עושים שכונה: הרב בן דהן טרם הוביל שינוי

קודם כהונתו, סגן השר בן דהן סבר כי יש לבדוק באופן אקטיבי את תפקודם של רבני השכונות. לאחר המינוי הוא המשיך בדרכו של השר הקודם, שניסה גם הוא לקבל על עצמו כמה שפחות אחריות בנושא

אריאל פינקלשטיין | 7/8/2014 15:25 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: רבני שכונות
לפני כשנה וחצי, מיד לאחר היבחרו לכנסת, הגיש חבר הכנסת הרב אלי בן דהן שאילתה ליעקב מרגי, מי שכיהן אז כשר לשירותי דת. בשאילתה, עליה נאלץ השר מרגי לענות בנאום הפרידה שלו מתפקידו, שאל הרב בן דהן כך: "הכנסת העבירה חוק לפני מספר שנים שרבנים צריכים לגור במקום כהונתם. כמה רבנים יש אינם גרים במקום כהונתם. כמה רבנים שלא עברו לגור במקום כהונתם הועמדו לדין, דין משמעתי, או הועברו מתפקידם בארבע השנים האחרונות?".
 
צילום: יח''צ
הרב אלי בן דהן צילום: יח''צ

שאלתו של בן דהן לא נשאלה בחלל ריק. בשנת 2002 אמנם עבר בכנסת חוק מגורי רבנים במקום כהונתם המחייב את רבני הערים ורבני השכונות להתגורר בתחום השיפוט של העיר או השכונה שבה הם מכהנים כרבנים, אך מפעם לפעם נשמעות תלונות בנושא זה על רבנים – בעיקר רבני שכונות. בדרך כלל כאשר רב אינו מתגורר במקום כהונתו, הדבר נובע מכך שהוא אינו תופס את תפקידו בצורה רצינית אלא בתור "ג'וב" וסידור עבודה, וכך גם הדברים נראים בפועל.

בחוק עצמו נאמר כי השר לשירותי דת הוא הממונה על ביצוע חוק זה, מה שלא מנע מהשר מרגי לטעון בתגובה לבן דהן "שאם יש מקרה כזה או אחר, הסמכות להדחת רבני ערים נתונה בידיו של שר המשפטים". בניגוד לבקשתו של בן דהן שסבר בזמנו שעל פי החוק סמכות השר לבדוק ולספק נתונים מדויקים בנושא, מרגי לא הביא פירוט רציני של רבנים הגרים במקום כהונתם אלא הסתפק בגינוי של התופעה.

רצה הגורל, ובן דהן עצמו מונה זמן קצר לאחר מכן לתפקיד הממונה על המשרד לשירותי דת, כך שמעניין לבדוק כיצד הוא קידם את הנושא במשך השנה וחצי האחרונות. במסגרת מחקר שנעשה בימים אלו במכון לאסטרטגיה ציונית בנוגע לסוגיית מגורי רבנים, ביקשנו לפני מספר חודשים מהמשרד לשירותי דת פירוט של רבני הערים ורבני השכונות בישראל, של מקום כהונתם ושל כתובת המגורים שלהם. לאחר תקופה ארוכה העבירו נציגי המשרד את הנתונים המפורטים בנוגע לרבני הערים שרובם גרים במקום כהונתם, אך להפתעתנו טענו כי אין להם כל נתונים בנוגע לרבני השכונות מלבד רשימת שמות שלהם. הפרשנות המשפטית שסיפקו במשרד לאחריות על חוק מגורי רבנים במקום כהונתם היא שהם לא אחראים לבדוק את הנושא באופן אקטיבי, אלא רק אם מגיעה בפניהם תלונה על רב ספציפי שלא גר במקום כהונתו. לצורך קבלת הנתונים לגבי מקום מגוריהם של רבני השכונות הפנו אותנו במשרד לקבל את הנתונים באופן פרטני מ-132 המועצות הדתית הפועלות כיום בישראל, כאשר כל אחד מבין שמדובר במשימה כמעט בלתי אפשרית שעלולה לארוך מספר שנים.

כשפנינו בנושא ללשכתו של סגן השר בן דהן נמסר לנו באופן דומה כי "כל מקרה שמובא לידיעת סגן השר מטופל. סגן השר מקפיד שהדברים יתנהלו על פי הנהלים. במידה ויש מקרה ספציפי אנו מזמינים אותך לפנות אלינו ונטפל בו", אך לשאלה כיצד הדברים תואמים את השאילתה שהגיש בעבר סגן השר עצמו, לא התקבלה תשובה למרות הפצרותינו הרבות.

כך, בטרם כהונתו סבר בן דהן כי תפקיד השר הוא לבדוק באופן אקטיבי את מגורי הרבנים ולבחון האם הם גרים במקום כהונתם ואף הגיש שאילתה בנושא, אך לאחר המינוי בחר ללכת בדרכו של השר הקודם שניסה גם הוא לקבל על עצמו כמה שפחות אחריות בנושא. הסיבה לכך פשוטה ומרגי אף רמז אליה בתשובתו לבן דהן כי הסיבה שעדיף ששר המשפטים יטפל בעניין ולא השר לשירותי דת היא בשל כך ש"פוליטיזציה לא חסרה, עדיף במשרד המשפטים". השרים מעדיפים לנער מעליהם את העניין כדי לא להתעמת עם רבנים שונים שלעתים הם אף מחויבים להם מבחינה פוליטית. כך קורה שלמרות הרצונות הטובים של בן דהן בנושא לפני התפקיד, בפועל הוא לא שינה הרבה מהמדיניות של קודמו בעניין, כך שלא פעל באופן אקטיבי לבדוק האם ישנם רבני שכונות שבניגוד להנחיות לא מתגוררים במקום כהונתם.

הכותב מנהל את צוות 'שביל הזהב' להסדרת יחסי עם, דת ומדינה במכון לאסטרטגיה ציונית. המאמר מתפרסם כחלק מבלוג "מחזיקי הדת" של המכון
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

אריאל פינקלשטיין

צילום: .

אריאל פינקלשטיין משמש כראש צוות "שביל הזהב" להסדרת יחסי עם, דת ומדינה במכון לאסטרטגיה ציונית

לכל הטורים של אריאל פינקלשטיין

עוד ב''אריאל פינקלשטיין''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק