11. חידת שלום חנוך: טקסט פוליטי
השירים שהפכו את חנוך לפה של דור שלם, והמחיר ששילם
"כמה עוד גולני מול מתאבד בודד/ לא מאלוהים ממך אני חרד"

שנות התשעים נחשבות לתקופת ההתכנסות של שלום חנוך. מדי כמה שנים הוא שחרר אלבום חדש, אבל לא הצליח לכבוש מחדש את המדינה. "בגילגול הזה" (91') נחשב לאלבום אינטימי יותר. באופן מפתיע דווקא השיר שכתב כפרודיה, "ככה וככה", הפך ללהיט הגדול. זה סימן מגמה שתימשך גם בשנים הבאות: דווקא השירים שחנוך פחות מעריך, אלה שנכתבו בבדיחות הדעת או נכנסו לאלבום ברגע האחרון, הושמעו יותר.
"א-לי-מות" שיצא ב-94' כמו "ערב ערב" (97') ו"בגילגול הזה" ביססו את המעבר משירת היחיד של חנוך לשירה פוליטית, מגמה שהחלה ברצף הלהיטים ב"מחכים למשיח". השירים ההם הפכו את חנוך לפה של דור שלם, עמדה שאותה מעולם לא מילא לפניו זמר מקומי. השורות נאמרו בלהט, ביטחון עצמי ואמונה.
במבט לאחור, הזרעים נזרעו מוקדם יותר. בשנות השמונים הופיע חנוך בכנס של "יש גבול" והביע את עמדתו הברורה נגד מלחמת לבנון. הוא גם לא היסס לצאת ב-83' בחריפות נגד אריק שרון.
"אריק שרון זה שיא הפחד", אמר לעיתון "העיר". "אני פוחד ממה שהוא מייצג. הוא מזכיר לי דברים שאני לא רוצה להגיד עכשיו. שיירד מהבמה או שישנה את דעתו. אם הוא בתנופה קדימה - אז אנחנו נאכל אותה. נשלם גם בשביל כל הטעויות שיהיו לו, כמו שעד עכשיו אנחנו משלמים". על השאלה מה הוא חושב על מי שצועק "אריק מלך ישראל", ענה: "טיפש. טיפש גמור. הולך נגד עצמו".
פעם נוספת לקח חנוך לעצמו תפקיד שאף אחד אחר מלבדו לא יכול היה למלא. הקיבוצניק שהלך בשדות, מלך האיצטדיונים, היה המועמד המושלם לדבר בשמו של דור שלם שמאס בכוחנות ובכיבוש ורצה להתחיל לדבר שלום עם הפלסטינים, שלום עכשיו. כיום, כשהצעד הכי פוליטי של זמרים מסתכם בפריטה על גיטרה במקלטים של שדרות, המהלך של חנוך כמעט בלתי נתפש.
השירים העמידו אותו בשמאל ההומני, אותו עולם הולך ונעלם. "אדם מוזר הוא האויב שלך, בדיוק
"אני לא מחפש מסר פוליטי ברור", אמר בראיון ליואב קוטנר ב-85', "אלא אבחנה של תופעות. בשביל מסר פוליטי ברור צריך לקחת הרבה אחריות. זה מסוכן". אבל חנוך דווקא לקח את האחריות. ב-99' הוא הופיע בתוכנית טלוויזיה ושלח את נתניהו הביתה. זה התקבל בברכה בקרב הקהל המכור שלו אבל לא הוסיף לו פופולריות.
הפרק הבא: 12. חידת שלום חנוך: התכנסות ◄