עיר קטנה ושמרנים בה הרבה: על "קיץ" של אדית וורטון

אדית וורטון כתבה סיפור אהבה עדין ויפה, אך נימתה ביקורתית יותר משהיא פיוטית ועל-כן, בראש ובראשונה זהו רומן שגרעינו הצגת המוסרנות האמריקאית בתחילת המאה העשרים במלוא גיחוכה

יותם שווימר | 19/4/2009 16:35 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"קיץ", מאת הסופרת האמריקאית אדית וורטון, הוא יצירה פיוטית ומרגשת אודות התעוררות מינית ורגשית כאשר ברקע ניצבת איתנה החברה המוסרנית והשמרנית האמריקנית. וורטון, אחת מהסופרות הגדולות בכל הזמנים, כתבה סיפור מכמיר-לב המעמת את הקורא עם כוחה המיתי של האהבה האסורה.
קיץ, אדית וורטון
קיץ, אדית וורטון צילום: כריכת הספר


לכאורה, נדמה כי ספרה של וורטון נשען על מסורת ה"רומן הרומנטי" שזכה לעדנה באמריקה של סוף המאה התשע-עשרה. יצירות ספרותיות רבות שנכתבו על-ידי נשים קוטלגו כ"ספרות נשית", שעיקרה סיפורי אהבה השמים דגש על הפן הרומנטי. בשונה מהזילות האופפת את הסוגה הזו כיום, הספרות הנשית בתקופה ההיא היתה פורצת-דרך ומוסכמות והיוותה בסיס לכתיבה נשית מודרנית.

צ'ריטי רויאל מתגוררת בעיירה דורמר-צפון, כבת חסותו של עורך-הדין רויאל. דבר לא קורה בעיירה זו; אין תיאטרון, אין רחוב מסחרי ואפילו בספריה בה עובדת צ'ריטי, מבקרים אנשים מעטים. מאווייה לחיים בעיר גדולה ולכל הנגזר מכך, נמצאים במאבק מתמיד מול הרגשת המחויבות לאפוטרופוסהּ.

הכל משתנה קיץ אחד, כאשר פוגשת צ'ריטי בלושיוס הארני. העלם הצעיר מגיע לעיירה על-מנת לשרטט את המבנים הישנים שבה. פגישה מקרית בספריה מהווה את תחילתה של מערכת יחסים סבוכה ומטלטלת. לושיוס הופך את עולמה באופן כה חד עד כי היא אינה מכירה עוד את עצמה. נפשה, אשר תדיר מתחבטת בשאלות של מחויבות למקום, עוטה כעת גלימת-אהבים. בתחילה, הם אינם חושפים את אהבתם ומסתפקים בשיטוטים משותפים, אך התערבותה ההרסנית של השמרנות, פורצת את הסכר.

מתחים בלתי-נסבלים

נציגה של החברה השמרנית הוא עורך-הדין רויאל. אדם אומלל, השבוי אחר קסמה של צ'ריטי ומבקש להינשא לה. הוא אינו אביה האמיתי, אך כשהייתה ילדה קטנה הוריד אותה מן ההר ונתן לה את שמה שמשמעותו צדקה. ירידה זו הפכה להיות במרוצת השנים אות הקין של צ'ריטי, שכן בהר ממנו ניצלה מתגוררת אוכלוסיית פושעים נתעבת.

התערבותה של החברה השמרנית ביחסים בין הצעירים מביאה אותם לכדי פריקת כל עול. רויאל אוסר על לושיוס להתקרב לביתו ומתעקש על נישואין לבת-חסותו. הפרידה הכוחנית היא שגורמת להם לממש את אהבתם המתאפשרת רק בעיר הגדולה, הרחק מן הצביעות השמרנית. אך וורטון אינה מבקשת להנעים את חיי האוהבים. לשמרנות זרועות ארוכות והיא אינה מהססת לשלוח אותן לכל עבר. כך נמנע מן השניים להיות מאושרים יחדיו ומסיפור אהבתם לא נותר דבר.

וורטון היא אשפית הדו-משמעות. כל פרט בסיפור מתפרש לשני פנים ונוצרים מתחים בלתי-נסבלים לכל אורכו. שני הצעירים היו עדינים זה לזו ולא נהגו בצורה מופקרת. אך עינה הצרה של החברה היא שהובילה אותם לפריצות (שוב, על-פי אמות מידה שמרניות) ומתוך-כך לדיכוי עתידם.

התעוררותה של צ'ריטי מתרחשת דווקא

בעירייה דורמר-צפון ששמה מרמז על ישנוניות, כפי שמעירה הסופרת איריס לעאל באחרית הדבר המרתקת לספר. המהוגנות עומדת במאבק בלתי פוסק אל מול האלימות של תושבי ההר, אבל דווקא הם מתגלים כרחומים ורגישים יותר מאנשי העיירה.

זהו סיפור אהבה יפה ועדין. הרמזים לאותה התעוררות שחלה אצל הגיבורה כה קטנים, עד כי לעיתים הם חומקים מן העין. צ'ריטי היא מופת של עיצוב דמות. בזהירות וברגישות מנתבת וורטון את דרכה של הנערה אשר מאווייה כה רחוקים מן המציאות בה היא חיה, עד לאובדנה.  אולם, כתיבה של וורטון ביקורתית יותר משהיא פיוטית ועל-כן, בראש ובראשונה זהו רומן שגרעינו הגחכת המוסרנות האמריקאית בתחילת המאה העשרים.

ראויה לשבחים רבים המתרגמת מיכל אלפון שמעניקה לקורא הישראלי משב-רוח של ספרות נשית במיטבה. בעברית נעימה ופיוטית לעיתים, מצליחה אלפון לתרגם באופן מוחשי להפליא את תהפוכות הנפש של הדמויות, כמו גם את התיאורים הנהדרים של וורטון. הרגשה מתוקה-מרה מלווה את קריאת הספר. ההתרגשות המתגברת לאורכו מתערבבת עם תחושת מועקה וזעף. אך זוהי קריאה מעניינת מאין-כמוה, המותירה את חותמה על הקורא לזמן רב.

אדית וורטון, קיץ, מאנגלית: מיכל אלפון, הוצאת עם עובד, 223 עמודים

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים