מי גאון של אמא? כל הסימנים שהפעוט שלכם מחונן
אם הפעוט שלכם פעיל מאוד, מתפתח מהר, ובאופן כללי סקרן ועירני מאוד לסביבתו יכול להיות שהוא בעל פוטנציאל גבוה להיות מחונן. את האישור הרישמי תוכלו לקבל רק בית ספר. בינתיים, קבלו כמה טיפים שיעזרו לכם לזהות את הסימנים

אבל הגדרה של 'מחוננות' היא הגדרה סטטיסטית: על פי המדיניות של משרד החינוך, ילד מחונן הוא בעל יכולות לימודיות (קוגניטיביות) גבוהות במיוחד - מבחינת רמת הנדירות הסטטיסטית - באחוזונים העליונים באוכלוסייה. בנוסף, עליו להיות בעל מוטיבציה ויצירתיות מעל לחציון השנתון.
במונחים של I.Q מדובר על מנת משכל של 135 ומעלה. אישור "רשמי" על מחוננות מגיע רק לאחר מבחני קבלה לתכניות ייחודיות שנערכים ביוזמת משרד החינוך - בסוף כתה ב' או ג', אולם יש תחומים בהם מחוננות מתבטאת בגיל צעיר יותר.
למבחן וכסלר, המשמש למדידת האינטליגנציה של ילדים, יש גרסה המשמשת לאבחון ילדי גן, והיא יכולה לתת רמזים למחוננות אפילו מוקדם יותר.
איתור וטיפוח ילדים מוכשרים בעלי פוטנציאל למחוננות בגילאים צעירים הינו צורך אותו מעלים הורים ואנשי חינוך רבים. יש להזכיר כי בגיל זה קיימת חשיבות רבה מאוד, בראש ובראשונה, למתן מענה לצרכים הרגשיים, הפיסיולוגים והחברתיים של הילד.
איתור הילדים בגיל הרך הינו מורכב, שכן מבחן אינטליגנציה בגיל הרך איננו מהימן דיו, מדידות האיי-קיו בגילים האלה אינן יציבות ופעמים רבות אינן משקפות את מלוא הפוטנציאל של הילדים. זאת מכיוון שלילדים בגיל זה טווח קשב קצר ובמקרים רבים הם חשים שלא בנוח עם הבוחן.
בנוסף, יתכן מצב בו המבחנים לגיל הרך בנויים על דרישות מילוליות שאינן מותאמות לגיל הילד. ילדים מאוד יצירתיים או בעלי כישרונות יוצאי דופן בתחום האמנות, המוסיקה והספורט למשל, עלולים להישמט פשוט כי המבחן אינו בודק זאת.
מגבלה נוספת של המבחן הוא עצם היותו תלוי תרבות. ילדים מסביבה דלה וטעונת טיפוח יקבלו ציונים נמוכים, שאינם משקפים בהכרח את הפוטנציאל האינטלקטואלי שלהם. לכן יש לקבל מידע משלים באמצעות אבחון שבו מתקבל מידע מהדמויות החינוכיות המלוות את הילד: גננת והורים.

לאלו דברים יש לשים לב כדי לאתר ילדים בעלי פוטנציאל?
לעתים ההורים או הגננת מבחינים בתפקוד יוצא דופן של הילד. אצל תינוקות עם פוטנציאל למחוננות אפשר להבחין במאפיינים כמו ערנות גבוהה לסביבה, פחות צורך בשינה, פעלתנות גבוהה יותר, זיהוי דמויות מוכרות בגיל מוקדם יחסית, ובאופן כללי התקדמות מהירה יותר באבני הדרך של ההתפתחות.
בגיל הגן ניתן כבר להבחין בסימנים ברורים יותר, כמו זיכרון מעולה, הנאה והתלהבות מהלמידה ויישום מהיר שלה, אוצר מילים רחב באופן יוצא דופן, פתרון תרגילים מסובכים בעל פה סקרנות רבה, הסקת מסקנות ופתירת בעיות באופן יצירתי ומקורי. לילדים אלו דמיון מפותח, רגישות לסביבה והבחנה בפרטים, תובענות, יצירתיות וצמא לידע.
הרבה פעמים מתרשמים מהשאלות החקרניות של הילד, מהסקרנות הבלתי נלאית שלו, עולם האסוציאציות וכן מהזיכרון והידע שהוא אוסף בעצמו. ילדים אלה מפגינים צורך מתמיד בגרייה אינטלקטואלית, שאלות בלתי פוסקות,
במקרים רבים, היכולת האינטלקטואלית והמילולית של ילדים מחוננים בגיל הרך היא מעל הממוצע, אולם ההתפתחות הפיסיולוגית, הרגשית והחברתית היא ממוצעת או נמוכה מהממוצע לבני גילם.
זיהוי פערים אלו ופיתוח ההיבטים הרגשיים, הפיסיולוגיים והחברתיים של הילד חשובים מאוד והם בעלי השלכות משמעותיות על התפתחות הילד ותפקודו היעיל בתחומים השונים בעתיד.
צריך רק לחזור ולהזכיר למבוגרים בחייו של הילד (הורים וגננות), כי למרות חכמתו הרבה, הוא עדיין ילד עם צרכים, רצונות ובעיקר מגבלות של ילד צעיר.
ד״ר שרית סגל היא ראש התוכנית לפסיכולוגיה ויישומיה במכללת לוינסקי לחינוך.