גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


חובה לקרוא

לכבוד שבוע הספר, "סופשבוע" ו-nrg תרבות מאחדים כוחות: סופשבוע בדקו מה בכירי העורכים, המו"לים, המבקרים והחוקרים מחשיבים בתור הספרים הטובים ביותר שנכתבו בעברית מאז קום המדינה. nrg תרבות רוצה לדעת מה אתם חושבים. מצביעים למטה

מערכת סופשבוע | 1/6/2007 11:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר

אחד הדברים המפתיעים בעולם הספרותי הוא כמות האמוציות שהוא מעורר, בניגוד מובהק לדימוי שלו. בתוכניות הספרות בטלוויזיה מתנהלים למראית עין דיונים יבשושיים בין אינטלקטואלים מנומסים, אבל מתחת לפני השטח רוחשים יצרים עזים. קנאת סופרים, קנאת מבקרים, קנאת קוראים. 

לכן, כשמערכת "סופשבוע" החליטה כי לקראת שבוע הספר ייבחר הרומן הישראלי הגדול ביותר, היה ברור שמדובר בכניסה לשטח אש. ובאמת, כל ישיבות המערכת בנושא הסתיימו בצעקות, מה שרק חיזק את האמונה בפרויקט. משהתקבלו תשובות המשתתפים במשאל – כולם אנשי ספר ותרבות מוכרים – והושלם דירוג הספרים, העניינים הפכו מתוחים עוד יותר: לאחד היה חסר ספר מסוים בצמרת, מישהו אחר חשב שסופר ספציפי הושמט, שלישי דיבר על דורות ומגזרים שלמים שקופחו. איש לא נותר אדיש אל מול הרשימה שהתגבשה.

הסיבה לכך ברורה: בעידן שבו נראית הישראליות כמו משהו מסוכסך ומפולג במיוחד, שואף הפרויקט הזה דווקא לשרטט קנון מסוים, "מדף ספרים ישראלי" שהוא בגדר קריאת חובה בכל בית. זהו ניסיון להחליט מה "ראוי" ומה "טוב", והוא אינו יכול להיות מנותק מהקשרים היסטוריים, פוליטיים, תרבותיים ואתניים. לכן הוא כל כך מעורר אמוציות.

ברשימה שהתקבלה לבסוף מעורבבים ספרים שנכתבו כמעט עם קום המדינה בצד ספרים שנכתבו
בשנים האחרונות; ספרים שהפכו רבי מכר, בצד כאלה שתהילתם היא בעיקר בפי המבקרים; ספרים שהיוו נקודת מפנה מיד עם יציאתם, בצד כאלה שהתיימרו – והצליחו – פשוט לספק קריאה איכותית וקולחת.

ברור שרשימות מהסוג הזה מספרות תמיד משהו על רוח התקופה שבה הן מגובשות: על מה ומי אופנתיים כרגע, איזה ספר נחשב כחשוב ועדכני לעומת אחר שנחשב כיום כמיושן. אפשר להניח שאילו היה המשאל הזה נערך לפני עשור או שניים, היו כמה וכמה סופרים נהנים מדירוג טוב יותר.
ברור גם שהמגבלה שלפיה ישתתפו במשאל רק ספרי פרוזה שנכתבו לאחר קום המדינה, עשתה עוול לספרי שירה, למחזות, ולענקים כמו י.ח. ברנר, דוד פוגל וש"י עגנון, שרבות מיצירות המופת שכתב הושלמו לפני קום המדינה (הטכניקה שלפיה גובשה הרשימה מפורטת בעמוד הבא).

ועדיין, אנחנו שלמים מאוד עם הרשימה שלהלן. היא בהחלט מזמינה דיון, פותחת ויכוח, בוודאי מחטיאה פה ושם. אבל היא גם מאגדת איכות, מצביעה על יצירות בעלות ערך, מגרה לקריאה ויכולה להוביל בביטחה כל קורא בין הקלאסיקות של הספרות העברית.

ואם כבר מוזכרים שוב הקוראים שבשבילם הושקע המאמץ הזה, גם להם ניתנת כאן הזכות להשפיע. "מעריב" מזמין כל קורא להביע את דעתו ולציין כל ספר שחסר לו ברשימה שמתפרסמת כאן. ניתן לעשות זאת על ידי משלוח מייל לכאןאו להיכנס ולהצביע כאן. תיקונים, עדכונים והערות קוראים מעניינות יתפרסמו בהמשך. בינתיים, אפשר פשוט לחגוג ספרות עברית במיטבה.
חוגגים את הספרות עברית. צילום: עיבוד מחשב
חוגגים את הספרות עברית. צילום: עיבוד מחשב 
כך נבחרה הרשימה

כדי לקבוע מהו הספר הישראלי הטוב ביותר פנתה מערכת "סופשבוע" לשורה ארוכה של אנשי ספר מובילים: מבקרים, עורכים, מו"לים וחוקרי ספרות. כל אחד מהם התבקש להעביר רשימה לא מדורגת של עשרת ספרי הפרוזה שלטעמו הם "הטובים ביותר שנכתבו בעברית". הרוב נענו ברצון; מעטים סירבו.

הבחירה נעשתה ללא שום הגבלה, ולא מתוך רשימה סגורה כלשהי. הכלל היחיד שהוכתב למשתתפים היה לבחור רק יצירות שנכתבו לאחר קום המדינה. זה התחייב כדי למקד את המשאל, גם אם היה ברור שהמחיר הוא פגיעה ביצירות מופת שנכתבו קודם לכן.

לכל אחד מ-25 המשתתפים הובטח שהבחירות האישיות לא יתפרסמו, כדי לשחרר אותם מתלות כלשהי בגורמים חיצוניים. כדי לנטרל את האפשרות שחלק מהמשתתפים יבחרו דווקא בספרים שיצאו בהוצאה שהם שייכים אליה הקפידה המערכת על תמהיל מדויק של המשתתפים: הוצאות שונות, תחומי עיסוק שונים בעולם הספרות, דורות שונים, וכאלה שכלל אינם קשורים בקשרי עבודה ומחקר לעולם הספרות.

25 הרשימות האישיות שוקללו במערכת, ונמנה מספר הפעמים שבהן צוין ספר כלשהו בכל אחת מרשימות המשתתפים במשאל. כך נוצרה רשימה מובהקת של עשרה ספרים שבלטו מעל כולם. ספרים שזכו למספר קולות זהה עלו להצבעה נוספת בתוך מערכת "סופשבוע", שלה ניתן "קול אחד" כדי להכריע בין ספרים צמודים. זה נדרש בשלושה מקרים בלבד, שבאחד מהם לא היתה הכרעה, לכן את המקום העשירי חולקים שני ספרים.

כפי שעולה מהתוצאות, בראש הרשימה בלט "זכרון דברים" של יעקב שבתאי, הרומן הטוב ביותר לפי משאל זה. הוא זכה בתואר ברוב מוחץ, לאחר שהופיע בשני שלישים מהרשימות האישיות. 

התהליך

מסך כל הרשימות האישיות, ולאחר פסילת ספרים ספורים אשר חרגו מהקריטריונים והצליחו להסתנן למרות הבדיקה שביצענו עם הגעת כל רשימה למערכת למשל, "מכתבים מנסיעה מדומה" של לאה גולדברג, מ-37', נמנו 105 ספרים.

יעקב שבתאי ודויד גרוסמן הם הסופרים הפופולריים ביותר בפרויקט. 19 רשימות כללו אותם בתוכן, עם ספרים שונים. יהושע קנז וס.יזהר תרמו את מספר הספרים הגבוה ביותר לרשימה, חמישה כל אחד.

אהרן אפלפלד, יצחק בן נר, יוסל בירשטיין, יהודית הנדל, סמי מיכאל, דן צלקה וצרויה שלו הפגינו נוכחות, אך לא זכו להיכלל ברשימת ה-40 בגלל שהבוחרים בהם נחלקו בבחירות הספרים של אותם יוצרים.

הופעות מפתיעות ברשימה הכללית נרשמו לשתי סופרות נשכחות ויוצאות דופן. הראשונה היא פנינה כספי בספרה "שונה" (הוצאת יחדיו,80'), השנייה היא אריאלה דים עם "אחריך בנימין" (הוצאת שלם,81').

שניים ממשתתפי המשאל הפתיעו בבחירה של ספרי ילדים בעשירייה שלהם, שניהם משנות החמישים, שניהם מאת משוררים: "שמוליק קיפוד" מאת כוש, שם העט של ט' כרמי (ספריית פועלים,55') ו"דירה להשכיר" מאת לאה גולדברג, ספריית פועלים,59'.

שני משתתפים אחרים הפתיעו בבחירת ספרי נוער עטורי פרסים שעוסקים בשואה: "האי ברחוב הציפורים" מאת אורי אורלב (כתר,81') ו "כפכפי העץ של אנדרה" מאת צרויה להב (כנרת, 2002).

חנוך גריזצקי
יהושע קנז, מחבר התגנבות יחידים חנוך גריזצקי
רשימת הזוכים

במקום הראשון: זכרון דברים - יעקב שבתאי
במקום השני: התגנבות יחידים - יהושע קנז
במקום השלישי: ימי צקלג- ס. יזהר
במקום הרביעי: ספר הדקדוק הפנימי - דוד גרוסמן
במקום החמישי: סיפור על אהבה וחושך - עמוס עוז
במקום השישי: עיין ערך אהבה - דוד גרוסמן
במקום השביעי: שירה - ש"י ענגון
בקום השמיני: דולי סיטי - אורלי קסטל בלום
במקום התשיעי: מולכו - א.ב. יהושע
במקום העשירי: בכפיפה אחת - עמליה כהנא כרמון

שאר הזוכים:
11. מר מאני (יהושע)
12. זה עם הפנים אלינו (מטלון)
13.  חדר (שמעוני)
14. החיים כמשל (שדה)
15. מיכאל שלי (עוז)
16. ספר יוסף (הופמן)
17. בדרך אל החתולים (קנז)
18.  החולה הנצחי והאהובה (לוין)
19. המעברה (בלס)
20. מלך בשר ודם (שמיר)
21. מקדמות (יזהר),
22. סוף דבר (שבתאי)
23. ערבסקות (שמאס)
24. שואה שלנו (גוטפרוינד)
25. אדם בן כלב (קניוק)
26. געגועיי לקיסינג'ר (קרת)
27. החי על המת (אהרן מגד)
28. היכן אני נמצאת (קסטל בלום)
29. הספר המשוגע (גורי)
30. חבלים (חיים באר)
31. חמסין וציפורים משוגעות
32. כימים אחדים (שלו)
33. מוות במשפחה (רביקוביץ)
34. מות הזקן (יהושע)
35. מכתבים מנסיעה מדומה (גולדברג)
36. סוגרים את הים (קציר)
37. חירבת חיזעה (ס. יזהר)
38. עד הנה (עגנון)
39. עיר ימים רבים (שולמית הראבן)
40. רומן רוסי (שלו)

ישראל סאן
יעקב שבתאי, מחבר זכרון דברים ישראל סאן
השתתפו בדירוג הספרים:

רם אורן, מו"ל, קשת

דנה אלעזר-הלוי, עורכת המוסף הספרותי של "מעריב"

דב אלפון, עורך ראשי, זמורה ביתן כנרת

דביר הילה בלום, עורכת ספרות מקור, זמורה ביתן כנרת דביר

אריק גלסנר, מבקר, המוסף הספרותי של "מעריב"

סמי דואניאס עורך מדור "ספרים", "Time Out Tel Aviv"

אלי הירש, עורך ספרות מקור, חרגול

אילנה המרמן, עורכת, עם עובד

רונית ויס-ברקוביץ, עורכת ספרות מקור, כתר

רנה ורבין, עורכת ספרות מקור, ידיעות ספרים

פרופ' חנן חבר, ראש החוג לספרות עברית, האוניברסיטה העברית

יוסף כהן, מו"ל, הוצאת עברית נילי מירסקי, עורכת, עם עובד

אריאנה מלמד, מבקרת ספרות

נעה מנהיים, עורכת ספרי מקור, זמורה ביתן כנרת דביר

דרור משעני, עורך מוסף "ספרים", "הארץ"

יהושע סובול, מחזאי

זיסי סתוי, לשעבר עורך המוסף הספרותי ב"ידיעות אחרונות"

אביגדור פלדמן, עורך דין

חיים פסח, עורך

פרופ' מנחם פרי, עורך הספרייה החדשה-הקיבוץ, המאוחד; החוג לספרות, אוניברסיטת תל אביב

עידן צבעוני, מו"ל ועורך, רסלינג

פרופ' עוזי שביט, מנכ"ל הקיבוץ המאוחד; החוג לספרות, אוניברסיטת תל אביב

פרופ' יגאל שוורץ, ראש המחלקה לספרות עברית, אוניברסיטת בן גוריון

עדי שורק, עורכת ספרות מקור, רסלינג

ראובן קסטרו
ס, יזהר, מחבר ימי צקלג ראובן קסטרו
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
  • עוד ב''ספרות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
ניווט מהיר
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים