קלוריות: איך הן נוצרות ועל מה הן משפיעות?

עם פירוקו הכימי בגוף של הקשר שבין רכיבי התזונה משתחררת הקלוריה - לה השפעה רבה על התפריט

אדוה היימן | 9/3/2010 14:55 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
קלוריות הן מדד לכמות אנרגיה. בבניית קשר כימי מושקעת אנרגיה שמשתחררת עם פירוקו. ככלל, אנרגיה אצורה בקשרים הכימיים של רכיבי תזונה כמו חלבונים, פחמימות ושומנים. כאשר הקשרים האלו מתפרקים בגוף, משתחרר אנרגיה שנמדדת בקלוריות.
שומרים על המשקל
שומרים על המשקל צילום: nubuck, sxc

גרם אחד של פחמימות וגרם אחד של חלבון משחררים ארבע קלוריות, גרם אחד של אלכוהול משחרר שבע קלוריות וגרם אחד של שומן משחרר תשע קלוריות. הגוף נדרש לקלוריות לשם קיום, כשרמת הקלוריות משתנה בהתאם למין, גיל, גובה, משקל ורמה מסוימת של פעילות גופנית.

משקל הגוף שלנו מושפע בעיקר ממאזן הקלוריות: רמת הקלוריות הנצרכת מול הרמה הנדרשת. עודף קלוריות במזון עלול לגרום להשמנה, בעוד שחוסר יביא לירידה במשקל.

כל מזון שאנחנו צורכים, מכיל לפחות את אחד מרכיבי התזונה. לכן, כל מזון מכיל קלוריות. מאחר שהשומן מכיל כמות כפולה ויותר מחלבונים ופחמימות, ככל שמזון יהיה עשיר יותר בשומן, כך הוא יכיל יותר קלוריות.
קושי בתכנון תפריט בריא

ממתקים המכילים בעיקר סוכרים ושומנים, הם לרוב עתירי קלוריות כמו גם מזונות אחרים עשירים בשומן (שמן, פיצוחים, חטיפים מלוחים). לעומת זאת, ירקות ופירות מכילים רק פחמימות ומים, ולכן מכילים פחות קלוריות בדומה לדגנים.

פרט לקלוריות, המזון שאנחנו צורכים מכיל רכיבי תזונה החיוניים לבניית הגוף ולתפקודו התקין (פחמימות, סיבים, חלבונים, שומנים לא רוויים, ויטמינים, מינרלים, מים). בסופו של דבר, יוצא שאכילה של מזון מסוים, מביאה לצירוף של קלוריות ורכיבי תזונה חיוניים.

עובדה זו יוצרת את הקושי העיקרי בתכנון תפריט בריא:

בעוד שאנחנו מצווים בחיסכון קלורי, כדי לקבל את כל רכיבי התזונה בכמות מספקת אנחנו נדרשים לאכול כמות מסוימת של מזון המכיל קלוריות.

תפריט בריא יכלול מזונות בהם רכיבי תזונה חיוניים, ומעט קלוריות. ירקות ופירות, דגנים, בשרים וגבינות עם אחוז שומן נמוך - אלו מכילים כמות קלוריות בכמות לא רבה, במקביל לרכיבים חיוניים רבים. חשוב להבחין, כי רק מוצר המכיל פחות מ-40 קלוריות ל-100 גרם/מ"ל נחשב דיאט. מוצר מקביל יכול להיקרא "מופחת קלוריות" או "לייט", אם הוא מכיל לפחות כמות קלוריות הפחותה בשליש מהמוצר המקביל.

המרכיב החשוב בבריאות

סוכר, שומן רווי ושומן טראנס הם מרכיבים במזון בעל ערך קלורי רב, לא חיוניים ומזיקים. מזון המכיל כמות גדולה של מרכיבים אלו (ממתקים, משקאות ממותקים, מוצרי מאפה, חטיפים, נקניקים) יכיל קלוריות רבות ומעט מאד, אם בכלל, רכיבי תזונה חיוניים יחסית לכל קלוריה שנאכלת. מזונות מסוג זה נקראים קלוריות ריקות.

בדיאטות הרזיה, יחד עם הצמצום בצריכת הקלוריות, אנחנו אוכלים פחות. המשמעות היא קבלה פחותה של קלוריות, במקביל לחוסר ברכיבי תזונה חיוניים. מדובר במצב בו אנחנו עלולים לפתח לאורך זמן חסרים תזונתיים, לכן בדיאטות הרזיה מצווה עלינו להקפיד עוד יותר על מאכלים יעילים תזונתית עם פחות קלוריות והרבה רכיבים חיוניים.

התזונה שלנו היא המרכיב החשוב ביותר בשמירה על בריאותנו. בכוחה לשמר את מצבנו הגופני, ולזרז תהליכים מזיקים המהווים גורמי סיכון למחלות רבות. אנחנו מחויבים להתייחסות רצינית ומקצועית לתפריט שלנו - אין זה פשוט להרכיב תפריט בריא ומאוזן.

מומלץ להתייעץ עם אנשי מקצוע, תזונאים ודיאטנים, בהרכבת תפריט שיכלול גם את רמת הקלוריות הנחוצה לכל אחד מאיתנו, ואת כל רכיבי התזונה החיוניים, ללא הרכיבים המזיקים.

הכותבת היא מנכ"לית עמותת עתיד - עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל

רוצים להמשיך לדון בנושא? כנסו לפורום דיאטות ואורח חיים בריא בתפוז

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עושים שריר

מדור עושים שריר מציג תשובה קולעת לשאלות ממוקדות בנושא כושר גופני

לכל הכתבות של עושים שריר

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים