המשקיעים פושטים על מבני תעשייה
הלופט, אותו חלל מגורים פתוח ורחב ממדים, הוא כבר מזמן לא נחלתם של אמנים ואנשי שוליים. בפרויקטים חדשים ובמגדלי יוקרה נבנים לופטים מעוצבים לעילא, שרחוקים מאוד מהרעיון המקורי - ומתומחרים בהתאם

כעת, כמה עשורים אחרי שכבשו את אזור הסוהו בניו יורק, הפכו דירות הלופט למוצר החם של שוק הנדל”ן המקומי. חלל אחד, ללא גבולות ועם הרבה פוטנציאל עיצובי, שמושך צעירים ומשקיעים רבים לאזורי התעשייה.
לופט (בגרמנית "אוויר- (" זה מה שהיו צריכים אמנים ומעצבים ניו יורקים צעירים ומעוטי יכולת בשנות ה-,50 שרכשו בזול חללים במבנים תעשייתיים ישנים והפכו אותם לדירות מגורים.
המשיכה העיקרית לחללים הגדולים והזולים נבעה מהשילוב של דמי שכירות נמוכים והאפשרות לשלב מקום מגורים וסטודיו לעבודה בחלל אחד, שאינו מחולק לחדרים.
בישראל קיימות דירות הלופט למעלה מעשור בשכונות הדרומיות של תל אביב: חללים מעוצבים במפלס אחד, ששטחם 200־300 מ”ר, המשמשים בעיקר צעירים ואמנים.
“מי שהתחיל את הטרנד בדרום תל אביב היו האמנים והאדריכלים, שזיהו פוטנציאל עיצובי גדול במקומות הנידחים בזכות החלל הגדול והמבנה שלהם,” מספר אריאל תורג’מן, מנהל אנגלו סכסון בדרום תל אביב.
“מדובר במקומות שאף אחד לא רצה להתקרב אליהם קודם, כמו מפעלים ישנים שהפסיקו לפעול ומלטשות יהלומים שננטשו מזמן. אחרי שהם הגיעו, באו משקיעים נוספים שהבינו שבמקומות האלה טמון לא רק פוטנציאל עיצובי - אלא גם פוטנציאל עסקי-כלכלי.”
ב־5 השנים האחרונות נרשמה התעניינות מואצת במבני תעשייה מיותמים בדרום תל אביב בקרב משקיעים ושוכרים. עד מהרה הבינו המשקיעים שיש להם מכרה זהב בידיים, וכיום ניתן למצוא דירות לופט כמעט בכל אזור תעשייה.

כבר לא מדובר בברירת מחדל - לופט הוא מוצר יקר יותר, ופוטצניאל הרווח שלו עצום, אם תפסת אותו בזמן ורכשת אותו במחיר של מבנה תעשייה.
עד לפני כמה שנים היו דירות הלופט בעיקר נחלתה של שכונת פלורנטין. בשנים האחרונות התפשטה תופעת המגורים בחלל תעשייתי לחלקים נוספים בעיר, בין היתר לאזור רחוב המסגר, שכונת נחלת יצחק, שכונת מונטיפיורי, התחנה המרכזית הישנה ועוד.
“הלופטים פורחים כיום בדרום העיר וביפו,” מספר תורג’מן. “ברחוב קיבוץ גלויות, למשל, פעל בעבר מפעל שנסגר, ומשקיע שקנה את המקום מכר אותו כעבור כמה שנים בסכום כפול מסכום הרכישה. לופט ששטחו כ-100 מ”ר בדרום העיר מוצע כיום למכירה בכמיליון שקל, ובעיסקה
הרווח הגדול עבור המשקיעים טמון ברכישה. מחיר שטחי תעשייה בארץ נמוך ב-30%-40% ולפעמים אפילו יותר, משטח זהה המיועד למגורים. גם בתוספת השיפוץ וההשקעה בתשתיות מדובר בעיסקה משתלמת. במצב הביקוש הנוכחי בשוק, התשואות לדירות מסוג זה גבוהות משמעותית מכל דירה להשקעה.
כך, למשל, מוצעת דירת לופט ששטחה 160 מ”ר ברחוב שלבים ב-1.48 מיליון שקל, ולופט ששטחו 100 מ”ר באזור התחנה המרכזית הישנה מוצע ב-370 אלף דולר.
למרות שאיבדו מזמן את האלמנט המחתרתי שלהן, רוב דירות הלופט אינן מיועדות למגורים, לפי הרשויות המקומיות. אולם גורמים ברשויות המקומיות כבר מבינים כי הדירות הללו יכולות לסייע להילחם במצוקת הדיור ולהחיות אזורים חשוכים בעיר באמצעות מתן היתר מגורים לצעירים במבני התעשייה.
לאחרונה גיבשה מפלגת הירוקים בעיריית תל אביב נייר עמדה, במטרה להפוך את דירות הלופט לפתרון חוקי ולגיטימי למצוקת הדיור בעיר. “אופיה ויופיה של העיר טמונים באנשים שבה,” אומר פאר ויסנר, יו”ר המפלגה ומתמודד על ראשות העיר.
“יש בתל אביב חללי תעשייה גדולים בנחלת יצחק, בפלורנטין, במסגר ובמקומות אחרים, שאמנים וצעירים הפכו אותם לדירות שאתה נכנס אליהן - ומיד מתמלא קנאה. אם תל אביב רוצה לשמור על תושביה הצעירים, היא צריכה להפוך את דירות הלופט לחוקיות. אין מה להיבהל מזה, זה מבורך. זה אחד הפתרונות ליצירת דיור בר השגה בעיר, ואנחנו מתקדמים בנושא מול גופי התכנון והוועדה המקומית בעירייה,” הוא מסביר.
בעיריית רמת גן השכנה כבר החלו לממש מדיניות זו, ולאחרונה אישרה הוועדה המקומית הפיכת מלטשת יהלומים לסטודיו ולדירת מגורים בשטח של 240 מ”ר. בעירייה הצהירו כי יתירו הסבת חללי תעשייה למגורים במתחם בורסת היהלומים, במטרה להפוך אותו למתחם תוסס לצעירים.
תפיסת המגורים בחלל אחד חלחלה, והרעיון החל מתגלגל גם לאזורי מגורים מובהקים. לפני 3 שנים חיפש אמיר נבון, אדריכל בסטודיו ,6B דירת מגורים בתקציב נמוך. “חיפשתי חורבה, וכך גם אמרתי למתווך. ראיתי כ-100 דירות, וחיפשתי דירה עם מבנה שלא מזמין חלוקה פנימית,” הוא מספר.
לבסוף מצא נבון דירה ברחוב פייבל שבמרכז העיר. “זו הייתה דירה שעמדה 5 שנים ריקה, בלי חלונות ובמצב רעוע - בדיוק מה שחיפשתי.” עבור הדירה, 80 מ”ר בקומה השלישית, שילם 190 אלף דולר. בנוסף השקיע כמה עשרות אלפי דולרים בשיפוצה, והפך אותה לדירת לופט חלומית.
“אני נמצא בשלב בחיים שבו אני לא נשוי. מצאתי לנכון לקנות דירה בתקציב לא גדול מדי, וחיפשתי דירה שאוכל להרגיש את המרחב שלה. לופט מאפשר להימצא בכל חלל ולהרגיש את החללים האחרים. יש לי פינת עבודה ולפעמים אני מביא לכאן גם סטודנטים למפגשים. הדירה בנויה בצורה כזו שאם רוצים לסגור חלק מהחלל, אפשר לעשות זאת באמצעות וילון או מחיצות. למען האמת, לופט זה דבר שקשה להיגמל ממנו.”
לדברי נבון, לאחרונה קיבל הצעה למכור את הדירה תמורת 450 אלף דולר - אך הוא סירב.
ובכל זאת, לקהל הישראלי עדיין קשה לקבל מגורים בחלל אחד משותף. “עכשיו מורגשת יותר פתיחות בעניין המגורים בלופט, אבל עדיין תלוי מאוד באיזה קהל יעד מדובר,” מסבירה אדריכלית הפנים זיו קריכלי.
“אצל משפחות עם ילדים עדיין יש חשש לגור ב’לופט כהלכתו,’ שבו הכל פתוח - ישנה רתיעה להגדיר לופט כמשפחתי לזוג צעיר. יש לזה פתרונות: גם חיץ זכוכית עם וילות הצלה, למשל, יכול להיות פתרון, או מחיצות זזות המאפשרות פתיחה וסגירה של החלל. אבל צריך לזכור שבמהות שלו הלופט אמור לתת חופש ומרחב - ולא ליצור גבולות.”
לאחרונה תכננה קריכלי דירות לופט ששטחן 400 מ”ר במגדלי אקירוב בתל אביב. “הכל שאלה של איך אתה מגדיר את מרחב המחיה שלך. באקירוב זו היתה לקוחה שילדיה כבר עזבו את הבית והיא רצתה ליהנות מכל החלל. היא ביקשה ליצור חלל ענק, שהתאורה שלו מגיעה מקירות הזכוכית החיצוניים והוא מרוצף פרקט.”
היה זה רק עניין של זמן עד שהיזמים ייקחו את הלופט המסורתי ויהפכו אותו למוצר יוקרתי בגרסה לקהל רחב יותר - וזה עבד. הלופט האורבאני קטן בשטחו מהלופט התעשייתי. הוא מורכב מחלל מרכזי גדול בעל תקרה גבוהה, כאשר קיר זכוכית גדול - מהרצפה ועד לתקרה - מאפשר כניסה מלאה של אור ומבט על הנוף מכל מקום בחלל.
לרוב נמצא בחלל מדרגות המובילות לחצי קומה נוספת, שבה ממוקמים חדרי השינה. גם בחלל הכניסה המרכזי והפתוח נמצא לרוב חדרון קטן - הממ”ד.
לתפיסתה של קריכלי, הגרסה הממוסדת של הלופטים, כמו אלו שניתן למצוא בפרויקטים חדשים, היא תוצר נדל”ני-שיווקי ואינה מגיעה מתפיסת חיים של תקשורת בין חלקיו ודייריו של החלל.
האדריכלית אריאלה שניאור תכננה את דירות הלופט החדשות הראשונות מחוץ לתל אביב, בפרויקט whith בראשון לציון. בפרויקט תוכננו 12 דירות לופט בנות 4-5 חדרים, שנמכרו במחירי שיא של כ-2.4 מיליון שקל. “במושגי שיווק נתפס הלופט כיוקרתי והוא למעשה מחליף את דירות הדופלקס, שהיו פופלאריות בעבר בקרב הרוכשים,” אומרת שניאור.
דירות הלופט בגרסתן החדשה עשו דרך ארוכה, וכיום ניתן למצוא דירות לופט חדשות בפרויקטים בכל רחבי הארץ, ובין היתר, בנתניה, באור-יהודה, ברחובות, בירושלים ובערים נוספות.
“הלופטים בפרויקטים יוקרתיים 'גונבים את ההצגה' של הפנטהאוזים, ובאמצעותם יכולים היזמים לייצר מקור רווח גדול, מעבר לדירות הגג,” מסביר רוני כהן, משנה למנכ”ל חברת אלדר שיווק. “למעשה, הלופטים נמכרים על פי רוב במחיר הגבוה ב-40% ביחס לדירות בשטח דומה באותו פרויקט שאינן דירות לופט.”
היזמים ראו כי טוב, והחליטו לתת משקל גדול יותר לדירות הלופט בתמהילי הפרויקטים, וכן לייצר קולקציית דירות שלמה שתכלול גרסאות שונות של דירת הלופט, שבינתיים הלכה והתרחקה מהדבר האמיתי.
בפרויקט Y של חן ואיתי גינדי בשכונת נחלת החדשה בראשון לציון הרחיקו לכת, ותכננו כ-30%מהדירות בפרויקט כדירות לופט. על פי התוכנית, ייבנו בפרויקט דירות לופט בנות 4־6 חדרים בשטחים של 130־ 180 מ”ר.
הלופטים ממוקמים בקומות התיכונות של הבניינים, ובנוסף מתוכננות גם דירות המכונות פנט-לופטים בקומה האחרונה, שהם למעשה שילוב של דירת לופט עם דירת פנטהאוז בעלת מרפסת גג גדולה.
המחירים של הלופטים החדשים גבוהים, כמובן: החל מ־2.5 מיליון שקל ללופט בשטח 160 מ”ר, ו־3.2 מיליון שקל ללופט בשטח 175 מ”ר.
טרנד הלופטים לא פוסח גם על בעלי האג’נדה הסביבתית, ובפרויקט ECO של חברת זיתוני בשכונה הירוקה בכפר סבא תוכננו לופטים בבנייה ירוקה. מהחברה נמסר כי מיד עם היציאה לשיווק נראה היה כי דירות הלופט הן הדירות המבוקשות והנמכרות ביותר, זאת בשל היותן מוצר ייחודי ונדיר בנוף המקומי.
דירות הלופט הראשונות בפרויקט נמכרו ברובן לאוכלוסייה צעירה מקהילת ההיי-טק באזור השרון, במחירים הנעים סביב 2 מיליון שקל.