 |
 |
|
|
אתי רז צוללת לבריכה ויוצאת משם עם מושט מטוגן, קציצות דג נפלאות ועוגת גזר לקינוח |
|
|
 | דפדף בסטייל |  | |
אתי רז 18/1/2005 12:36 |
|
|
|
|
 |
לפני כל דבר נרים כוסית לכבוד החוק החדש האוסר האבסת אווזים. יש! ועכשיו נמשיך כרגיל. משחר ילדותי הייתי שומעת את אבי ז"ל משנן: "האוכל דג ביום דג ניצל מדג". כל ערב שבת אמי הכינה את הדגים הנ"ל, ואנו, משפחה בת חמש נפשות, חיסלנו בכל פעם שתי חלות עם הדגים. היום אנו קונים חלה אחת ביום שישי ואוכלים ממנה כל השבוע כשהפרוסות האחרונות שלה נאכלות ביום חמישי הבא. איפה הצלחנו לדחוס
את כמויות המזון כשהיינו צעירים? הדגים נרכשו אז ישירות מדייגים בכנרת וטעמם עדיין בפינו. היום ניתן לרכוש דגים מבריכות של משקים וקיבוצים ברחבי הארץ, ולשם כדאי לגשת ולשלב טיול בארץ באותה הזדמנות. הדג נקי מקשקשים וקצוץ סנפירים. מכאן, המלאכה קלה (פחות או יותר), והתוצאה שווה בהחלט. היום נעסוק באמנון, ולוותיקי המדינה - מושט. החישוב הוא דג של 350 גרם לכל סועד. המצרכים: צרור ענק של כוסברה. אם קונים במרכול אז שני צרורות 20 שיני שום 2 פלפלים אדומים ("כמו הפלפל הירוק הגדול , אבל אדום") מלח פפריקה חריפה או מתוקה שמן לטיגון ההכנה: נשטוף היטב את הכוסברה ונקצוץ גס. נקלוף את שיני השום ונשטוף. את הדגים הנקיים נייבש היטב בנייר סופג, ונחרוץ חתך אלכסוני מכיוון הראש אל הזנב. נחמם מחבת עם שמן חצי עמוק (גובה שלא יכסה את הדג לגמרי), נתפוס את הדג בזנבו ובזהירות נחליק אותו לתוך השמן. ננמיך את הלהבה וניתן לדג להיטגן בזמנו החופשי.
כעבור כ-2 דקות ננסה להזיז את הדג בעזרת מרית מתכת, אם הוא זז בקלות ניתן להפכו ולטגן באותה צורה את צידו השני. הדג לא זז? הטיגון לא הושלם. נמשיך לטגן את שאר הדגים. נרפד סיר בעל שוליים נמוכים (אפשר בהחלט במחבת) בשליש כוס שמן, שיני שום ופלפל פרוס ל-8 פרוסות עבות. נקפיץ את הירקות שיתרככו מעט ונניח כל אחד מהדגים בצורה יפה על מצע הירקות. נפזר פפריקה חריפה או מתוקה לפי הטעם. נוסיף מלח וכוס מים, נכסה את הסיר ונבשל כחצי שעה על להבה קטנה. חוקי דגים: 1. דג טרי (שלא נקנה קפוא) - אין עליו. 2. האמנון טעים מאוד מבושל וגם מטוגן, ומחירו אינו גורם לך לפתוח קרן השתלמות.
3. אפשר להכין הכל מראש עד לשלב הבישול עם המים והתבלינים.
4. במקום כוסברה ניתן להוסיף שורש סלרי או גבעולים וגם עגבנייה אדומה רכה.
5. בישול בתנור: מרפדים תבנית של תנור בכוסברה, שיני שום ופלפל אדום חתוך. מניחים את הדגים על מצע הירקות, מוסיפים כוס וחצי מים, פפריקה ומלח, מכסים ביריעת אלומיניום מחוררים ומכניסים לתנור למשך כחצי שעה. בודקים מידי פעם אם הדג לא התייבש. בתיאבון. למרות האמור לעיל יש בלבנו פינה גם לדגים הקפואים. למשל: בקלה ארגנטינאי. שימו לב.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
קנייה נעימה. צילום: איי-פי
|
|
 |
 |
 |
 |
|
קציצות דגים
|
 |
|
 |
 |
 |
|
המצרכים: 1 ק"ג דג בקלה ארגנטינאי כף שמיר קצוץ צרור עלי כוסברה פרוסה עבה של לחם לא טרי. רצוי חלה שהושרתה במים ונסחטה פלפל שחור 4 שיני שום בצל קטן קצוץ לטבעות דקות 1-2 ביצים קמצוץ אגוז מוסקט רבע כוס שמן ההכנה: שוטפים היטב את הדג מהקרח. מכניסים לקערה ומכסים במיץ לימון טרי. משרים כשעה. שוטפים היטב ומייבשים בעזרת נייר סופג. מכניסים למעבד המזון את הדג, הביצים ופרוסת הלחם. מוסיפים שמיר, מלח, פלפל ושום. בינתיים, בסיר גדול ושטוח, מאדים בצל בשמן עד שיזהיב ומוסיפים 3 כוסות מים, מלח ואגוז מוסקט.
מחממים מספר דקות ואז מנמיכים את הלהבה. מהעיסה יוצרים עגולים קטנים בגודל של אגוז, אותם מטביעים בסיר בעודו על הכיריים. אפשר להכין מראש את כל הקציצות. מבשלים את הקציצות כ-20 דקות, טועמים ומתקנים תיבול. בסמוך למועד ההגשה מפזרים את הכוסברה על התבשיל.
גרסא אחרת: יוצרים מהעיסה, ללא השמיר, קציצות קטנות ושטוחות. מטגנים בשמן ומבשלים ברוטב של עגבניות טריות, אורגנו, מלח, פלפל ושום כתוש. עם ההגשה מקשטים בבזיליקום קצוץ.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
עוגת גזר כיפית. צילום: קיי-אר-טי
|
|
 |
 |
 |
 |
|
עוגת גזר
|
 |
|
 |
 |
 |
|
(כי הבטחתי בשבוע שעבר לתת מתכון, וחוץ מזה זו עוגה מצויינת). המצרכים: 3 כוסות גזר קלוף ומגורר גס 1 ורבע כוסות שמן 2\1 כוס סוכר לבן 1 כוס סוכר חום 4 ביצים 2 כפיות אבקת אפיה 1 כפית סודה לשתיה 1 כוס קמח לבן 1 כוס קמח מלא 1 כפית קינמון המצרכים: במעבד המזון טורפים שמן סוכר וביצים. בקערה נפרדת מנפים קמח, אבקת אפיה וסודה לשתיה. מערבבים עם תערובת השמן, ומוסיפים הסוכר והקינמון. ממשיכים להפעיל את מעבד המזון לסירוגין עד לקבלת תערובת אחידה. יוצקים לתבנית אפייה מס 26 משומנת בחמאה. מכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות. אופים כ-40 דקות ובודקים שמוכן בעזרת קיסם שמוחדר לעוגה. כשהקיסם יוצא יבש, היא מוכנה. מכבים את התנור ומשאירים את העוגה מספר דקות. מוציאים מהתנור ומשחררים את העוגה מהתבנית כעבור כ-15 דקות. בוזקים אבקת סוכר כאשר העוגה קרה לגמרי. מדובר במנה אחרונה מדוגמת. |  |  |  |  | |
|
|
|
|
|
|
|
|