ראשי > כלכלה > מנהל על הכוונת
בארכיון האתר
משבר באימפריה הכתומה
חיים רומנו עוזב את פרטנר. איך קרה שהמנכ"ל המוצלח כל כך – עמיקם כהן – הצליח בכל חוץ מאשר למצוא יורש
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
שמוליק שלח
4/2/2005 9:13
ביום שני הקרוב נישא עיננו לראש העין.

שם, באזור התעשייתי, תכנס פרטנר מסיבת עיתונאים חגיגית על מנת לבשר על תוצאות שנת 2004 והרבעון הרביעי. עמיקם כהן, המנכ"ל, יוכתר כגיבור היום, תמונתו תעטר את הכותרות בעיתונות והוא
יקבל כרגיל מחמאות ותשבחות. אולם, הפעם, ירחף מעל הבניין של החברה ענן גדול, כהה ומפחיד. ענן גדול מספיק כך שלא ניתן יהיה להמשיך ולהסתיר אותו. משהו רקוב בממלכה הכתומה, ועמיקם כהן, על כל הישגיו, חתום גם עליו.
 
המעבר של חיים רומנו, המשנה למנכ"ל פרטנר, לכורסת מנכ"ל אל על, הפתיעה לפחות את המקורבים לבורוביצ'ים, שהשתלטו על אל על לפני כחודש. בבורסת השמות סביב היורש של עמוס שפירא לא הסתובבו מועמדים רבים. אחת מהשמועות דיברה על עמי סגיס, מנכ"ל גרנית הכרמל ונחשב כמקורב לאחים, כמי שעשוי להיכנס לתפקיד. רומנו הוא בחירה מפתיעה, בעיקר משום שהוא עמד להיות המנכ"ל הבא של חברת הסלולר.
 
בעוד המעבר לאל על מעיד על גמישות אצל בעלי הבית החדשים של חברת התעופה, עזיבת פרטנר מעידה על בעיה גדולה. המשנה למנכ"ל והיורש הוודאי לא עוזב סתם כך. איך כתב רומנו במכתב הפרידה: "קיבלתי החלטה הבוקר, לאחר לבטים קשים, להיענות לאתגר שהוצע לי על ידי פרופ' איזי בורוביץ..". רגע, ולמנכ"ל את פרטנר זה לא אתגר? מה בדיוק הציע בורוביץ' שלא היה בפרטנר? האם רומנו, בכיר בשב"כ לשעבר ואל"מ בחיל הים, מתעניין לפתע בטייס? כנראה שלא. רומנו הבין כי עדיף להתמודד עם פחד גבהים של אל על מאשר להמשיך כיורש עצר בפרטנר.
המעבר של חיים רומנו לכורסת מנכ"ל אל על, היכתה בהלם לפחות את המקורבים לבורוביצ'ים
הרבה נקודות בעייתיות
הרבה נקודות בעייתיות עולות סביב התנהלותה של פרטנר בשנה האחרונה: רכישת מתב שנכשלה, סאגת הדור השלישי, הפחתת דמי הקישוריות, והעזיבה המתוכננת של כהן, שכמובן לא יצאה אל הפועל. המשותף לכל התוכניות הוא מכנה אחד נמוך - "ההיבריס", אותו חטא הגאווה, שמלווה את עמיקם כהן כצל אפל בכל הפרשיות הללו: 
 
- ברכישת מתב לא התבייש כהן להעיד כי המטרה היא בזק, קפיצת מדרגה גדולה קדימה, אולי גדולה מדי. עוד בטרם יבש הדיו על הודעת הבורסה לגבי המגעים לרכישה וכבר צוטט כהן כמי שמסמן מטרה מעל לראשו אמנון דיק.
 
- בהצגת הדור השלישי נגררו פרטנר וסלקום למלחמות אגו המקדשות את האמצעים. ההשקות המלוקקות הבהירו כי במשחק הזה חשובה התדמית, כי בתכל'ס יש כאן מעט מאוד כרגע. אומנם פרטנר פרושה טוב מסלקום בשירותי הדור השלישי, אבל זה אינו מצדיק היגררות להרפתקה יקרה וראוותנית שתוצאותיה עדיין לא ברורות.
 
- את הציטוטים הלוחמניים ביותר לגבי הפחתת דמי הקישוריות השמיע כהן: "שר התקשורת הצמיד לנו אקדח לרקה ואמר קחו את ההצעה שלי", האשים כהן את אהוד אולמרט. מנהלי הסלולר אינם ביישנים. גם פטרבורג ויעקב גלברד מפלאפון יודעים למשוך תשומת לב. אבל כהן הוביל באגרסיביות והיה הראשון שהודיע על פיטורי עובדים כתוצאה מהגבלת הגביה.
 
- מתחילת 2004 נמצא כהן בדרך לחברת האם – האצ'יסון ההונג-קונגית. לאחר 7 שנים בראשות פרטנר נראה היה שכהן ממשיך הלאה. רומנו נשלח ללימודים בארה"ב, כך שיתאים לתפקיד שמייעדים לו ומונה לאחר מכן לעמדת זינוק נוחה- משנה למנכ"ל. אך, מה לעשות, דברים השתבשו. לאורך כל השנה ידע כהן לספר על התפקידים המרתקים שמחכים לו סביב העולם, רק שבסופו של דבר גם התוכניות האלו השתבשו והוא נאלץ להמשיך ולנהל את החברה בארץ כאשר רומנו  מנסה לתפקד בצילו.
 
אבל מעל הכל חטא כהן בנורא מכל – הוא לא השאיר אחריו יורש. אין ספק כי יש בפרטנר את הכישרונות, אבל עבור ענקית תקשורת שנעה על המישור המורכב של רגולציה, שוק תחרותי מאוד, טכנולוגיה מתקדמת וכסף גדול, כישורים אינם מספיקים. קחו רגע ונסו להיזכר במשהו שאמר אחד מהסמנכ"לים של פרטנר, סביר שלא תצליחו. הם פשוט לא שם. בניגוד ליעקב  פרי, המנכ"ל הכל יכול של סלקום, שתמיד לצידו היה את אורן מוסט, הקידום של רומנו ליורש היה מעושה וגם הורגש ככזה.
 
עזיבתו של רומנו מסמלת את תחילתו של השבר באימפריה שבנה כהן. עוד תוצאות שיא, שנראה אולי ביום שני, לא יצליחו הפעם להסתיר את זה. על מנת להוכיח שהכל בשליטה, יאלץ הפעם כהן להתגבר על האויב הגדול ביותר של המנהלים הישראלים שהצליחו – הגאווה.

תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...
מנהל על הכוונת
החבילה של לופוליאנסקי  
חצר המשחקים  
הפדגוג  
עוד...