
ארוחת ילדים: 10 טיפים לתזונה נכונה בגן הילדים
כשילד נכנס לראשונה לגן, משתנים הרגלי האכילה שלו. איך תוודאו שהוא אוכל ארוחות מאוזנות? ומה התפריט היומי המומלץ? 10 טיפים שיעזרו להוריד את מינון הלחץ

פעוטות רבים יפגשו בפעם הראשונה מסגרת של גן פרטי / גן מועצה או מעון, לאחר שהייה ארוכה עם מטפלת, עם אחד ההורים או עם הסבתא.
מבחינת ההורים, נוסף על הפרידה מהפעוט, קיים גם חשש לגבי איכות התזונה בגן. בבית ידעתם תמיד מה וכמה הילד אוכל. אם היה מסרב לאכול הייתם אולי מנסים בכוח לשכנע אותו לאכול (דבר לא מומלץ כמובן).
במסגרת של חמישה ילדים או יותר, כאשר כולם אוכלים ביחד ואין יחס אישי בזמן ההאכלה, הכללים וההרגלים התזונתיים משתנים. הפעוט שלכם יהיה חשוף לאכילה בצוותא, למאכלים חדשים ולמרקמים וטעמים שונים ממה שהכיר בבית.
כמה ארוחות אוכלים בגן ואיזה סוגי מזון צריכים להיות בתפריט?
הנה דוגמה לתפריט ארוחות מומלץ בגן:
ארוחת בוקר: מורכבת מפחמימה (לחם לבן או מקמח מלא, דגנים), חלבון (גבינה, ביצה, טונה, חלב), שומן (טחינה, אבוקדו) וירק.
ארוחת ביניים: פירות העונה (אין צורך ביותר מפרי אחד).
ארוחת צהריים: פחמימה (אורז, פתיתים, פסטה, בטטה, קינואה, בורגול, קוסקוס) מנת חלבון מהחי (עוף, הודו, בקר, דג) או חלבון מהצומח (סויה קטניות) וירק מבושל (גזר, שעועית ירוקה, כרובית, קישוא) או מרק.
ארוחת ביניים (לילדים שנשארים מאוחר בגן): לחם עם ממרח כגון טחינה, ריבה, ממרח חרובים, חלווה, סילאן, ממרח שקדייה או עוגיית טחינה.
אם ארוחת הצהריים לא בשרית, יש אפשרות לתת ארוחת ביניים חלבית, כגון: יוגורט, כוס חלב, או לחם עם גבינה.
יש מרכיבים שלא כדאי שיהיו בתפריט של הפעוט בגן: חטיפים שלא תורמים להתפתחות של הילד, ממתקים ומיצים ממותקים שעלולים לגרום לעששת. השתייה המומלצת היא אך ורק מים.
חשוב לדעת שאם הגן לא מחזיק את כל סוגי המזון זה עדיין לא אומר שהתפריט של הפעוט לא מאוזן.

1. האכילה היא סביב שולחן אוכל. כל הילדים יושבים גם אם הם לא רוצים לאכול.
2. הארוחות בגן הן קבועות ובאותן שעות.
3. הילד נדרש לאכול ללא עזרה, או עם מינימום של עזרה, מה שתורם לעצמאותו של הפעוט.
4. הארוחות בדרך כלל מאוזנות,
5. במידה והילד מסרב לאכול, לא מספרים סיפור ולא רודפים אחריו.
6. בדרך כלל, רוב הילדים נוטים לאכול טוב יותר בגן מאשר בבית.
7. לפעוט יש הזדמנות להתנסות באוכל חדש בגן.
1. אם הילד שלכם בתקופה הראשונה אוכל פחות או מסרב לאכול, אין סיבה להכנס ללחץ. הוא צריך להתרגל לסביבה, לאווירה חדשה ולדמויות חדשות. לאחר תקופת ההסתגלות הוא יחזור לאכול כרגיל.
בנוסף, יתכן שבתקופה הראשונה יילך לישון מאוד מוקדם, מה שעלול ליצור רושם שהוא מפספס ארוחה. אין סיבה לפאניקה. ראשית, הוא יאכל יותר למחרת ושנית, עם הזמן הוא יאזן את עצמו מבחינה תזונתית.
2. שמרו על שגרת היום: אם הפעוט שלכם רגיל לקחת בקבוק חלב/ תמ"ל או לאכול ארוחת בוקר לפני הכניסה לגן, תמשיכו לעשות זאת, ייתכן שעם הזמן הוא יעדיף לאכול את ארוחת הבוקר בגן.
3. חזרו לסדר: יש להקפיד על שינה רציפה. השינה תורמת לרוגע, לערנות, לריכוז ולאכילה שלווה ומווסתת (ילדים עייפים אוכלים פחות).
4. ילד שנכנס לגן עלול לחלות יותר, מה שעלול להשפיע לרעה על התיאבון. אין צורך לדאוג, ברגע שהוא יבריא, הוא יחזור לאכול כרגיל.
5. חלק מהילדים יאכלו כמעט את רוב הארוחות בגן, אך חשוב להמשיך לאכול לפחות ארוחה אחת משפחתית (בדרך כלל ארוחת ערב).

6. חשוב שתדעו שהילדים ברוב הגנים/מעונות יום מקבלים מזון בריא ואיכותי: גנים עירוניים ומעונות יום נמצאים תחת פיקוח משרד החינוך. על גנים פרטיים אין פיקוח אבל רובם מאמצים את הסטנדרטים התזונתיים שקיימים בגנים עירוניים.
7. מעונות יום (נעמת, ויצ"ו ) שומרים על מטבח כשר וחלבי ואין ארוחות בשריות. כתחליף, הפעוטות מקבלים חלבון מהצומח (סויה, קטניות: עדשים, גרגירי חומוס ושעועית לבנה), דגים וכמובן ביצים, חלב ומוצריו. מומלץ להוסיף 3 פעמים בשבוע ארוחה בשרית בערב, המכילה עוף, הודו או בקר, כדי שיקבלו מספיק ברזל.
8. לכל גן/מעון יש תפריט משלו, אל תהססו לבקש לראות אותו.
9. אם אתם רוצים להתערב בצורה חיובית בתזונה של ילדכם, הרשמו לוועד הגן. כך יהיה לכם יותר כוח להשפיע.
10 . סמכו על צוות הגננות, הן רבות ניסיון ויודעות מה לעשות כאשר ילד בררן באוכל או מסרב לאכול.
בריגי'ט כוכבי היא דיאטנית קלינית בעמוד הפייסבוק של תזונה נבונה עם גמדים.