משבר הר הבית: האתגר האמיתי של נתניהו

למרות המשבר האחרון רוב הציבור עדיין תומך בנתניהו, אך ראש הממשלה יודע היטב כי ערעור המצב הביטחוני בשילוב עם שחיתות שלטונית וביקורת מתוך המפלגה הם מתכון בדוק לטלטול הממשל. נתניהו צפוי להילחם אך הרבה מאוד תלוי במה שיקרה בשטח

שלום ירושלמי | 27/7/2017 23:00
תגיות: מדיני,הר הבית,בנימין נתניהו
"תאר לך שאתה שם מגנומטרים, ומאחוריהם עומדים עשרים או שלושים שוטרים", ניסה להסביר ראש השב"כ נדב ארגמן לראש הממשלה אחרי הפיגוע בהר הבית ב-14 ביולי. "מגיעים מאות מתפללים. אתה בודק אחד, ואחרי כן עוד אחד. זה לוקח זמן. לפעמים המגנומטר מצפצף והבדיקה חוזרת על עצמה. המקום צפוף. מגיעים אלפי אנשים. הם יכולים לאבד סבלנות ולעלות על הבודקים. מה יכולים לעשות שלושים בודקים מול מאות או אלפים. יכול להיות שם אסון".
 
צילום: AFP
מוסלמים מתפללים על הר הבית, לאחר שנפתחו כל שערי הכניסה להר צילום: AFP

נתניהו לא שעה להצעה, הלך על המגנומטרים בשערי הר הבית וההמשך ידוע. ארגמן ובכירי השב"כ האחרים ספגו קיתונות של ביקורת, והפוליטיקאים בימין הציגו אותם פחדנים ותבוסתנים. השרה מירי רגב טענה שהשב"כ "הזוי" ויו"ר הקואליציה דוד ביטן טען אתמול שכל מה שהשבכני"קים רוצים זה לחזור הביתה בשלום. ברקע אירועי הימים האחרונים, "פרשת השב"כ" הזו מנחיתה עוד מכה על ראש הממשלה, שמותקף היום מכל עבר.
  
צילום: AP
פירוק המגנומטרים בכניסה להר הבית צילום: AP

נתניהו לא מחשיב את הביקורת שבאה מהשמאל והתקשורת. בדרך כלל הוא הופך אותה ומשתמש בה לטובתו. הבעיה שלו היא הביקורת מימין. החלטות מדיניות ופוליטיות מקבל ראש הממשלה תוך כדי מרוץ תחרותי עם נפתלי בנט. ביום חמישי שעבר, לפני ההתקפלות הגדולה, החליטו נתניהו ושרי הקבינט להשאיר את המגנומטרים, כי לשם גררו אותם בנט, איילת שקד וזאב אלקין.

המרוץ מתנהל גם ברגע זה. בנט העביר את חוק ירושלים? נתניהו עונה לו עם חוק הלאום שאותו הוא מבקש לזרז בטירוף פרלמנטרי. עכשיו הוא שולף עוד שלוש הצעות: חוק ירושלים רבתי של השר ישראל כץ, שמספח לעיר את גוש עציון ואת מעלה אדומים; עונש מוות למחבלים; והחלפת כפרי המשולש בגושי התנחלויות.
 
צילום: חיים צח, לע''מ
נתניהו נפגש עם המאבטח משגרירות ירדן, זיו צילום: חיים צח, לע''מ

נתניהו נסחף שוב לימין גם בעקבות הביקורת העצומה שחטף בתוך הליכוד ובקרב אנשי הבית היהודי על ההחלטה של הקבינט להסיר את המגנומטרים. המראות הקשים על הר הבית בעקבות הניצחון הפלסטיני, בהלוויות המחבלים באום אל-פאחם ובאזורי הגדה האחרים מחרידים רבים.

גם קבלת הפנים החפוזה למאבטח שחזר מעמאן זוכה לתגובות קשות. בקבוצות וואטסאפ של הליכודניקים מתנהל כבר קמפיין להחלפת נתניהו. שרים בממשלה נאחזים במגמות הללו, והיו רוצים לראות את נתניהו מפנה את מקומו בגלל הכישלון האחרון, או בעקבות החקירות האחרונות שיבשילו, כך הם מקווים, לכתב אישום.
 
צילום: AFP
מוסלמים מתפללים על הר הבית, לאחר שנפתחו כל שערי הכניסה להר צילום: AFP

חרף המתקפות, הדרך להדחה עוד ארוכה. רוב הציבור עדיין תומך בנתניהו, למרות שהוא בטוח שישראל התקפלה ונהגה באופן גרוע במשבר האחרון. כך מראים הסקרים. זה עדיין המצב גם בתוך הליכוד. סביר להניח כי ראש הממשלה יצא בזמן הקרוב במסע הסברה משלו, כדי "לסובב את הספינה", ביטוי שמאד אהוב עליו.

הרבה תלוי במה שיקרה ביום שישי בשטח. נתניהו יודע כי ערעור המצב הביטחוני בשילוב עם שחיתות שלטונית הם מתכון בדוק לטלטול הממשל. כך נוצר המפץ הגדול שקדם למהפך הפוליטי ב-1977. האם הוא יעמוד באתגר הזה? האם יש מחליף רציני בשטח שקורא עליו תגר?

הלוויית המחבלים באום אל פחם

 

במארס 2007 שלח נתניהו את יובל שטייניץ להעביר בכנסת את חוק הצינון בקריאה שנייה ושלישית. לפי החוק קציני צבא מדרגת אלוף ומעלה, או ראשי השב"כ והמוסד חייבים תקופת צינון של שלוש שנים כדי להיבחר לכנסת, או לכהן בממשלה. נתניהו הבין כי רק מועמד בעל אפיל ביטחוני יכול להוביל את השמאל לניצחון, כפי שעשו יצחק רבין ואהוד ברק.

החוק גוזר על מפקד הצבא או ראש המוסד הפורשים תקופת הרחקה ארוכה, במהלכה הם מתחילים קריירה חדשה ומרוויחים הון כסף, או שהם נהנים מחופשה נעימה ואין להם חשק להיכנס לקלחת פוליטית מתישה, או שהם סתם נשחקים ונשכחים. נתניהו נותר לשמחתו עם יריבים כמו שלי יחימוביץ ויצחק הרצוג שאותם הוא ניצח, או עם אבי גבאי, שגם הוא לא נראה לפי שעה כמי שמסכן את ראש הממשלה.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

שלום ירושלמי

הפרשן הפוליטי של nrg ו"מקור ראשון", תושב ירושלים. בוגר האוניברסיטה העברית במדעי המדינה. אוהד הפועל י-ם בכדורסל

לכל הטורים של שלום ירושלמי

המומלצים

עוד ב''דעות''

פייסבוק