נשים אמיתיות: כל האמת מאחורי צילומי ההריון
תעשיית צילומי ההריון פורחת וכמעט כל אחת יכולה להתהדר בצילום מלוטש ומעוצב של בטן הריונית חלקה ונהדרת. אבל האם השימוש המוגזם בפוטושופ עלול לפגוע בדימוי הגוף של המצולמת? הצלמת ענת קלפוס מתמרדת
לאחר שני הריונות משלי ומאות סשנים של צילומי הריון שערכתי אני רוצה לצעוק לכל מי שמוכנה לשמוע: אנחנו לא באמת מושלמות בהריון!
בואו נחזור למציאות. כמעט כל אשה בהריון סובלת מבעיות אסטתיות שמקורן בהריון. חלק מהבעיות יעלמו מעצמן לאחר הלידה וחלקן יהפכו לחלק בלתי נפרד מגופה. הבעיות הנפוצות הן השמנה, בצקות, סימני מתיחה, אקנה של הריון, כתמי עור, פס הריון והרשימה עוד ארוכה.
הפער שנוצר בין המראה ההריוני שאנו רואות בפרסום, לבין המציאות, גדול מאוד. הפרסומים הללו מלוטשים, מרוטשים ונבחרים בקפידה על מנת שנפתח הרגשה חיובית כלפי המוצר שאותו אנחנו שוקלים לרכוש. הרי לא באמת נבחר ערכת טיפוח להריון אם התמונה על המוצר היתה מציגה בטן משתפכת עם סימני מתיחה. כתוצאה, כל מי שלא ניחנה בנתוני 60-90-60 של הריון עשויה לפתח תדמית שלילית ולחוש חריגה ושונה.
ולמרות זאת, בסוף 9 חודשים לא פשוטים, רובנו נעדיף לזכור את ההריון כמחמיא ואסתטי, אפילו אם זה לא היה כך במציאות. על מנת שנוכל לשים בצד את הרגשות המעורבים שפיתחנו כלפי גופנו, אנו פונות לצילום מקצועי בתקוה שנוכל לזכור את עצמנו קצת אחרת.

צילום הריון מקצועי הפך בשנים האחרונות למוצר מבוקש בקרב נשים בהריון. בהתאמה, צצו בשנתיים האחרונות עשרות צלמים המציעים שרותי צילום מסוג זה. מה שלא יודעים רוב הצלמים, הוא שלצד הרצון של המצולמת לתעד תקופה מיוחדת בחייה, קיים גם רצון חזק לא לזכור את הקשיים והפגמים. ההריוניות הפונות לצילום מקצועי מקוות שהצילום יטשטש את הפער בין החלום למציאות והאחריות לבצע מוטלת על כתפיו של הצלם.

זה לא מפליא שרבות מההריוניות מפתחות תדמית עצמית שלילית בעקבות ההשוואה המתמדת בין תמונות הריון בפרסומות, לבין מה שהן רואות במראה. מבין הנשים שפגשתי, מצאתי שרבות חוששות להיחשף ויותר מכל חוששות שהאמת תוכח ותתועד בצילום.
לצערי, נשים רבות אינן מודעות לכך שרוב "הפגמים" שלהן נמנים ברשימת הבעיות הנפוצות שנשים סובלות מהן בהריון. למעשה, רובנו חולקות את אותו גורל, אלא שאנו לא רואות את הבעיות על נשים אחרות משום שכולנו לבושות. את הסוד הפרטי שלנו שמרנו לעצמנו וכתוצאה כולנו נותרנו עם הרגשת חריגות ונחיתות.
כצלמים מוטלת עלינו אחריות כבדה לגשת לצילום מסוג כזה עם הרבה רגישות. עלינו להבין שהתיעוד שניצור יהווה ראי למצולמת ועומד להשפיע באופן משמעותי על הדימוי העצמי שלה. צלמים שאינם ניגשים לגוף ההריוני עם מיומנות מתאימה, עלולים להבליט את הפגמים ולחזק את התדמית השלילית אצל ההריונית.
טעויות קשות בצילום הריון הן צילום מזויות לא מחמיאות בהן המצולמת נראית
והפוטושופ...האם הוא הקללה או הברכה של העשור הזה? בשנים האחרונות הפך הפוטושופ מכלי העבודה של צלמים לגורם העיקרי המכשיל אותם. במובן המקצועי, הפוטושופ גרם לירידה באיכות הצילום. הצלמים מסתמכים יתר על המידה על הפוטושופ ובכך מעניקים פחות תשומת לב לצילום עצמו.
הפוטושופ גרם לצלמים רבים להיות עצלנים, משום שהם הבינו שיוכלו לשנות בדיעבד את חזות הגוף והפנים למה שהם סבורים יהיה יפה יותר עבור המצולמת. אבל שינוי אגרסיבי כזה של תוואי הגוף (הצרת היקפים, שינוי צורה, שינוי פנים) והחלקת יתר של העור מתקבלים בעיני המצולמת כאישור רישמי על כל הפגמים שלה. העובדה שהצלם משנה את נתוני המצולמת, היא הוכחה לכך שההריון במצבו הטבעי אינו יפה. וכך בהינף של מברשת, גורם הצלם לחיזוק התדמית השלילית של ההריונית, וזאת גם אם בליבה היתה רוצה שכך יראה גופה במציאות.

צילום הריון אינו פשוט. יש בו מורכבויות שאינן מוכרות מתחום צילומי הדוגמנות והפורטרטים. יש בו חשיפה פיסית ונפשית והוא אינטימי יותר מצילומים אחרים. יש צורך לגשת לנושא צילומי ההריון ברגישות יתרה.
מדובר בקהל שברירי ולעיתים חסר בטחון. עבור רוב הנשים, זו תהיה הפעם הראשונה שהן מתנסות בצילום סטודיו. כמעט כולן חושפות את גופן לראשונה בפני צלם. חלקן מתביישות ומצניעות את גופן אפילו בפני בני/ות זוגן. והנה, אנו הצלמים מבקשים לצלם מקרוב קרוב את אותו הדבר שלגביו יש לה רגשות מעורבים – כל כך מתרגשת ממה שגדל בתוך גופה, אך כל כך נבוכה מהמעטפת.
צלמי הריון חייבים להתאים את הצילום, הלבוש, התאורה והזויות באופן כזה שיבליט את האזורים היפים אצל ההריונית. יפה ככל שיהיה החומר המעובד והמלוטש, חומר הגלם האמיתי ימשיך להדהד כמו מראה בזכרונה של המצולמת, כתיעוד רסמי של המחיר שההריון גבה ממנה.
לכל אישה יש זויות מחמיאות, זויות שהיא מעולם לא ראתה על עצמה. דרך הצילום עלינו ליצור קשר מיוחד בינה לבין העובר ולתעד בתמונות אסתטיות ומרגשות הריון אמיתי. תמונות יפות, שטרם עברו פוטושופ, מחזקות את הביטחון ומעניקות תחושת ניצחון על גזירות הטבע. כאישה, זו תחושה אדירה.
לא אשקר לכם, על אף כל האמירות אודה שגם אני אימצתי את הפוטושופ, אבל אני לא זקוקה לו! הוא לא מגדיר את מה שאני יוצרת ולא קושר את ידי. הוא עבורי כלי עבודה, הוא חשוב כמו התאורה והרקע ואני יודעת שהוא יסייע לי לתקן את מעט הפגמים שנותרו. אלה מעט פגמים, פגמים שמבדילים ביננו לבין בובות שעווה, פגמים שהופכים אותנו לאנושיות. חיזקו ואימצו, כי הרגע הכי מרגש של ההריון שלכן עוד טרם קרה.
ענת קלפוס, היא צלמת, בעלת הסטודיו "פרפרים בבטן", לצילום הריון, צילום ילדים ומשפחה.