בין שתי חומות: עזה נלחצת בין ישראל למצרים

המכשול התת־קרקעי שמקימה ישראל בגבול עזה עולה הון עתק, אך גדר דומה שמקדמים המצרים באזור רפיח נבנית בהשקעה כספית עצומה של חמאס, בעקבות הלחץ המצרי

אסף גבור | 11/8/2017 9:15
תגיות: דעות,רצועת עזה,מכשול
גורמי הביטחון הכריזו השבוע בקול גדול על האצת בניית המכשול התת־קרקעי בין רצועת עזה לישראל. בסיור שקיים לכתבים צבאיים בדרום הזכיר אלוף פיקוד הדרום אייל זמיר את השימוש שארגון חמאס עושה בבתי ספר, במסגדים ובבתי מגורים כתשתית למנהרות, שיש לסכל אותן. האלוף זמיר אף הציג צילומי אוויר שמוכיחים את הדברים.
 
צילום: דובר צה''ל
פיר של מנהרה התקפית שנחשף ליד הגדר בדרום רצועת עזה צילום: דובר צה''ל

המכשול התת־קרקעי, שנועד להתמודד עם המנהרות של חמאס, הוא מיזם ענק שיתפרס על פני 64 קילומטרים בגבול הרצועה, ויכלול גדר חכמה וחומות בטון בעומק של 40־100 מטרים. בחומות ישולבו אמצעים טכנולוגיים לזיהוי מנהרות. הגדר תיבנה בגובה של שישה מטרים, ויותקנו עליה אמצעי תקיפה והגנה מתקדמים. למעלה מאלף עובדים יגויסו להקמת המכשול, ובנייתו אמורה להסתיים בתוך שנה וחצי עד שנתיים. עלות המיזם נאמדת 3.34 מיליארד שקלים.

אלוף זמיר העריך במהלך הצגת המכשול כי בנייתו עלולה להוביל לעימות מחודש מול חמאס, והגדיר אותו חלק מפוטנציאל להסלמה עתידית. בישראל בוחנים את המיזם באופן רציני, ושוקלים אותו בכובד ראש.
בניית המנהרות של חמאס החלה לפני למעלה מעשר שנים. את ההוראה להשקעה העצומה של הארגון במיזם המנהרות נתן מוחמד דף עצמו, הנחשב לדמות הביטחונית הבכירה ביותר ברצועה. כשיושלם המכשול הישראלי, חמאס יעמוד בפני בעיה משמעותית.
 
צילום: אדי ישראל
מנהרות תופת צילום: אדי ישראל

בניסיון להגיב להצהרות הישראליות, דובר חמאס חאזם קאסם ציין בריאיון לסוכנות הידיעות הטורקית כי "האיומים של הכיבוש לא מפחידים את ההתנגדות. למרות שאיננו מעוניינים בהסלמה, לא נחשוש מעימות. אנחנו נתנגד לכיבוש בגבורה". דובר חמאס הוסיף: "כל האמצעים שיש ברשות הכיבוש לא יספקו לו ביטחון. רק אם יסיים את הכיבוש על אדמתנו ויחזירה לעם הפלסטיני".

הגדר, אם כן, מדאיגה את חמאס, שנערך אף הוא להתמודד עם מציאות חדשה בגבול עם ישראל. עם זאת, לא רק המכשול הזה מדיר שינה מעיניו.

בדרום רצועת עזה, בגבול עם מצרים, נבנית חומה שנועדה למנוע הברחות במנהרות וחדירה של פעילי טרור ואמצעי לחימה מחצי האי סיני לרצועה. למרבה הפלא, המממנת העיקרית של המיזם היא ממשלת חמאס בעזה: במסגרת הסיכומים בין חמאס למצרים, החלו הפלסטינים להקים גדר באורך של 12 קילומטרים ובעומק של מאה מטרים לשטח עזה. גם הגדר של חמאס תכלול אמצעי מעקב ומגדלי שמירה כדי למנוע הסתננויות של מבוקשים והברחות של אמצעי לחימה. מצרים לא תשקיע סכומי כסף נכבדים במיזם הגנה על שטחה.
 
צילום: אי-אף-פי
הגדר בין עזה למצרים צילום: אי-אף-פי

כמובן, היחסים בין השחקנים המעורבים כאן אינם דומים: חמאס מעוניין להשמיד את ישראל, ואילו מצרים מעוניינת להשאיר את הבעיה הפלסטינית בידינו. לשם ההמחשה, מערך הסיוע לתושבי הרצועה שמנהל מתאם הפעולות בשטחים אלוף יואב (פולי) מרדכי מאפשר למאות משאיות להיכנס לרצועה עם סחורות מדי יום. פועלים, חולים ולהבדיל משפחות של מחבלים נכנסות מדי יום לישראל. מצרים מצדה פותחת רק במשורה את מעבר רפיח לרצועה, מכניסה כמויות מצומצמות של סחורה בהתאם להתנהגות חמאס. היא מאפשרת לסטודנטים, לתיירים ולחולים לצאת מרפיח רק אם הארגון הפלסטיני בעזה מתנהג כראוי.

אז מדוע ישראל משקיעה הון עתק בחומה העזתית והמצרים לא? כי זה נוח לכולם: למצרים זה משאיר את הבעיה הפלסטינית בישראל, וחמאס שומר על הראש מעל המים. מכל מקום, דבר אחד ברור: לאחר שמכשול ההגנה יוקם, עזה תיסגר בין שתי חומות.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

אסף גבור

אריק סולטן

כתב הערבים של NRG ומקור ראשון. בעל תואר שני ביחסים בינלאומיים ומזרח תיכון

לכל הטורים של אסף גבור

המומלצים

פייסבוק