ראשי > סטייליסימו > התבליניה
בארכיון האתר
נעים להכיר: בזיליקום
גבי בר חיים חוזרת מהגינה עם פרופיל היסטורי + שלושה מתכונים הורסים
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
גבי בר חיים
4/8/2004 12:59
הפעם, בקונצנזוס עסקינן. לכאורה, נראה מיותר ללהג על בזיליקום, שהרי כולם מכירים ויודעים, ואפילו פעם הכינו ממנו פסטו משו משו. אבל בעצם, הבזיליקום לעולם הקולינריה הישראלית הוא כמו נינט לעולם השואו ביז - כולם יודעים שהיא יודעת לשיר, ואין להם מושג לגבי השאר.

בניגוד להנ"ל, לבזיליקום יש הרבה פונקציות שעדיין לא נכנסו לשימוש במטבח הביתי. אפשר לקחת דוגמה מהפרסים, שלועסים ריחן לפני האוכל על מנת לעורר את התיאבון, מהתאילנדים, שמוסיפים אותו למגוון תבשילים, עם או בלי חלב קוקוס, ולאיטלקים, שפסטו עבורם היא רק אחת מהדרכים להוציא מהתבלין הזה טעמים ראויים.

מקורו של הבזיליקום אינו הלבנט, כפי שרבים מעדיפים לחשוב, אלא דווקא אסיה. או ליתר דיוק, מהודו. ההינדים כינו אותו טולסי, השתמשו בו לריטואלים דתיים ושתלו אותו סביב ביתם, כסמל לאושר והרמוניה. הגעתו של הבזיליקום לאירופה נעשתה כבר בתקופת העולם העתיק, באמצעות דרך התבלינים, שגרמה לו להשתרש באימפריות התקופה - יוון ורומי.

הרומאים השתמשו בבזיליקום למגוון שימושים מרפאים: הקלה על גירוי העור, כמשחת שיניים וכמקל על צריבה בעיניים, ומסתבר שהם ידעו מה הם עושים.
או לפחות, ניחשו נכון: מחקרים עדכניים מגלים כי הבזיליקום משמש כמקור עשיר לנוגדי חימצון ומכיל חומרים שהוכחו כיעילים נגד סרטן, כמו גם  מסייעים בבקרת רמות הסוכר אצל סוכרתיים.

נקודה מעניינת לגבי הבזיליקום היא הקשר שלו לתחום השלוש נקודות - למעשה, הוא נחשב במדינות מסוימות כסמל לאהבה. באיטליה, מסתבר, ענף של בזיליקום בשערו של אדם נחשב להצהרת נישואין, כמו גם ענידת עלה בזיליקום על דש הבגד. ברומניה, ארץ הדון ז'ואנים דה לה שמאטע, אשה שמעניקה לגבר זר של בזיליקום מכריזה בעצם על אירוסיהם. ורק הניסיון לדמיין את ננסי ברנדס עם זר בזיליקום בידיו שווה את אזכור העניין.

יש יותר מ-12 סוגים של בזיליקום: מתוק, תאילנדי ("מלכת סיאם"), לימוני, מסולסל, סגול ותימני, המכונה גם ריחן בז'רגון העדה. הז'אנר הנפוץ בארץ הוא הבזיליקום המתוק, או האיטלקי, והוא מתאים במיוחד עם עגבניות, גבינות, וגם עם חלב קוקוס ומגוון קינוחים. ואגב, את פרחי הבזיליקום אל תזרקו. נסו לפזר אותם על סביצ'ה, קרפצ'ו או סתם קפרזה, ותראו איך הם תופסים גובה. עוד טריק של שפים במסעדות, שגורם למנה להיות מוצלחת הרבה יותר. אז למה לא בבית?
 
מגוון סוגי בזיליקום. צילום: ארכיון
רוטב עגבניות טריות לפסטה
הכי מתאים לקיץ. הבזיליקום ופרחיו מוסיפים למנה את העוקץ שמעמיד אותה גבוה מעל מתכונים קיציים אחרים.
 
המצרכים:
8 עגבניות תמר, אדומות ועסיסיות, חתוכות לרבעים
4 שיני שום, קצוצות
4 כפות שמן זית משובח
16 עלי בזיליקום, קצוצים
פרחי בזיליקום (אם יש)
מלח, פלפל שחור גרוס
 
ההכנה:
1. מרסקים את כל מרכיבי הרוטב חוץ מפרחי הבזיליקום, בבלנדר.

2. שופכים חמש כפות מהרוטב על פסטה או ניוקי, מעטרים בעלי הזיליקום ומזליפים מעט שמן זית.

צילום: נאור רהב
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...
התבליניה
נעים להכיר: קינמון  
נעים להכיר: טימין  
נעים להכיר: לימון  
עוד...