"פריצת דרך": נמצא הקשר בין רמות סוכר גבוהות לדמנציה
צוות חוקרים באוניברסיטת ת"א הראה כי עמידות לאינסולין, שעלולה להביא להתפתחות סוכרת, תורמת לירידה קוגניטיבית ולמחלות זיכרון. מי שעדיין לא הפנים את חשיבות התזונה הבריאה והפעילות הגופנית – אולי זה מה שיזיז אותו
על חשיבותה הרבה של פעילות גופנית ותזונה בריאה כולנו יודעים, ועל הנזקים שנגרמים עקב הימנעות מהרגלים אלה אנחנו שומעים חדשות לבקרים. כעת מתפרסם מחקר ישראלי חדש, שמוצא קשר ממשי בין צריכת סוכר גבוהה למחלות זיכרון – והנה ההסבר:
תנגודת לאינסולין נגרמת, בנוסף לנטייה גנטית, באמצעות השמנת יתר, תזונה לא נכונה והיעדר פעילות גופנית.
צילום: שאטרסטוק
עמידות לאינסולין, או תנגודת לאינסולין נגרמת, בנוסף לנטייה גנטית, באמצעות השמנת יתר, תזונה לא נכונה והיעדר פעילות גופנית. אינסולין הוא הורמון המיוצר בגופנו על ידי הלבלב ותפקידו לווסת את רמות הסוכר בדם. בעמידות לאינסולין, תאי הגוף מפתחים עמידות להורמון, כך שנדרשת כמות הולכת וגדלה שלו כדי לשמור על תפקוד תקין. תופעה זו עלולה להוביל להתפתחות טרום-סוכרת, ובהמשך לסוכרת גלויה ולסיכון מוגבר למחלות לב ושבץ מוחי. פעילות גופנית וירידה במשקל עשויים לשפר את התגובתיות לאינסולין.
כעת גילו חוקרים מאוניברסיטת תל אביב, שעמידות לאינסולין תורמת גם לירידה קוגניטיבית מואצת – כעבור 20 שנה. "מצאנו שאנשים עם עמידות לאינסולין, עם או בלי סוכרת, נמצאים בסיכון מוגבר לדעיכה קוגניטיבית מואצת כעבור שני עשורים", אמר דוד פרופ' טנה מצוות החוקרים.
לדברי טנה, "הפגיעה הקוגניטיבית היא בעיקר בתחום הזיכרון ובתחום התפקודים הניהוליים. מדובר בממצאים חשובים מאוד, המהווים פתח לאפשרות של טיפול התנהגותי ותרופתי מונע, כדי לשמר את התפקוד הקוגניטיבי ולמנוע התפתחות של דמנציה".
לפריצת הדרך הגיעו החוקרים לאחר שעקבו אחר קבוצה של כ-500 חולים במחלות לב, והעריכו את עמידותם לאינסולין בעזרת מדד שנקרא Homeostasis Model Assessment, או HOMA, שמודד את רמות האינסולין והגלוקוז בדם בזמן צום. בשורה של מבחנים ממוחשבים העריכו החוקרים את רמת התפקודים הקוגניטיביים של החולים, ומצאו שהנבדקים ברבעון העליון במדד HOMA נמצאו בסיכון מוגבר לירידה קוגניטיבית מואצת – 20 שנה אחר כך.

''אם ברצונך למנוע עמידות לאינסולין ולהגן על המוח שלך לעת זקנה, התעמל, שמור על דיאטה מאוזנת ובריאה והקפד על משקל הגוף שלך''. כוס סוכר
שאטרסטוק
"התוצאות הללו מחזקות את הצורך להעמיק ולחקור את ההשפעה של פעילות גופנית, דיאטה ותרופות שמפחיתות את ההתנגדות לאינסולין על דמנציה", הסביר פרופ' טנה. "במקביל אנחנו ממשיכים לחקור את המנגנונים הביולוגיים השונים, הווסקולאריים והלא-וסקולאריים, שדרכם העמידות לאינסולין פוגעת בקוגניציה".
טנה סיים והמליץ, כי "אם ברצונך למנוע עמידות לאינסולין ולהגן על המוח שלך לעת זקנה, התעמל, שמור על דיאטה מאוזנת ובריאה והקפד על משקל הגוף שלך. ואם אתה כבר לוקה בטרום-סוכרת – כלומר רמות גלוקוז בדם שלך גבוהות מהרגיל, מבלי שייחשבו עדיין לסוכרת – העצות הללו חשובות לך במיוחד".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg