המדבר מתעורר: הנגב נפתח לתיירות בינלאומית

מיזם חדש מבקש לחשוף את העולם לסגולות המדבר הישראלי: נגיש ובטוח, וקרוב לכל מה שיש למדינת ישראל להציע. גם תיירות פנים תתקבל בברכה

מקור ראשון
אלישיב רייכנר | 5/8/2017 23:10
סוף יולי, ובכל זאת, ביום חמישי שעבר היו אנשים שלבשו סוודרים כאשר ירדה החשכה על מצפה רמון. במהלך הסיור בטיילת אלברט על שפת המכתש, כשעה לפני השקיעה, נשלחו הידיים אל הראשים כדי לתפוס את הכובע או הכיפה שלא יעופו ברוח החזקה. בגובה של כמעט 900 מטרים מעל פני הים אפשר ליהנות ממשב רוח קריר גם בעומקו של הקיץ. חברי הקבוצה שאליה הצטרפנו היו ברובם תושבי גוש דן, ורבים מהם הביעו צער על שאינם יכולים לארוז את מזג האוויר ולקחת אותו איתם בחזרה למישור החוף הלח והמהביל.

כחמישים אנשי חברות תיירות מכל הארץ הדרימו לחצי יום, כדי לשמוע מה יש לרמת נגב ולמצפה רמון להציע ללקוחותיהם. שחר שילה, רכז התיירות של אזור הר הנגב, ביקש לחשוף בפניהם את סגולותיו של המוצר שהוא משווק בשנה האחרונה - 'המדבר הידידותי' (Friendly Desert).
 
מירי צחי
מכתש רמון מירי צחי

שילה, שהיה 11 שנים סמנכ"ל שיווק בעיר דוד, משוכנע שחבל הארץ שבו הוא עובד כעת הוא מכרה זהב תיירותי לא פחות. בלהט משכנע הוא מונה את יתרונות המדבר הישראלי על פני מדבריות אחרים בעולם. ראשית, הוא מציין את הקרבה לאירופה. בעוד כמה חודשים ייפתח שדה תעופה בינלאומי חדש בתמנע, וגם נתב"ג בלוד נגיש לאתרי התיירות המדבריים. המדבר הישראלי מתייחד בקרבתו למקומות הקדושים בעולם; עושר הנוף שלו קרוב יחסית לאטרקציות מורשת, וכך התייר יכול לשלב בפרק זמן קצר טיול מדברי עם ביקור באתרי דת והיסטוריה.

אבל התכונה המרכזית של המדבר הישראלי ששילה מבקש לשווק היא הידידותיות. המדבר שלנו מעניק ביטחון אישי ייחודי, הוא טוען, ומפרט: זהו המדבר הכי מסומן בעולם, ובו שפע שבילי הליכה מסומנים ובטוחים. בניגוד למדבריות אחרות, רובו מכוסה ברשתות תקשורת סלולריות. המדבר הישראלי גם נהנה מרמה גבוהה של בטיחות בזכות יחידות החילוץ וההצלה הטובות בעולם, בזכות חיל האוויר הזמין בכל עת לפעולות חילוץ מכל שטח, ובזכות שירותי רפואה מערביים מהטובים בעולם. נוסף על כל אלו מזכיר שילה את האוכלוסייה המקומית מכניסת האורחים, שהופכת את החוויה לנעימה יותר, ואת הפעילות התיירותית והתפתחות אתרי הלינה שהופכים את הנגב הישראלי למבוקש, מגוון ויצירתי.
 
צילום: יהודה פרץ
מצפה רמון צילום: יהודה פרץ

שילה רואה באירופה את פונטציאל התיירים המשמעותי של הנגב הישראלי. לישראלים שלא מבינים מה יש לתיירים מאירופה לחפש בנגב היבש והצחיח, הוא מזכיר שבאירופה אין מדבר. "כמו שהישראלים טסים לשוויץ כדי לחוות שלג שאין להם בארץ, גם האירופים מחפשים מה שאין להם", הוא טוען. חוסר היציבות במדינות הערביות מחזק את המדבר הישראלי כאלטרנטיבה היחידה כמעט לאירופים. המדבר שלנו מספק להם חוויה ייחודית וידידותית, בזמן טיסה קצר.

אבל שילה נושא את עיניו לא רק אל מעבר לים. הוא משוכנע שגם התיירים הישראלים עוד ילמדו להכיר בסגולותיו של המדבר הידידותי וליהנות ממנו.
 
ארכיון אשרם במדבר
נגב ארכיון אשרם במדבר

מהמרפסת שעל מכתש רמון המשכנו ל"רובע דרכי הבשמים" במצפה־רמון, המאפשר גם בשעות הלילה סיור בגלריות של אמנים ובעלי מקצוע, בילוי במועדון ג'ז ובפאבים, ורכישת מוצרים ייחודיים לאזור. התחנה האחרונה בסיור הייתה בחאן האקולוגי 'צל מדבר'. הבעלים והמייסד זיו ספקטור הוא מהתיירנים הוותיקים של מצפה רמון. כבר בשנת 1989 הוא הגיע מתל-אביב למצפה־רמון כדי להקים מרכז חלוצי לתיירות מדברית. ספקטור קרא לאנשי התיירות לסייע לו בשינוי התפיסה של התייר הישראלי ביחס למצפה רמון. "אנחנו לא תחנה בדרך לאילת", הבהיר. "מצפה רמון והר הנגב הם יעד תיירות עצמאי, ובהם מגוון של אפשרויות אטרקטיביות לקהל שמחפש טבע ומדבר".
רואים כוכבים

הסיור המדובר לא נערך בתאריך אקראי. מדי שנה באוגוסט נראים בשמיים 'כוכבים נופלים', כתוצאה מכניסתם של מטאורים פרסאידים לאטמוספירה ושרפתם. במרכז הארץ ובאזורים עירוניים אחרים, התאורה מאפשרת הנאה חלקית בלבד מההתרחשות השמיימית. ככל שהמקום שממנו צופים מואר יותר, הילת האור מטשטשת את מראה השמיים ואפשר לראות פחות כוכבים. בנגב, לעומת זאת, האוויר היבש והתאורה המועטה מאפשרים תנאי צפייה משופרים. בארבעת סופי השבוע של אוגוסט ייערכו במצפה רמון פעילויות מיוחדות תחת הכותרת 'קיץ קריר של כוכבים'. בכל אחד מסופי השבוע יוחשך 'רובע דרכי הבשמים', והמרחב המדברי יתמלא בפעילויות ליליות שבמוקדן תצפיות כוכבים במתחמים אסטרונומיים מצוידים בטלסקופים.

החידוש של השנה הוא התאמת האירועים גם לקהל המסורתי והדתי. בעבר התקשו שומרי שבת ליטול חלק באירועים, שהתקיימו בסופי שבוע. השנה הורחבה הפעילות לימי חמישי, ובנוסף הוקם מתחם אסטרונומי שומר שבת. מי שיגיע לפעילות במתחם מיום חמישי בערב ועד שישי בצהריים, ישתתף בהפעלה נפרדת מזו שמתרחשת בשבת.
 

צילום: מירי צחי
ליל מטאורים במצפה רמון צילום: מירי צחי

לראשונה השנה אין צורך להרחיק עד מצפה־רמון כדי ליהנות מגשם המטאורים. בירוחם, הקרובה יותר למרכז הארץ, ייערך ביום חמישי הקרוב אירוע אסטרונומיה שיציע גם הוא תצפיות כוכבים מודרכות בשדה של טלסקופים. האירוע, שיתקיים בפארק אגם ירוחם, יכלול גם פעילויות נוספות מלבד הפעילות האסטרונומית.
מי שהוריד את הכוכבים גם לירוחם הוא משה גלנץ, עיתונאי ואסטרונום חובב שעבר לגור בעיירה לפני כשנתיים. גלנץ הקים מיזם עצמאי בשם 'שירת הכוכבים', ובו הוא מציע לקבוצות בכל ימות השנה תצפיות אסטרונומיות מודרכות במכתש ירוחם. לאירוע השבוע רתם גלנץ את המועצה המקומית וגופים עירוניים ופרטיים. בדומה למצפה־רמון, גם ירוחם תחשיך חלקים ממנה כדי להעצים את חוויית הצפייה.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

אלישיב רייכנר

עיתונאי במקור ראשון. תושב ירוחם. כתב כמה ספרים, אבל מי סופר?

לכל הטורים של אלישיב רייכנר

המומלצים

פייסבוק