אדום עולה: מדוע חשוב לאכול עגבניות

צבעה האדום של העגבניה נובע מפיגמנט בשם "ליקופן" שתורם להפחתת הסיכון לסרטן ומסייע לשמירה על בריאות העין ועל תפקוד המוח. הנה כמה טיפים שיסייעו לכם לשכנע את הילדים לאכול אותה וגם מתכון מהיר לפסטה ברוטב עגבניות המבוסס כולו על מוצרים טריים

nrg מעריב | 1/3/2012 10:41 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בתקופת הילדות מונחת התשתית למניעת מחלות עידן השפע, סיבה טובה להגביר את צריכת העגבניות האדומות בתזונת הילדים. 

הנה כמה סיבות לאכול עגבניה:

1. צבעה האדום של העגבנייה נובע מהפיגמנט האדום ליקופן. חומר זה הוא נוגד-חמצון יעיל, התורם להפחתת הסיכון לסרטן, כגון סרטן הערמונית. הליקופן וכן רכיבים נוספים בעגבנייה, תורמים גם להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם ולהגנת העור מפני נזקי קרינת השמש. יכולתו של הליקופן לפעול כנוגד חמצון יעיל עשויה לתרום גם לשמירה על בריאות העין ועל תפקוד המוח. 

2. בישול העגבנייה מעלה את זמינות הליקופן, אם כי אין בכך המלצה להעדיף עגבניות מבושלות על טריות. גם נוכחות כמות קטנה של שמן, כמו שמן זית, תסייע בכך. העגבנייה מהווה המקור העיקרי לליקופן בתזונה, לכן מומלץ לשלב בתפריט לפחות מנה אחת של עגבניות טריות או מבושלות באופן יומיומי.

3. העגבנייה מכילה חומצות פנוליות, הידועות בכוחן למנוע היווצרותם של ניטרוזאמינים. הניטרוזאמינים הם קבוצת חומרים מסרטנים שנוצרים בעיקר על-ידי הגוף וכן נמצאים בסוגים מסוימים של מזון מעובד.

העגבנייה עשירה במיוחד בויטמין C, נוגד חמצון יעיל, התורם לשמירה על מרכיבי הגוף מפני נזקי חמצון. צריכתו קשורה בהפחתת הסיכון למגוון מחלות עידן השפע. ויטמין C תורם גם לשיפור ספיגת הברזל, סיבה אחת מיני רבות לשלב סלט ירקות טרי או לפחות עגבנייה בכל ארוחה הכוללת מקורות לברזל, כגון בשר. עגבנייה אחת מספקת 65% ממנת ויטמין C היומית המומלצת לילדים בגילאי 8-4. עגבנייה אחת מספקת כ-30% ממנת ויטמין C היומית המומלצת לילדים בגילאי 13-9.
  
4. עגבניות מהוות מקור לויטמין 6B, ויטמין A, ויטמין K ואשלגן.

אילוסטרציה
מומלץ לשלב בתפריט לפחות מנה אחת של עגבניות טריות או מבושלות באופן יומיומי. אילוסטרציה
איך גורמים לילדים לאכול עגבניה?

1. עגבנייה היא אחד הירקות האהובים על ילדים ועל מבוגרים כאחד. נצלו את האהדה הזו והכינו באופן קבוע תבשילים ביתיים המבוססים על רטבי עגבניות כמו פסטה, קציצות ועוד.

2. הכינו מרקים בצבעים שונים, ביניהם מרק אדום מעגבניות.

3. הקפידו על כך שהילדים יאכלו בכל ארוחה ירקות טריים ובעיקר עגבניות. הירקות הטריים תורמים להגברת צריכת הסיבים התזונתיים, להגברת ספיגת הברזל, הם מאזנים את הצריכה הקלורית ואת צריכת הנתרן בארוחה דרך אספקת אשלגן, מעשירים את הגוף בנוגדי חמצון ועוד.



4. צורתן של עגבניות השרי אטרקטיבית יותר, ותוכל לסייע להגברת צריכת העגבניות בבית ובבית הספר.

5. עגבניות אפויות הן מתקתקות וטעימות. אפו חצאי עגבניות ותבלו בשמן זית, פלפל ומעט מלח. אפשר להוסיף גם עשבי תיבול או גבינה.

באדיבות מרב מור-אופיר, תזונאית קלינית ויועצת מדעית למועצת הצמחים

יחצ
פסטה ברוטב עגבניות. יחצ
פסטה עם עגבניות שרי בשמן זית וזיתים

פסטה היא מאכל ילדים מובהק והשילוב בינה לבין רוטב עגבניות כמעט מובן מאליו. המתכון הזה מציע לא רק שינוי מרענן – אלא גם דרך מהירה יותר לבישול הרוטב, המבוסס כולו על מוצרים טריים. ילדים גדולים יכולים להתקין אותו בעצמם – חובה להיזהר בזמן שמטגנים את העגבניות, שכן הן עלולות להתיז כשהן מגירות את נוזליהן.

החומרים (ל-6 מנות):

1 חבילה (500 גרם) פסטה קצרה
3 כפות שמן זית
1 סלסילה (כ-400 גרם) עגבניות שרי, חצויות
2 שיני שום כתושות
מלח
1 כפית סוכר
1 כף מיץ לימון
12 זיתים שחורים, מגולענים וחתוכים לחתיכות קטנות
3 גבעולי בזיליקום טרי, קצוץ גס

ההכנה:

1. מבשלים את הפסטה במים מומלחים לפי ההוראות שעל האריזה, מסננים ושומרים בצד.

2. יוצקים את השמן לסיר שטוח ומוסיפים מיד את העגבניות החצויות. מבשלים על אש בינונית, תוך כדי בחישה תכופה, כ-7 דקות, עד שהעגבניות מתרככות מעט אך עדיין שלמות.

3. מוסיפים את השום ומבשלים תוך בחישה עוד דקה.

4. מוסיפים לסיר את הסוכר, מיץ הלימון ומעט מלח ובוחשים היטב. מוסיפים את הפסטה ומערבבים עד שהיא מתחממת מחדש ומכוסה היטב ברוטב. טועמים ומוסיפים עוד מלח, אם צריך.

5. מסירים מהאש ובוחשים פנימה את הזיתים והבזיליקום. מגישים מיד.

טיפ: אפשר לזרות על הפסטה החמה גבינה – פרמזן מגוררת או ריקוטה מפוררת.

המתכון באדיבות מועצת הצמחים.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

ירק החודש

צילום: שאטרסטוק

מידע, טיפים ומתכונים שיעזרו לשכנע את הילדים לטעום מירקות העונה

לכל הכתבות של ירק החודש

מחשבון הריון

אנא הזיני את תאריך המחזור האחרון שלך:

פייסבוק

מדורים