ראשי > סטייליסימו > פשוט נהדרת
בארכיון האתר
תענוג בצ'יק צ'ק
אתי רז עם לזניה מהירה אך נפלאה, פשטידה פשוטה ומהממת, ועוגת שיש תפוזית לשלהי החורף
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
אתי רז
1/2/2005 16:06
הלזניה היא אחת מאבני היסוד במטבחי. טעימה, נעימה להגשה בשלל צבעיה. מתאימה עצמה לכל תבנית הגשה חסינת אש, מרובעת או מלבנית, גובהה ישתנה בהתאם למידות התבנית. כל מי שאוהבים מאכלי גבינה ופסטה יימצאו בה מרגוע מרעב וסיפוק לאובססיית המשהו הטעים, משביע וזה שאינו מסובך להכנה.
 
אחרי שמכינים פעם את הלזניה בבית היא נכנסת לחיינו ולא תעזוב
עד שנשמע "די כבר!". או אז עושים הפסקה למספר שבועות, ואז: נו מה, אין לזניה? לא פחות חשוב, אפשר בקלות לאחסן אותה במגשיות ולהעביר לבני המשפחה המסכנים  שאוהבים, אבל "אין לי זמן להכין" או "את כבר עושה, אז תביאי חתיכה", וכולי וכולי.

חוץ מזה, אני מצרפת גם מתכון לפשטידת פטריות מצויינת ועוגת שיש ריחנית, תפוזית וחורפית.
לזניה
המצרכים:
חבילת  עלי לזניה, אין צורך בבישול קודם
2 גביעי גבינת  קוטג' 9%
300 גרם גבינה צהובה ( כן, אפשר לבחור איזה שרוצים)
2 בצלים גדולים פרוסים לטבעות דקות
200 גרם רסק עגבניות
מלח, פלפל  ואורגנו יבש
2 ביצים
2 כוסות מים
כף שמן זית
 
ההכנה:
בלהבה נמוכה על הכיריים מאדים מעט בצל בשמן. מוסיפים מים ורסק עגבניות ובוחשים בזהירות על מנת שלא נותיר עקבות אחרינו בכל המטבח. מסירים מעל הכיריים, מצננים ומוסיפים תבלינים: מלח פלפל ואורגנו. בקערה נפרדת בוחשים את הקוטג' עם ביצים, מתבלים במעט מלח לפי הטעם.
 
בתבנית אפייה המיועדת להגשה, מפיירקס או מקרמיקה למשל, מסדרים את המאפה לקראת האפייה. מתחילים עם שכבה של רוטב העגבניות, מעליה שכבה של עלי לזניה מסודרים בצורת שתי וערב, חצי מכמות הקוטג', שכבת עלי לזניה, חצי מכמות הגבינה הצהובה, רוטב עגבניות ואת שארית הקוטג', עלי לזניה, שארית גבינה צהובה ושארית הרוטב. מכסים את התבנית ביריעת אלומיניום ומחוררים בעזרת מזלג על מנת לאפשר שחרור אדים.

מחממים תנור ל-200 מעלות. אופים כ-15 דקות, מסירים את יריעת האלומיניום ואופים עוד מספר דקות. דוקרים במזלג ומוודאים שעלי הלזניה רכים. מוציאים מהתנור ו... רגע! שמרו את החיך והלשון, כי הגבינה רותחת. אפשר בהחלט לאכול חם או קר. אפשר להקפיא ולחמם בטוסטר אובן ורק אם אין ברירה אפשר לחמם גם במיקרו.

הערה לסדר, תרתי משמע: הסדר הפנימי אינו חשוב פרט לשכבה הראשונה והאחרונה. הרוטב נוטה להתקשות מעט כאשר הוא מצטנן ואם יש צורך, אפשר להוסיף לו מעט מים. כדאי להשתמש ברסק עגבניות מתובל או לחילופין להוסיף שום טרי כתוש.

ניתן ועוד איך להוסיף בין השכבות פרוסות חציל מטוגן, פלפלים קלויים בשלל צבעים ועלי תרד חלוטים קלות. אפשר גם לוותר על חלק משכבות עלי הלזניה, אבל למה?
לזניה יפה נורא. צילום: מיכל לנרט
במסגרת מאכלי הצי'ק-צ'ק: פשטידת פטריות וגבינה
המצרכים:
1 קופסת פטריות משומרות
1 גביע (בן 250 גרם) של גבינה לבנה 9% או 5%
1 גביע יוגורט או שמנת
1 ביצה
2 כפות פירורי לחם
מלח, פלפל ותבלינים לטעמכם, כגון אורגנו, בזיליקום, כוסברה וכולי. ניתנת עדיפות לתבלינים יבשים
50 גרם גבינה צהובה מסוג חריף או אחר
 
ההכנה:
מערבבים בקערה את כל המרכיבים פרט לגבינה הצהובה. מעבירים לתבנית הגשה חסינת אש ומשומנת מעט. משטחים את התערובת, מפזרים מעל את הגבינה הצהובה. מכסים ביריעת אלומיניום מחוררת.

אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות. לאחר כ-15 דקות יש להסיר את יריעת האלומיניום ולהמשיך לאפות עוד כ-10 דקות או עד שהמאפה מקבל צבע חום בהיר.
 
ניתן וכדאי להוסיף זיתים שחורים מגולענים. במקום גבינה צהובה בטעם חריף אפשר להוסיף לעיסה 100 גרם גבינה בולגרית ולטעום בטרם הכניסותם לתנור (כן , לא יקרה לכם כלום) ולהוסיף מלח בהתאם.
חצי תפוז, בשביל המתכון הבא. צילום: רענן כהן
עוגת שיש תפוזית
משהו מתוק לסיום. הבה ננצל ברצון רב את עונת פרי ההדר הנמצאת בעיצומה:
 
המצרכים:
300 גרם קמח תופח
1 כוס מיץ פרי הדר סחוט טרי (תפוזים, מנדרינות, או ערבוב)
3 ביצים
1 מיכל שמנת חמוצה
100 גרם שוקולד מריר מומס
150 גרם חמאה רכה,  מחמאה, מרגרינה, או מרגרינה עם חלב
1 כוס סוכר
גרידת תפוז או לימון (כפית לערך)
 
ההכנה:
מחממים תנור ל-200 מעלות. משמנים תבנית ארוכה (אינגליש קייק), מקציפים מספר דקות חמאה עם סוכר לקצף אוורירי, ממשיכים להקציף ומוסיפים ביצים אחת אחרי השניה. מוסיפים  שמנת, חצי כוס מיץ וגרידת הפרי. לבסוף יש להוסיף את הקמח ולהפסיק את פעולת המיקסר מיד כאשר נוצרת תערובת אחידה. לשוקולד המומס יש להוסיף את  המיץ שנותר ולבחוש היטב שלא יוותרו גושים.
 
יוצקים לתבנית חצי מהתערובת  שבקערה, עליה יוצקים בזהירות את תערובת השוקולד ובסוף את מחצית התערובת שנותרה בקערה. מעבירים סכין בצורת שתי וערב לאורך התבנית ע"מ ליצור את דוגמת השיש. אופים כ-10 דקות, משנים את הטמפרטורה ל-180 מעלות ואופים עוד כ-20 דקות או כאשר קיסם שננעץ בעוגה יוצא יבש. משאירים עוד כ-5 דקות בתנור ומוציאים.

כשהעוגה חמה והשוקולד מעט נוזלי, היא במיטבה. אפשר לחמם במיקרו. גיוונים: על שכבת השוקולד אפשר לפזר אגוזי מלך חתוכים גס, טבולים במעט קמח (ע"מ שלא ישקעו). על עוגה קרה אפשר לפזר אבקת סוכר.

וכשעוגה זו נאפית בתבנית טבעתית גבוהה, "סיר פלא" כמו של פעם, זה... נוסטלגיה. נחת, לא?
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...
פשוט נהדרת
תענוג בצ'יק צ'ק  
כל עוד זה מתוק  
הפיתוי שבקצה הפיתיון  
עוד...