 |
הפטרוזיליה לאוכל היא מה שסופי צדקה לעולם הטלנובלות הישראלי - מישהי שפעם היתה משהו, אבל בחלוף הזמן הפכה לבדיחה עצובה ונשכחת. האמת? לא בצדק. זאת אומרת הפטרוזיליה, לא צדקה. יתכן שהזלזול העכשווי בפטרוזיליה נובע מהעובדה שהיא כה נפוצה (ועל כן, אולי מאוסה) אבל למרות זאת היא בהחלט שווה הכרות מחודשת. למעשה, היא אחד התבלינים הוורסטיליים שיש - היא משתדכת מצוין כמעט עם כל דבר, אוחזת בשיק רענן למשעי וגם העובדה שהיא קלה להשגה היא סוג של יתרון לאותם עצלנים, שאינם חובבים התבחבשות בשווקים ובחנויות תבלים. מקורות הפטרוזיליה נעוצים בדרום אירופה ואגן הים התיכון. האזכור הראשון לתבלין מצוי ביוון העתיקה, שם יוחסו לתבלין משמעויות סימבוליות של מוות דווקא. כך, העדיפו היוונים לפזר את עלי הפטרוזיליה על קברים, אקט לא מעורר תיאבון לכל הדעות, אבל לפחות העניקו לתבלין את שמו: פטרוסילנון, או "סלרי ההרים", באם נהיה אותנטיים. הראשונים
שממש בישלו עם התבלין היו הרומאים, אצלם הוא כיכב בתבשילי עוף וכבש, כמו גם במיני ריטואלים פולחניים ורפואיים, דוגמת תמצית העשויה מזרעים ושורשים לטיפול בבעיות בדרכי השתן, ובאבני כליות. אבל את הכיבוש הקולינרי שלה חייבת הפטרוזיליה דווקא לזאתי, הנסיכה האיטלקית קתרינה לבית מדיצ'י, שנישאה לצרפתי והתעקשה לייבא איתה את התבלינים האיטלקיים. משם, קצרה הדרך להפיכתה של הפטרוזיליה לתבלין החובה בכל מטבחי האזור: מה"בוקה גרני" הצרפתי, דרך הטחינה, הטאבולה והפאטוש הלבנוניים, הקבב והסופלקי הטורקי, וכלה באוסובוקו האיטלקי, ואפילו הצ'ימיצ'ורי הארגנטינאי. שני מיני הפטרוזיליה המצויים אצלנו הם "שטוחת העלים" וה"מסולסלת". השנייה אולי נראית יותר אנינה מאחותה שטוחת העלים, אבל מתהדרת בהרבה פחות טעם. לכן, המתכונים שלעיל מיועדים לסוג הפושטי של הפטרוזיליה, וגם המתכונים פשוטים בהתאם. עם פטרוזיליה אין צורך להתחכם.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
פסטו פטרוזיליה. פשוט אחלה
|
|
 |
 |
 |
 |
|
פסטו פטרוזיליה
|
 |
|
 |
 |
 |
|
גרסה מוצלחת לפסטו הבזיליקום המסורתי.
לכוס רוטב: 2 כוסות עלי פטרוזיליה רעננים שליש כוס שמן זית 2-3 שיני שום שליש פלפל ירוק חריף 2 כפות צנוברים או אגוזי קשיו 100 גרם פרמזן, מעט קליפת לימון מגוררת מלח ופלפל שחור, גרוס טרי 1. טוחנים בבלנדר את כל החומרים, מלבד שמן זית וקליפת הלימון, למחית חלקה. 2. מוסיפים את השמן קליפת הלימון, פלפל ומלח.
|  |  |  |  | |
|