלאש 90
אלפים בהפגנת החרדים נגד הגיוס.הממסד החרדי לא יעודד את מגמת הגיוס שעולה שבפועל ומסייעת לעמידה ביעדים. צילום: יונתן זינדל/ פלאש 90

3. בדברים האמורים אין משום קריאת תיגר על החברה החרדית. הגזענות לא הומצאה ברחובות בני ברק, וגם בחברה הישראלית היא מסתובבת בחופשיות. אכן, כיום החברה הישראלית עשתה צעדים חיוביים משמעותיים, צעדים שהחברה החרדית עוד מתמהמהת בהם. החברה החרדית מקיפה את עצמה בחומות כדי למנוע זליגה של תרבות המעבר לתוכה, וזו זכותה המלאה. היא מרוויחה מכך המון, אבל פה ושם גם מפסידה. תהליכים חיוביים שמרחשים בחברה הכללית מתקשים לחדור אליה. היא לא אמורה בשל כך לוותר על החומות, אלא להיות מודעת ולצעוד את הצעדים האלה בעצמה. עניין של זמן וגם זה יקרה.

4. ואחרי שאמרנו את כל זה, אפשר סוף סוף גם להתפנות לגופם של הדברים שאייכלר אמר. בדבריו ביקש להזים את הטענה שמפנים גורמים במגזר כנגד הממסד, לפיה האשכנזים מעודדים גיוס של בחורי ישיבות ספרדים כדי למלא את המכסות שקובע החוק וכך לאפשר את המשך דחיית שירותם של בני הישיבות האשכנזים. אייכלר טען כי זו טענה שקרית, וכי המזרחים אכן מתגייסים יותר, אך זאת בשל הרקע השונה ממנו באו. אייכלר צודק. הרבנים המזרחים עצמם טוענים זאת. ש"ס איננה יהדות התורה והחברה הספרדית מגלה יחס רך יותר למדינה לא מהיום. זה איננו חיסרון, כמובן.
 
צילום: מרים צחי
בגלל החומות של החברה החרדית גם מגמות חיוביות לא חודרות אליה. צילום: מרים צחי

אייכלר גם צודק שהממסד האשכנזי לא מעודד באופן אקטיבי גיוס של בני ישיבות מזרחים. אבל עידוד אקטיבי איננו כל הסיפור. אנשי הממסד החרדי מצויים כעת במצב מורכב: עם תום תקופת ההסתגלות, שהוארכה ביזמת הח"כים החרדים, היעדים השנתיים שחוק הגיוס קבע למגזר החרדי יהפכו למחייבים, ואם לא יתמלאו, המשך דחיית השירות של בני הישיבות תהפוך לבעייתית, זאת בשל מורכבות נוסח החוק והיותו נתון במחלוקת פרשנית. לכן, העובדה שמגמת גיוס החרדים לצה"ל עולה לא תזכה לעידוד מהממסד החרדי, אבל בפועל, היא מסייעת לעמידה ביעדים, מה שמקשה עליהם להיאבק בה בחריפות. העובדה שמגמת הגיוס גוברת בעיקר בקרב המזרחים מאפשרת להם יותר להתעלם ממנה. משיחות שלי עם ח"כים חרדים ביהדות התורה עולה בצורה ברורה כי מגמת הגיוס הגוברת מסירה מהם כמה דאגות. הם אומרים זאת במפורש. 

שמתי לב לתופעה מעניינת: אותם אנשים שטוענים מעל כל במה שהחברה החרדית עוברת שינויים משמעותיים ונפתחת יותר הם אותם אנשים שזועמים על הסמנים הקיצוניים במגזר, וטוענים שהם חיים בפרנויות. אי אפשר לאחוז את החבל משני קצותיו. אם החברה החרדית עוברת שינויים משמעותיים (טענה שעוד יש לדון בה), הרי שיש יסוד לטענת הגורמים הקיצוניים שמדובר בסחף שחייבים לעצור אותו. מבחינתם, טענתם צודקת. הדברים של אייכלר מוכיחים זאת שוב. 
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

מנדי גרוזמן

כתב לענייני חרדים ב-nrg ובמקור ראשון

לכל הטורים של מנדי גרוזמן

המומלצים

עוד ב''דעות''

פייסבוק