אמא, במבה, וידאו, גמדים
הורים קונים במיטב כספם קלטות וידאו לילדים רק כדי לשמח את האוצר שלהם (ולזכות בעוד שעה של שקט), ומגלים בהם תכנים פרסומיים סמוים. לגילי בר-הלל, אמא לשניים, נמאס והיא החליטה להיאבק בשילוב המותגים בקלטות. באופן מפתיע, כמעט כל הגורמים הקשורים לכך מסכימים שמן הראוי שיהיה גילוי נאות על גבי הקלטות. אז למה הילדים שלנו עדיין צריכים לראות את פו הדוב אוכל במבה או שותה ויטמינצ'יק?
אבל מסתבר שיחד עם התכנים מעורבות לא פעם פרסומות. אין הכוונה לפרסומות שמופיעות בתחילת הקלטת, אלא לפרסומות סמויות, כאלה שמשלבות את המוצרים עצמם או את הלוגואים שלהם בתכנים של הקלטת עצמה.
לגילי בר-הלל , מתרגמת ספרי ילדים (ובהם גם "הארי פוטר"), נמאס מהתופעה הזאת. היא פרסמה הודעה בבלוג שלהשקוראת להורים נוספים ליידע אותה בעניין פרסום סמוי בקלטות נוספות. בר-הלל עדיין לא יודעת מה היא הולכת לעשות עם הרשימה שממשיכה להתארך לה, היא רק היא רק יודעת שהיא כועסת על השילוב האגבי הזה בין תוכן הקלטות ופרסומות למוצרים שונים.
"כרגע אני עוד לא יודעת מה נעשה עם זה, אבל אני חושבת שבהחלט השתרש כאן נוהג פסול של הכנסת פרסומות סמויות בקלטות ילדים. אך אחד כבר לא מתייחס לזה וזה לא בסדר. אנחנו צריכים ללמד את הילדים שלנו צרכנות נבונה, אולי לעשות חרם על הקלטות האלה, אני עדיין לא יודעת.
מה שהכי מקומם אותי בזה זאת העובדה שבמגזינים למבוגרים יש הפרדה ברורה בין חומר פרסומי לבין התוכן של העיתון עצמו. גם בטלויזיה הרי מקפידים על זה, אז אחת כמה וכמה בקלטות לילדים".
ובאמת, מדגימה אקראית של קלטות שמופצות כיום בשוק אפשר לראות דוגמאות לא מעטות לתופעה שמתארת בר-הלל. רק לשם דוגמה: בקלטת "שירים גדולים לקטנים", בהוצאת קליסקלטת, בכל קטעי הקישור בין השירים מופיעות דמויות הפירות מגביעי מעדן גמדים.
בקלטת "עולם קטן" בהוצאת MCI מופיעים המוצרים "ויטמינ'ציק" ובמבה במהלך כל השירים.
בקלטת "טיף וטף 2" של חברת הד ארצי "מככבים" מוצרים של שטראוס ונקניקיות זוגלובק.
אלה הן, כאמור, רק דוגמאות מעטות למה שמסתמן כתופעה. החוק להגנת הצרכן מהטיל סייגים על פרסומות לילדים, אך למעשה אלה אינן פרסומות, אלא שילוב של מוצרים בתוך התכנים עצמם ומהבחינה הזאת החוק פרוץ.
עד כמה הפרסומות הסמויות באמת משפיעות על הילדים? בר-הלל עצמה, אמא לשניים, טוענת שהן משפיעות מאוד. "הילדים שלי למשל קוראים היום לכל חטיף כמעט בשם הג'נרי 'במבה'. הרבה פעמים אנחנו יכולים לשבת ולראות משהו בטלויזיה או בקולנוע וכמה דקות אחר כך הם יבואו ויבקשו את המוצר שנראה על המסך.
צריך לזכור שאנחנו משלמים על הקלטות האלה במיטב כספנו ולמרות זאת רוב ההורים שאני מכירה מקבלים את זה שזה ההיצע של הקלטות בשוק ואין מה לעשות. אני חושבת שהגיע הזמן לנקוט עמדה ולהגיד לחברות המפיקות שזה לא מקובל עלינו, אולי נעשה צעדים לחקיקה בנושא".

ד"ר יצחק קדמן מהמועצה לשלום הילד מתרעם אף הוא בנושא. "פעלנו בנושא לפני זמן רב, אך ללא הצלחה" אומר קדמן. "לפני שלוש שנים פנינו לממונה על הגנת הצרכן במשרד התמ"ת אבל לא קיבלנו שום תשובה של ממש לפנייה. גם אנחנו קיבלנו פניות של הורים בנושא הזה ולטעמנו הפניות מאוד מוצדקות.
"מדובר במוצר שאתה קונה בהרבה כסף ומקבל חבילה של פרסומת לפני המוצר ובתוך המוצר. גם פרסומת לפני התוכן זה בעיני לא בסדר, כיוון שאני קונה קלטת ולא פרסומת. אבל פרסום סמוי בגוף המוצר זה דבר חמור הרבה יותר כיוון שלילד אין שום יכולת להתגונן מפניו.
"בפנייתנו לתמ"ת ביקשנו שאם כבר נעשה שימוש שכזה
"היום ההורה לא יכול בעצם לדעת מה הוא קונה, הקלטת באה סגורה, אתה קונה חתול בשק. הבעיה היא שפרסום בתוך התוכן זה דבר שאי אפשר לדלג עליו או להעביר אותו, וזה הרבה יותר מסוכן כי אז בכלל לא ברור לילד שמדובר בפרסומת. הפרסומת בגוף הטקסט היא בעייתית כי זה משהו שמראים לילד, אומרים לו: 'שב, תהנה תלמד מהקלטת' ואז פתאום רואים את פו הדוב אוכל חטיף כזה או אחר.
המפרסמים והפרסומאים יודעים שילדים הם קהל צרכני מאוד גדול אבל זה לא מצדיק את זה שאין קווים אדומים".
באופן מפתיע, עו"ד יצחק קמחי, הממונה על הגנת הצרכן במשרד התמ"ת, לא זוכר את הפנייה של קדמן לפני שלוש שנים. אבל, הוא אומר, "אנחנו מתנגדים לכל פרסום סמוי לילדים. על פניו, צורת הפרסום הזאת היא פסולה כי היא פוגעת באוטונומיה של הרצון. אין לילד יכולת להבחין בין מסר פרסומי לבין התכנים. כל אפשרות הבחירה הזאת לא קיימת עבור ילדים. הם קהל שבוי שהמוח שלהם עוד רך וסופג.
לטעמינו, בכל קלטת מן הראוי היה שתהיה הודעה על כך מראש, חייב להיות גילוי לגבי פרסום סמוי. מן הראוי לבוא ולקבוע בתקנות חובה ליידע את ההורים מראש שיש פרסומת סמויה".
- אם אתם כל כך מתנגדים לתופעה הזאת איך יכול להיות שלא נעשה שום דבר כדי לקדם את העניין הזה?
"זה משהו שנראה לי שאנחנו דווקא יכולים לעשות וזאת כפפה שאני מרים. אני מתחייב לנסות ולקדם את העניין של יידוע לגבי פרסומות סמויות וגלויות בקלטות ילדים. מבחינה חוקית יש כאן אלמנט למעשה של כפל תשלום – הרי גבו ממני 100 שקלים על קלטת ולמעשה גובים ממני תשלום על הזמן שבו אני יושב וצופה בפרסומת. זה משהו שאנחנו יכולים לטפל בו וכמו שאמרתי, אני מתחייב לנסות ולקדם את זה".
גם קדמן מהמועצה לשלום הילד מבטיח הבטחות דומות: "לצערי, כיום אנחנו לא יכולים לתת מענה לפניות של ההורים כי אין בעניין הזה חוק. יכול להיות שלאור הפרסומים אנחנו נצטרך ליזום חקיקה בכנסת כי אם זה לא הולך באספקטים של החוקים הקיימים אז אולי צריך לחוקק חוקים חדשים.
הבעיה היא שאין מספיק לחץ מצד הציבור, הרבה הורים קונים את הקלטות ולא איכפת להם מה הילדים רואים. חוץ מזה, אצלנו בארץ באופן כללי מאוד קשה. תראי את מה שקורה היום עם אנטנות סלולריות ותביני שבכל מקום שבו אינטרסים כלכליים מתנגשים עם טובת הילד או עם איכות הסביבה ודברים דומים אז אנחנו רואים, לצערנו, מי מנצח".

פנינו אם כן למי שמייצג את החברות המפרסמות, יו"ר איגוד המפרסמים, תלמה בירו. אולי תופתעו לשמוע שגם העמדה הרשמית של האיגוד תומכת בגילוי נאות, כפי שאומרת בירו: "יש להבחין בין תוכן שיווקי בתכנים טלויזיוניים לבין זה שמתקיים בקלטות מסחריות, ואולם בשני המקרים איגוד המפרסמים תומך בגילוי נאות, ברור ומלא.
הגילוי הנאות בקלטות לילדים צריך לבוא לידי ביטוי בכיתוב ברור וקריא על גבי אריזת הקלטת, בו יצוין כי היא הופקה בשיתוף עם או בחסות של מפרסם זה או אחר. בנוסף אנו ממליצים לציין מפורשות כי בתוך תכניה של הקלטת משולבים מוצרי המפרסם ומותגיו. ואז – כאשר איש לא אמור יהיה להיות מופתע אם ממתק, חטיף או צעצוע יופיעו בתכני הקלטת – יאמרו כוחות השוק את דברם. "
הבעיה היא שאולי העמדה הרשמית של איגוד המפרסמים קוראת לגילוי נאות על הקלטות, אבל לחלק מהמפרסמים עצמם זה דווקא נראה כמו פרסום לגיטימי.
מחברת "אסם" יצרנית המוצרים "ויטמינצ'יק" ו"במבה" שמופיעים בקלטות רבות נמסר כי: " מדובר בשיטת פרסום מקובלת כחלק מהתמהיל הפרסומי של חברות רבות במשק הישראלי ובעולם בכלל".
מחברת "זוגלובק" נמסר כי הקלטת המדוברת הינה קלטת ישנה וכי חברת זוגלובק אינה מפרסמת בדרך זו מזה מספר שנים. את תגובת חברת "שטראוס" לא ניתן היה להשיג.
מבחינת גילי בר-הלל, המאבק הזה עוד בתחילתו. היא אולי תשמח לשמוע שמשרד התמ"ת כמו גם המועצה לשלום הילד ואיגוד המפרסמים תומכים בגילוי נאות לגבי הפרסומות על גב הקלטת, אך הדרך מכאן ועד לחקיקה בנושא עוד ארוכה.
"בארץ אין תרבות של חרם צרכנים," אומרת בר-הלל "אבל עד עכשיו קיבלתי תגובות אוהדות מהורים שזה מפריע להם, ואני מתארת לעצמי שיש עוד הרבה הורים נוספים כאלה. יצרני הקלטות צריכים להבין שאנחנו לא מוכנים לחשוף את הילדים לפרסומות סמויות בקלטות ואז אולי משהו ישתנה פה".