ראשי > כלכלה > צרכנות > כתבה
בארכיון האתר
אחריות בע"מ
קניתם מכשירי חשמל? תתחדשו. זכרתם לקחת תעודת אחריות? האמת היא שזה ממש לא משנה. הסעיפים הדרקוניים שמכניסים היצרנים לתעודות האחריות הופכים אותן לחסרות כל ערך, ומקשים עלינו לקבל את השירות שמגיע לנו. ומה עושה התמ"ת? היתה ועדה, היו מסקנות - אך כמו תמיד החברות החזקות משפיעות הרבה יותר מארגוני הצרכנים החלשים
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
נורית קדוש
4/2/2005 8:21
אם אתם מהאנשים המסודרים, מאלה שדואגים לתייק את תעודת האחריות שצורפה לכל מכשיר שרכשתם, בטוחים שביום הדין, כשיפסיק הבלנדר לערבל, תחדל מכונת הצילום לשכפל והשעון יעמוד מלכת, יהוו התעודות אסמכתא להתחייבותם של היצרנים לטפל במכשיר המקולקל - כדאי שתדעו שתעודות האחריות הן במקרה הטוב מגן מנייר, שאינן שוות יותר מהדיו בו הודפסו.
 
אבל למרבה ההפתעה, לא היצרנים הם האשמים העיקריים בבעיה: חוק הגנת הצרכן אינו מחייב יצרנים באחריות למוצריהם, למעט 5 מוצרים - מקרר ומקפיא, מכונת כביסה, גוף חימום מים, וידאו וטלוויזיה - עליהם חלה חובת מתן אחריות לצד קביעת תקופת האחריות והנחיות נוספות. עיון קצר במספר תעודות אחריות שנבחרו באקראי מגלה סעיפים לפיהם תהיו מאוד בני מזל אם תצליחו להוציא משהו מהיצרן.
 
כך, בתעודת אחריות למאוורר רוטורי של חברת קנדי קובע סעיף 2: "אחריותנו לפי תעודה זו היא לתקן או להחליף, ללא תשלום, כל חלק או חלקים ממנגנון הפעולה שייראו לנו כפגומים ושלפי שיקול דעתנו הליקויים נגרמו על אף שימוש ופעולה רגילים ונבונים ובאספקת חשמל סדירה". עכשיו נסו להתמודד עם שיקול דעתו של היצרן, ונסו לשכנע אותו להאמין שהשתמשתם במאוורר בצורה נבונה. וגם אם תצלחו את המכשול הזה, עדיין נותר לכם לטפל בעניין "אספקת החשמל הסדירה".
 
הסיכוי להצליח להשיג תיקון על חשבון היצרן, גם בתקופת האחריות, קלוש. קנדי, כמובן, לא לבד. בתעודת האחריות שמנפיקה חברת מילאנו על שעון יד נכתב כי "האחריות אינה כוללת חלקים כגון: רצועה, זכוכית, סוללה". אחריות , אם כן, היא על המנגנון בלבד, כך שאם תיקרע לכם הרצועה או שהזכוכית תישבר, תיאלצו
לדאוג לעצמכם.
 
שימו לב לסעיף המופיע בתעודת האחריות שמנפיקה חברת מגנום למברגה ומקדחה נטענת מתוצרתה: "האחריות אינה כוללת פח, צבע, נורות, גופי חימום, חלקים מפלסטיק, גומי, בקליט, טפלון, תקע, כבל חשמל וחלקי זכוכית של המוצר. כמו כן, האחריות אינה כוללת: אם נשרף גם שדה וגם עוגן, ידית עזר, מפסק, בלאי פחמים. בכלי נטען: "סוללה נטענת". כלומר, האחריות בקושי מכסה את התעודה עצמה.
 
בתעודה של חברת מורפי ריצ'ארדס למעבד מזון ומערבל מתוצרתה מופיעה ההגבלה המרגיזה הבאה: "אחריותנו לפי תעודה זו הינה כלפי הקונה הישיר בלבד ואינה ניתנת להעברה". כלומר , אם תרצו למכור או להעביר את המכשיר לאדם אחר, תאבד התעודה את משמעותה - המועטה גם כך - ותהפוך לחסרת ערך לחלוטין. יש לשים לב גם לאחריות המוטלת על הקונה בבואו לדרוש תיקון מוצר.
 
בתעודת האחריות של איווה, המתהדרת בשם "תעודת הזהב", נכתב כי "על הלקוח להביא או לשלוח את המכשיר למעבדה שפרטיה מטה. המשלוח הוא על חשבון הלקוח ובאחריותו. בעת הפנייה למעבדה על הלקוח להביא עמו את תעודת האחריות החתומה והחשבונית". אלא שהתעודה, על פי רוב, נמצאת בתוך אריזת המכשיר, וכשפותחים את האריזה בבית מגלים שהתעודה תהיה בתוקף רק כשהיא חתומה, בחותמת וביד, על-ידי המוכר.
 
צריך אם כן לחזור לבית העסק כדי להחתים את התעודה, ואת הספח יש לשלוח לחברה. עם זאת, לא ניתן כיום לבוא בטענות למי שמספק תעודות חסרות משמעות שכאלה, שכן גם צעד זה הוא סוג של בונוס שנעשה מתוך רצון ולא חובה. מה שכן מכעיס בעניין זה שהתעודה מוזכרת במעמד המכירה כמעין ביטחון כשבפועל, היא רחוקה מלהיות כזאת.
"תחרות גם על האחריות"
למרבה הצער, היצרנים לא מסתפקים בפרוצדורה הזאת ובספחים שקיבלו, ודורשים שתשמרו את התעודה ליום פקודה. כל הסעיפים שצוינו אינם ייחודיים למוצרים הספציפיים, אלא מופיעים בגרסה כזו או אחרת בכל תעודה ולכל מכשיר.
 
עו"ד ירון לוינסון, מ"מ מנכ"ל רשות ההסתדרות לצרכנות, מסביר שבמצב הנוכחי זה לא ממש חשוב אם למוצר שרכשתם יש או אין תעודת אחריות, כי ממילא היא אינה שימושית בעת הצורך: "צריך היה ליצור מצב בו השיקול בבחירת מוצר יורכב לא רק מהמחיר אלא גם מהאחריות שנותן היצרן. היום מפתים את הצרכנים עם המשפט הקבוע -'יש אחריות לשנה', אך בפועל האחריות לא נותנת כלום.
 
כשהיצרנים או היבואנים יידעו שהם נמדדים בטיב האחריות שהם מציעים, ושיש לה השפעה על שיקול הדעת של הצרכן, תיפתח תחרות גם בעניין הזה, והמרוויח העיקרי יהיה הצרכן". יש חברות שכבר הבינו את חשיבות האחריות ואת מידת ההשפעה שיש לה על החלטת הצרכן במעמד הקנייה. חברת ניופאן, למשל, הודיעה לאחרונה כי תרחיב את האחריות למסכי הפלסמה של טושיבה בגודל 42 ו-50 אינץ', ותיתן עליהם אחריות מלאה לשנתיים. על הרכיבים של מסכי ה-LCD של טושיבה תיתן החברה אחריות לשנה כמקובל, ותוסיף 4 שנות אחריות על המסך.
 
ניופאן מבטיחה אחריות מלאה, הכוללת חלקים, עבודה, תיקון בבית לקוח, פינוי המכשיר מהבית והחזרתו אל הלקוח. תדיראן אמפא יצאה במבצע על המקררים, במסגרתו היא מעניקה 6 שנות אחריות, הכוללות שנת אחריות מלאה ועוד 5 שנים על מערכת הקירור והמדחס. בשוק המסכים הדקים מעניקה תדיראן אמפא 3 שנות אחריות מלאה על כל מסך הנרכש ממנה, והחלפה לחדש במקרה של תקלה במסכי LCD.
זה לא ממש חשוב אם למוצר שרכשתם יש או אין תעודת אחריות
הצרכנים נגד החזקים
סעיף "אחריות ושירות לאחר מכירה" בתיקון לחוק הגנת הצרכן משנת 2001 קובע כי שר התעשיה והמסחר, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת, רשאי לחייב יצרן, יבואן או משווק לתת שירות לצרכן לאחר המכירה, וכן לקבוע הוראות בדבר תיקון ליקויים והחלפת המוצרים בשלמותם או בחלקם ללא תשלום. הסעיף גם מסדיר את נושא מתן השירות בבית הצרכן, הדרכים והמועדים לביצוע השירות (כלומר לא עוד תשובות בסגנון "נגיע בעוד שבוע בין 8:00 ל-16:00", אלא זמן מקסימלי למתן שירות), קיום תחנות שירות במקומות או באזורים מסוימים ומתן תעודות אחריות לפי זכויות הצרכן.
 
עד היום, 4 שנים אחרי, לא מצאו משרד התמ"ת, השר הממונה או ועדת הכלכלה את הזמן להחיל תקנות אלה. עו"ד לוינסון יודע לספר כי מישהו תוקע את העניין, כנראה בצורה מכוונת - אחרת אין הסבר לסחבת הארוכה ולהיעדר הכרעה בעניין. כמו תמיד, התמ"ת נמצא במלכוד - מצד אחד הוא מחויב לצרכנים, אך מנגד עומדים היצרנים, בעלי ההון וההשפעה. המצב הזה, כשכל אחד מושך לכיוון שלו, מהווה כר נוח לעיכובים ודחיות - וקיים חשש שהתוצאה הסופית תהיה ריקה מתוכן.
 
כוחם הדל יחסית של ארגוני הצרכנים אינו מתקרב לכוחם של בעלי ההון. דוגמה לכך ניתן למצוא בדברים שאמר בדיון בנושא זה בוועדת הכלכלה לוני הרציקוביץ', מנכ "ל ישפאר המכהן כיו"ר חטיבת חשמל ואלקטרוניקה באיגוד לשכת המסחר: "אנחנו לא נגד שינוי התקנות, אנחנו רק טוענים שצריך לבדוק אותן. . . אם רוצים להחיל תקנות שעולות כסף, נא למצוא את המקורות. אי אפשר למצוא אותם אצלנו. היתה לי שיחה לא מזמן עם שר התמ"ת אולמרט, שהוא גם ידידי הטוב, על התעללות בבעלי עסקים במדינת ישראל. עד כמה ניתן להתעלל בבעלי עסקים בישראל? אי אפשר לשלוף דברים ולומר שזה נהדר לצרכן, ושזה קיים בגרמניה או באירופה. זה גם לא מדויק".
 
התקנות שגיבשו נציגי ארגוני הצרכנים והתמ"ת מתייחסות למוצרים דוגמת מחשבים, מצלמות, מכשירי אימון, מדיחי כלים ועוד מוצרים משמעותיים (אך מתעלמות ממוצרים קטנים וזולים יחסית), וקובעות כי תקופת האחריות תיקבע לשנתיים מיום מסירת המוצר ללקוח, למעט במקרים מסוימים בהם נקבעה תקופה של 3 שנים, כמו מקררים, מכונות כביסה, תנורי בישול ומזגנים. התיקון באחריות היצרן משמעותו החזרת המוצר למצבו לפני הקלקול, ובמקרה של החלפת חלקים מחייבות התקנות שימוש בחלקים חדשים.
 
היצרנים והיבואנים נדרשים לדאוג לחלפים עד 5 שנים מיום המכירה, ומוצרים גדולים יתוקנו בבית הלקוח. על היצרנים לקיים 4 נקודות שירות בערים הגדולות, אליהן ניתן יהיה להביא את המוצרים לצורך תיקונם, ועל היצרנים להשיבם ללקוח תוך 7 ימים. הוועדה התייחסה גם לשעות ההמתנה המייאשות, וקבעה כי זמן ההמתנה לא יעלה על שעתיים מעבר למועד שתואם. בנוסף קבעה הוועדה שהאחריות תמשיך גם במקרה של העברת המוצר או מכירתו.
 
מנהלת ועדת הכלכלה, לאה ורון, קובעת כי העניין תקוע באשמת משרד התמ"ת. ורון מספרת כי מנכ"ל התמ"ת פנה לפני כשנה ליו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ שלום שמחון, וביקש ממנו שלא לקיים את ישיבת הוועדה שתוכננה ליום המחרת. שמחון דחה את הבקשה, ופרסם הודעה בה האשים את התמ"ת בעיכוב התקנות. הישיבה התקיימה, אבל מנכ"ל התמ"ת לא הגיע, והישיבה ננעלה בלי שום התקדמות. "תקנות - בניגוד לחוק - הן תמיד של השר שמתקין אותן והוא זה שצריך להעבירן. אם השר או מנכ"ל משרדו מבקשים שלא לדון בנושא כי הם רוצים להגיע להסכמות עם היצרנים והיבואנים באופן ישיר, אין לוועדה אלא להמתין למוצא פיהם, כפי שקורה בשנה האחרונה", אומרת ורון.
עד שלא יגדירו מיהו יבואן ומי יאכוף את התקנות, לא נוכל להגיע להבנות
הממונה על הגנת הצרכן בתמ"ת, עו"ד יצחק קמחי, לא מתרגש ממכתבו של שמחון, שכבר אינו מכהן בוועדה, וטוען כי במהלך השנה האחרונה חלה התקדמות, והנושא לפני סיום. "העניין לא ירד לרגע מסדר היום של המשרד. הנושא דורש היערכות, כיוון שהוא מחייב גופים רבים, ולכן צריך לעשות את המהלך בצורה שתיתן לתקנות משמעות - כך שהצרכן יקבל תעודת אחריות ששווה יותר מאשר את הנייר עליה היא כתובה".
 
החלשתם את התנגדות היצרנים והיבואנים באמצעות הפחתת הדרישות שהוצגו בתקנות המקוריות? "אני לא רוצה להתייחס להתנגדויות, אם היו כאלה בכלל. להפך, החמרנו את התקנות והרחבנו את סל המוצרים עליו יחולו התקנות. כעת אנחנו נמצאים בפני סיום העבודה, ואני רוצה להאמין שבקרוב נוכל לבשר על החלת התקנות". עו "ד לוינסון לא יודע איך לאכול את דברי קמחי: "לא פנו אלינו ולא שיתפו אותנו בשום מהלך בעניין בשנה האחרונה, כך שלא ברור לי על סיום איזו עבודה מדבר קמחי.
 
המשמעות היחידה שאני יכול לתת לדברים היא שהעניין נסגר ישירות בין התמ"ת לבעלי ההון, ובמקרה כזה קשה לי להאמין שייצא מזה משהו טוב לצרכן, או שהתוצאה הסופית תהיה דומה לתקנות בהן דנו. מה שחמור עוד יותר זה שהתמ"ת מושך טיפול בעניין כל כך עקרוני ומהותי לצרכן במשך שנים, ובמקום לקדם אותו הוא מוצא זמן להתעסק ולנסות לפגוע חוק סימון מחירים, שהוא הישג אדיר וחשוב לצרכן". גם לוני הרציקוביץ' לא יודע על מה קמחי מדבר כשהוא אומר שהרחיבו את הקטגוריות עליהן יחולו התקנות, שהוסרו המכשולים, ושהושגו הבנות עם היבואנים.
 
"עד שלא יגדירו מיהו יבואן ומי יאכוף את התקנות, לא נוכל להגיע להבנות. מלבד זאת, לא הולך להיות שינוי משמעותי מהמצב היום-היום מדובר ב-5 קטגוריות , והמספר הזה לא עומד להשתנות להרבה יותר. כיבואנים רשמיים אנו מעוניינים בסטנדרטים גבוהים בנוגע לאחריות ושירות, אבל יש לוודא שעקרון השוויון מבחינת המחוקק יישמר בין כל הפועלים במשק - ואת זה נשיג דרך אכיפה ברורה של הרשויות. אם לא, ניאלץ לצערי לאכוף את השוויון הזה באמצעים משפטיים ותקשורתיים".
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

צרכנות
מגהצים יותר: זינוק של 10% בסך הרכישות בכרטיסי אשראי  
תווי שי - הנחה שעולה ביוקר  
בעקבות המיתון: השי לחג מתכווץ  
עוד...