גזר-גזר: כך תגרמו לילדים לאכול גזר
מחקרים מראים שלגזר כוח מופלא בהגנה מפני מחלות ועושר של רכיבים תזונתיים שהופכים אותו ל"מולטי-ויטמין" נהדר עבור הילדים. הנה כמה דרכים לשלב גזר במנות הילדים וגם מתכון מנצח

את כוח הגזר, המסייע גם בהגנה מפני מחלות נוספות, מניעה תזמורת של פיגמנטים צהובים-כתומים ממשפחת הקרוטנואידים: אלפא-קרוטן, הנלחם בהתרבותם של תאים סרטניים, בטא-קריפטוקסנטין - התורם גם לבריאות הלב, והנגן הראשי בתזמורת - בטא קרוטן, לוחם רב זרועות, הפועל בכמה מנגנונים נגד סרטן ואף תורם להפחתת רמות הכולסטרול בדם.
הקרוטנואידים הללו, ובראשם בטא-קרוטן, הנמצא בגזר בריכוז הגבוה ביותר, משמשים גם כמקור לוויטמין A, החיוני לראייה, לשמירה על תפקוד המערכת החיסונית, לשמירה על בריאות העור ולגדילה והתפתחות תקינה.
מבחינת תכולת הויטמינים והמינרלים, הגזר הוא ממש "מולטי-ויטמין" ומהווה מקור טוב ל-9 ויטמינים: ויטמין A, 5 ויטמינים מקבוצה B, ביניהם פולאט (חומצה פולית) החיוני למניעת מומים מולדים במערכת העצבים של העובר, למניעת אנמיה, ולהגנה מפני התפתחות מחלות רבות; ויטמין C; ויטמין Kהתורם לחוזק העצם, ואפילו ויטמין E, התורם למניעת נזקי חמצון, לתפקוד תקין של מערכת החיסון, ולבריאות העור. הגזר מהווה גם מקור טוב לסיבים תזונתיים, התורמים לבריאות מערכת העיכול.
לאור עושר הרכיבים התזונתיים בגזר, ולאור כוחו המופלא בהגנה מפני מחלות, מומלץ לשמור לו "מקום של כבוד" בתפריט ולשלבו בו באופן יומיומי.
גזר בינוני יספק 100% מהמנה היומית המומלצת של ויטמין A לילדים בגילאי 8-4.
גזר גדול יספק 100% מהמנה היומית המומלצת של ויטמין A לילדים בגילאי 13-9.
1. אחת הדרכים לשלב כתום בסלט, היא להוסיף לו באופן קבוע גזר מגורד. נסו להגיע יחד עם הילדים לפתרון הזה או לפתרונות אחרים.
2. הוסיפו כתום לצלחת הירקות החתוכים.
3. שתפו את הילדים והוסיפו תלתלי גזר על-ידי שימוש בקולפן, או גפרורי גזר לסלטי עלים.
4. בבית או בבית הספר, בייבי גזר טרי, שטוף
5. שלבו גזר בפשטידות, לביבות, תבשילים מוקפצים ומרקים.
6. הכינו קינוחים טבעיים ובריאים יותר – למשל, גזר מגורד במיץ תפוזים.
7. עוגת גזר היא פתרון בריא לצורך של הילד במתוק.
מרב מור-אופיר היא תזונאית קלינית ויועצת מדעית למועצת הצמחים.

צבעו המרהיב וטעמו המתקתק של הגזר מחבבים את המרק הזה על ילדים בלי להתאמץ. קלות ההכנה מאפשרת לילדים לבשל אותו בעצמם. למדו אותם להכין את הקישוטים בעזרת חותכן ירקות או צ'סטר (כלי מיוחד המשמש לחיתוך רצועות דקיקות של קליפות הדרים).
החומרים (ל-4-6 מנות):
500 גרם גזר
1 תפוח אדמה גדול (כ-250 גרם)
1 כרישה
כמה כפות שמן זית
6 כוסות מים או מרק עוף
4-5 גבעולי פטרוזיליה
1 כף סוכר
1 כף מיץ לימון
מלח
לקישוט:
1 גזר קטן
1 זוקיני קטן
ההכנה:
1. קולפים את הגזרים ותפוחי האדמה וחותכים לחתיכות גדולות. מנקים את הכרישה ופורסים לפרוסות עבות.
2. מחממים מעט את השמן בסיר גדול, מוסיפים את הכרישה ומאדים רק עד שהיא מתרככת. מוסיפים את הגזר ותפוחי אדמה ומכסים במים. מביאים לרתיחה על להבה גבוהה.
3. מניחים את הפטרוזיליה מעל הירקות, מנמיכים את הלהבה, מכסים את הסיר ומבשלים כ-25 דקות או עד שהירקות רכים מאוד.
4. מוציאים את הפטרוזיליה ומצננים מעט את המרק. מרסקים את הירקות במעבד מזון או בבלנדר (אפשר גם בתוך הסיר, בעזרת בלנדר מוט) למחית חלקה. מחזירים לסיר, מביאים לרתיחה, מתבלים בסוכר, מיץ לימון ומלח לפי הטעם. אם המרק סמיך מדי מוסיפים מעט מים רותחים.
5. להכנת הקישוטים, צרים "תלתלים" מהגזר ומהזוקיני בעזרת צ'סטר (כלי ליצירת גזירים דקיקים מקליפת הדרים) או בעזרת מקלף ירקות. מסירים רצועות דקות מכל ירק ועורמים את ה"תלתלים" מעל כל צלחת מרק.
טיפ: כדי שרצועות הגזר יסתלסלו ביתר קלות, זורים עליהן מעט מלח וממתינים כמה דקות.
המתכון באדיבות מועצת הצמחים.