מקורב לתפרון: "גם אם המפעל לא ייסגר - מאות יפוטרו"
למרות הקריאות לממשלה להתערב במשבר תפרון, טוען המקורב כי בכל מקרה יעבור הייצור למדינות זולות כמו סין. היו"ר גלברד: "אני לא יכול להבטיח שלא יהיו פיטורים - אך מטרתנו היא להרחיב ולא לצמצם"
המקורב הבהיר כי המכירות של תפרון בשנה הבאה ישתפרו, אך יש לצמצם עלויות. "כל חברות הטקסטיל בישראל מייצרות בחו"ל", אומר המקורב. "דלתא הקימה מפעלים בסין, בירדן, במצרים ובמקומות נוספים. רק תפרון נשארה עם מסה גדולה של עובדי ייצור בתחום הטקסטיל".
לדבריו, גם חברת כיתן מעסיקה עובדים בארץ, "אבל לכיתן יש אבא חזק בדמות אי.די.בי, שמוכן להפסיד - אך לא יפטר עובדים בדימונה". באשר לתפרון, מסביר הגורם כי את רוב התפירה היא העבירה לירדן, אך תחום הסריגה נעשה בארץ. "לא תהיה ברירה אלא להעביר גם אותה למדינות זולות בייצור", הוא מזהיר.
בתגובה אמר יו"ר תפרון, יעקב גלברד, כי "זהו חוסר אחריות מוחלט לדבר על פיטורי מאות עובדים במסגרת תכנית הבראה שרק עכשיו התחלנו לעבוד עליה. גייסנו צוות חיצוני לתגבר את הצוות של תפרון, כדי לעמוד בלוח הזמנים הלחוץ של שלושה שבועות שהבנקים נתנו לנו לגיבוש התכנית".
לדבריו, "תכנית ההבראה מתכוונת להרחיב את פעילות תפרון למוצרים שכיום לא מיוצרים בארץ בשל חוסר כדאיות כלכלית, שכן בסרי לנקה, בהודו או בסין מייצרים אותם בגרושים". עוד הוסיף גלברד כי "אני לא יכול להבטיח שלא יהיו פיטורים במסגרת תוכנית ההבראה - אבל המטרה שלנו היא לא לצמצם אלא להרחיב. אנו מקווים שנגבש תוכנית שתהיה טובה גם לחברה וגם לבנקים".
בסוף השבוע הפכה ההסתדרות לארגון היציג של עובדי המפעל, לאחר שהצטרף אליה המספר הנדרש של העובדים. יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, שוחח עם גלברד, ואמר כי הוא מקווה ש"כבר בימים הקרובים נוכל להתכנס יחד עם הבנקים, נצי־ גי משרד האוצר ונציגי התמ"ת כדי לחלץ פתרון ולהציל את 1,000 העובדים שפרנסתם כרגע נמצאת בסכנה".
לדבריו, "מדובר במפעל מרוויח בדרך כלל, שנקלע בשנה האחרונה לקשיים עקב המשבר. זהו מפעל שבהחלט צריך לקבל סיוע. צריך להבין שמאה מובטלים יעלו למדינה הרבה יותר מאשר להזרים סיוע למפעל. לא מדובר בהרבה כסף. אם תפרון תיסגר בסופו של דבר, זו תהיה חלמאות".
גם שר התמ"ת, בנימין (פואד) בן-אליעזר, הצטרף למאמצים לסייע לתפרון וקרא לממשלה "להעדיף רכש מתוצרת כחול-לבן בכלל, ורכש מתוצרת כחול-לבן של מוצרי
לדבריו, "כוח העבודה הזול והזמין במדינות המזרח עושה את שלו, ועלינו כממשלה להוביל את אנשי ענף הטקסטיל בזמן משבר שכזה". הוא הוסיף כי "עלינו לקבל החלטה אם אנו מאמינים כי לענף הטקסטיל בישראל יש סיכוי להתאושש ולחזור לתפארתו, או שעלינו להכשיר את עובדי הענף ולסייע להם בהסבת מקצוע".
בתוך כך ביקרה אתמול השדולה למען השלטון המקומי במפעל תפרון ובמפעלים נוספים. יו"ר השדולה, ח"כ זאב ביילסקי, אמר כי "המפעל נתון בסכנת סגירה שעלולה למוטט את התעסוקה בגליל כולו". לדבריו, אם ייסגר המפעל, "תהיה בכך משום ראשית מפולת כלכלית העלולה לאיים על יציבותו של כל מפעל וכל עסק בכל ערי ישראל ויישוביה בכל רחבי הארץ".
מחר תדון ועדת הכספים בעתידו של מפעל תפרון. יו"ר הוועדה, משה גפני, אמר כי אם לפני כמה חודשים נדמה היה שמדובר במקרה בודד של סגירת מפעל - כיום כבר ברור שמדובר בתופעה המחמירה מיום ליום. "המדינה פשוט מאבדת עצמה לדעת, אלפי עובדים מוצאים עצמם בבית כי הרבה יותר רווחי לבעלי המפעלים לייבא מחו"ל מאשר לייצר בארץ טקסטיל ומוצרים אחרים".
לדבריו, "המדינה צריכה לקחת אחריות מיידית בנושא המפעלים ועידוד הפעלתם בישראל. עזיבת מפעלים מישראל וסגירתם מהווה נזק אדיר למשק ולעובדים, וקשה יהיה לעצור את התופעה לאחר סגירת מפעלים נוספים".